StoryEditor

Nórskemu gymnáziu hrozil teror

14.01.2008, 23:00

Hrozby krviprelievania na školách na severe Európy nemajú konca. Včera museli kvôli možnej streľbe zatvoriť strednú školu v nórskom Kjenne neďaleko Osla. V sobotu sa totiž na internete objavil videozáznam oznamujúci masaker v škole. K umiestneniu klipu na servere YouTube sa priznal 15--ročný študent, jeho totožnosť polícia zatiaľ tají. Pripojil sa tak k mladíkom, ktorí sa od novembra vyhrážali školám vo Fínsku, Švédsku a Nórsku. Svoj úmysel zatiaľ realizoval iba fínsky študent, ktorý v novembri postrieľal na gymnáziu v Tuusule osem ľudí.

"Jedného dňa umriete"
Videozáznam nórskeho žiaka trval asi 50 sekúnd a na internet sa dostal v sobotu. O deň neskôr ho stiahli. Za sprievodu hudby sa na ňom objavili fotografie školy a takisto šiestich pedagógov. "Jedného dňa to príde, bude to krvavý stroj, jedného dňa umriete," prerozprával náčelník polície v Lorenskogu Jens Bruun varovanie mladíka. "Študent nebol zatknutý," povedal Bruun. Podľa neho polícia nepovažuje za reálne, že by chlapec mal nejakú zbraň.
Škola v Kjenne je asi 15 kilometrov východne od Osla. Navštevuje ju približne 400 študentov vo veku od 13 do 17 rokov.

"Nevinné" zábavky mladých
Nórsko patrí medzi severské krajiny, kde sa školy musia vyrovnať s takýmto nebezpečenstvom. Ich "lavína" sa spustila minulý rok v novembri. Vtedy vo fínskej Tuusule zastrelil 18-ročný Pekka-Eric Auvinen osem ľudí a nakoniec aj sám seba. Svoj čin najskôr zverejnil na stránke YouTube. Len o pár dní neskôr zatkli dvoch švédskych študentov, ktorí chceli zabiť riaditeľa gymnázia a školníka.
Na stránke YouTube sa odvtedy objavilo niekoľko podobných videozáznamov. Jedným z potenciálnych terčov bola stredná škola v Kirkkonummi. Nahrávka zverejnená na internete označovala ako ďalšie miesto útoku tamojšiu strednú školu a jej autor vystupoval pod názvom Sturmgeist. Podobné meno používal aj Auvinen, ktorý svoje hrozby zverejnené na internete aj splnil. Rovnaké nebezpečenstvo hrozilo aj škole v meste Maaninka -- tvorca videa a možný útočník sa obhajoval, že išlo len o žart.

Spojenci cez internet
Polícia po týchto anonymoch prehľadala školy, nič podozrivé však nenašla. Po autoroch dvoch odkazov intenzívne pátra. Fínska vláda v súvislosti s týmito incidentmi rozhodla o sprísnení podmienky na držanie strelnej zbrane. Fínsko má totiž v tomto smere jednu z najliberálnejších legislatív. Strelné zbrane si Fíni môžu zaobstarať a používať už od 15 rokov. Aj útok Auvinena bol spáchaný legálne držanou zbraňou.
Možného spojenca Auvinena zatkla polícia v Spojených štátoch amerických. Podľa fínskych úradov si totiž vrah vymenil niekoľko mailov so 14-ročným Američanom Dillonom Cosseyom, ktorého americká polícia zatkla kvôli podozreniu, že plánoval obdobné útoky v pennsylvánskej Filadelfii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 13:15