Reuters
StoryEditor

Guterres očakáva od vedenia Číny, že umožní komisárke OSN návštevu Sin-ťiangu

05.02.2022, 20:42
Autor:
TASRTASR
Guterres sa v rámci návštevy Pekingu, kde sa zúčastňuje na zimných olympijských hrách, stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a ministrom zahraničných Wang Im.

Generálny tajomník OSN António Guterres oznámil čínskym lídrom, že od nich očakáva, že umožnia vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej, aby vykonala "dôveryhodnú" návštevu Číny vrátane autonómnej oblasti Sin-ťiang. Podľa agentúry AFP to v sobotu uviedol Guterresov hovorca.

Guterres sa v rámci návštevy Pekingu, kde sa zúčastňuje na zimných olympijských hrách, stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a ministrom zahraničných Wang Im.

Ľudskoprávne organizácie - napr. aj Amnesty International - už dávnejšie upozorňujú na to, že ujgurská, kazašská a ďalšie väčšinovo moslimské etnické menšiny žijúce v autonómnej oblasti Sin-ťiang čelia systematickému štátnemu masovému zadržiavaniu, mučeniu a perzekúciám, ktoré spĺňajú parametre zločinov proti ľudskosti.

V minuloročnej výročnej správe Amnesty sa konštatuje, že čínske úrady sa od roku 2017 usilujú dôsledne vykoreniť náboženské tradície, kultúrne zvyky i regionálne jazyky etnických skupín s väčšinovo moslimským vierovyznaním. Úrady takto konajú pod zámienkou "boja proti terorizmu".

Čínske orgány tiež vybudovali sieť "prevýchovných" centier, ktoré Amnesty označuje za internačné tábory.

Americká vláda a predstavitelia piatich ďalších západných krajinách vyhlásili zaobchádzanie Číny s Ujgurmi v Sin-ťiangu za "genocídu", čo Peking rozhodne odmieta.

Agentúra AFP pripomenula, že aktivisti a zákonodarcovia netrpezlivo očakávajú správu OSN o ľudských právach v Sin-ťiangu, pričom tlak na jej zverejnenie sa zvýšil pred olympijskými hrami v Pekingu. OSN však koncom minulého mesiaca uviedla, že pred olympijskými hrami správu nezverejní.
Hongkonské noviny South China Morning Post uviedli, že Peking ustúpil a súhlasil s návštevou Bacheletovej v Sin-ťiangu – naznačujúc, že výmenou za to očakáva, že jej úrad zverejnenie správy odloží.

Čína Bacheletovej, bývalej prezidentke Čile, doteraz odopierala návštevu Sin-ťiangu.

Pokiaľ ide olympijské hry, Čína opakovane naliehala na svojich kritikov, aby ich prestali "politizovať".

Samotná Čína však na otvárací ceremoniál angažovala mladú ujgurskú športovkyňu, 20-ročnú bežkyňu na lyžiach, ktorá bola členkou poslednej štafety pred zapálením olympijského ohňa na piatkovom otváracom ceremoniáli. Tento krok mal podľa AFP jasný politický podtext.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:57