Reuters
StoryEditor

Koronavírus šírilo aj známe rakúske lyžiarske stredisko. Vláda o tom vedela

20.03.2020, 08:28
Autor:
ČTKČTK
V čase, keď rakúske úrady pochopili rozsah infekcie, bolo už neskoro.

Populárna pesnička oslavuje tirolskú dedinu Ischgl ako zimný sen v podobe zasnežených Álp a žiariaceho slnka, tento rok sa ale Ischgl pre návštevníkov tohto rakúskeho lyžiarskeho strediska stal skôr dlhotrvajúcou nočnou morou.

Miesto známe ako alpská Ibiza, ktoré každoročne priláka milióny návštevníkov, sa totiž na konci februára stalo dokonalým inkubátorom, pretože turisti si okrem obvyklej "opice" a opálenia od horského slniečka odviezli aj koronavírus, napísal portál Politico.

V čase, keď rakúske úrady pochopili rozsah infekcie, bolo už neskoro. Zdravotníci po celej Škandinávii vystopovali stovky prípadov do Ischglu.

Pôvod v Rakúsko

V utorok Nórsko oznámilo, že štyridsať percent z viac ako 1400 prípadov v krajine má pôvod v Rakúsku. Tiež rakúske úrady spájajú stovky nakazených v krajine s Ischglom.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz doma aj v zahraničí žne pochvaly za rozhodný postup proti koronavírusu, kritici ale poukazujú na to, že Viedeň stratégiu náhle zmenila pred týždňom až po tom, ako si uvedomila hrozný rozsah situácie v Tirolsku.

Aj napriek zahraničným upozorneniam tirolskí predstavitelia odmietali podniknúť rázne kroky z obáv neblahého vplyvu na miestne hospodárstvo. Celý región je totiž závislý na turizme.

"Prednosť pred zdravím miestnych a hostí dostala chamtivosť," napísal tento týždeň v komentári rakúsky denník Der Standard.

Nakazení z Mníchova

Prvé známky vážnych ťažkostí sa objavili prvého marca, keď Island odhalil 15 nakazených, ktorí prileteli o deň skôr z Mníchova.

Z tejto skupiny 14 infikovaných bývalo v Ischgle. Island preto varoval Rakúsko, ale tamojšie zdravotnícke úrady obavy Reykjavíku odbili.

"Z lekárskeho hľadiska je nepravdepodobné, že by sa infekcia objavila v Tirolsku," uviedol vtedy vo vyhlásení Franz Katzgraber, ktorý stojí na čele tirolského zdravotníctva.

Tirolsko k nakazeným uviedlo, že infekciu pravdepodobne medzi ostatných rozšíril pätnásty nakazený z onej skupiny, ktorý cestoval z Talianska. Islandské rozhodnutie vydať varovanie pred cestami do Tirolska Viedeň ignorovala.

V ďalších dňoch však podobné správy o infekcii medzi návštevníkmi Ischglu prišli z Dánska, Nórska, Švédska a Nemecka.

Zjazdovky ostali otvorené

Siedmeho marca bol testovaný pozitívne na koronavírus barman obľúbeného podniku v Ischgle.

Rakúske úrady začali konať až potom, čo sa preukázala nákaza u 15 ďalších ľudí, s ktorými bol barman v kontakte.

K 10. marcu úrady nariadili všetkým barom v Ischgle zatvoriť, hotely a zjazdovky však zostali otvorené.

Vírus sa tak šíril a prinútil vládu podniknúť 13. marca bezprecedentné rozhodnutie, a to uzavrieť do karantény celé údolie s Ischgl známe ako Paznauntal.

Uzavretý bol aj blízky Sankt Anton, čo je ďalšie populárne lyžiarske stredisko. Aj potom ale zostali v prevádzke až do nedele vleky a lanovky s gondolami preplnenými lyžiarmi.

Slabé zakročenie 

Novinár Christof Lang z nemeckej spravodajskej stanice n-tv prišiel do Ischglu piateho marca s piatimi kamarátmi. O tri dni neskôr odišli všetci nakazení.

"Škandalózne je, že o náznakoch, že tam môže byť infekcia, vedeli už týždeň pred naším príchodom, ale ignorovali to," povedal o konaní Rakúšanov.

Rakúski činitelia ale trvajú na tom, že urobili všetko, čo mohli, keď sa o vážnosti situácie dozvedeli, aby šírenie vírusu zastavili.

"Úrady v Tirolsku konali podľa mňa presne tak, ako mali," povedal tento týždeň člen tirolskej vlády Bernhard Tilg rozhlasovej a televíznej spoločnosti ORF.

"Zahraničné médiá sa správajú, ako by koronavírus pochádzal z Ischglu, ale tak to nie je," dodal.

O udalosti týkajúcej sa nákazy v Ischgl sa podrobne zaujímajú médiá v Nemecku, odkiaľ do Rakúska mierilo najviac turistov.

Tirolskí činitelia v Rakúsku tiež čelia kritike za to, že nezabránili turistom pri odchode z Ischglu pred odchodom domov stráviť noc v iných mestách v regióne, napríklad v tirolskej metropole Innsbrucku.

Tak spravili stovky turistov. Do akej miery títo ľudia prispeli k šíreniu vírusu, zostáva nejasné.

Prísne opatrenia

Zhruba štvrtina z 1648 prípadov koronavírusu v Rakúsku pripadá na Tirolsko, čo je spolková krajina, kde žije desatina obyvateľov alpskej republiky.

Kurzova vláda medzitým na krízu zareagovala opatreniami, ktorá patria k najtvrdším v Európe.

V posledných dňoch vláda prakticky pozastavila všetok verejný život a ľuďom až na niekoľko výnimiek zakázala opúšťať domovy.

Uzavreté sú aj všetky lyžiarske oblasti. Bude to veľmi, veľmi dlhý návrat k normálu, povedal Kurz.

01 - Modified: 2020-03-15 07:58:13 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko rieši ekonomické dopady koronavírusu. Vyčlenilo štyri miliardy eur 02 - Modified: 2020-03-16 08:53:23 - Feat.: 0 - Title: Bývate v Rakúsku a počas koronavírusu pracujete z domu? Váš zamestnávateľ sa musí hlásiť rakúskym úradom 03 - Modified: 2020-03-18 11:47:36 - Feat.: 0 - Title: Drastický krok Strabagu: V Rakúsku zatvára všetky staveniská, o prácu príde 11-tisíc ľudí 04 - Modified: 2020-03-18 21:54:48 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko dá na zmiernenie dopadov pandémie 38 miliárd eur. V Tirolsku platí karanténa
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:27