Reuters
StoryEditor

Chystá sa obrovské vojenské cvičenie. Američania pošlú do Európy 20-tisíc vojakov

09.12.2019, 19:46
Autor:
ČTKČTK
Celkovo sa teda počíta so zapojením 37-tisíc vojakov. Okrem asi 15 štátov NATO sa Defender-Europe 20 zúčastnia aj príslušníci ozbrojených síl Fínska a Gruzínska. 

Spojené štáty v rámci rozsiahleho cvičenia s európskymi štátmi NATO pošlú v apríli a máji nadchádzajúceho roka do Európy približne 20-tisíc vojakov s príslušnou technikou. Bude to najväčší presun amerických síl do Európy za posledných 25 rokov.

Americký generál Sean Bernabe na dnešnom tlačovom brífingu o pripravovaných manévroch pomenovaných Defender-Europe 20 vyhlásil, že nie sú namierené proti žiadnej konkrétnej krajine a že ich cieľom je overiť americkú schopnosť vojensky podporovať NATO v Európe dostatočnými silami.

Do cvičenia, ktorého súčasťou bude presun vojakov s technikou do Poľska a Pobaltia a tiež manévre v Gruzínsku a podiel vojakov USA na ďalších spojeneckých manévroch, sa zúčastní okrem 20-tisíc vojakov slúžiacich v USA ešte 9-tisíc amerických vojakov rozmiestnených teraz v Európe a 8-tisíc vojakov z Európy.

Celkovo sa teda počíta so zapojením 37-tisíc vojakov. Okrem asi 15 štátov NATO sa Defender-Europe 20 zúčastnia aj príslušníci ozbrojených síl Fínska a Gruzínska. 

Americkí vojaci zapojenie do Defender-Europe 20 sa v Európe zúčastnia radu menších cvičení, napríklad výsadkárskej akcie Swift Response, pobaltských manévrov Saber Strike či cvičení Allied Spirit. "Akonáhle táto menšia cvičenia skončia, 20-tisíc amerických vojakov z Defender-Europe 20 sa vráti späť do Spojených štátov, kde sa budú pripravovať na ďalšie misie," povedal Bernabe.

"Defender 20 a ďalšie menšie cvičenia, ktoré som spomenul, nie sú žiadnou konkrétnou odpoveďou. Hlavným cieľom je budovanie strategickej pripravenosti, nácvik presunov veľkého počtu síl zo Spojených štátov do Európy a potom cvičenia ich prejazdu naprieč Európou do výcvikových priestorov," povedal Bernabe. Ako ďalší prínos označil americký generál to, že americkí vojaci preveria spoluprácu s európskymi kolegami.

Cvičenie, kedy USA vyšlú do Európy vojenskú silu s veľkosťou divízie, preverí dopravu zo Spojených štátov do Európy a následné presuny jednotiek po európskom kontinente na miesto určenia. Bernabe uviedol, že v snahe čo najviac znížiť dopady na civilný život v krajinách, cez ktoré budú vojská prechádzať, sú naplánované predovšetkým nočné presuny.

Dopravu techniky cez Atlantik plánuje americké velenie už od februára. Tanky, obrnené vozidlá či delostrelecké prostriedky budú prepravené na lodiach, na niektoré techniky, predovšetkým spojarské, sa podľa Bernabeho počíta s leteckým transportom.

V Európe budú podľa portálu Army Times využité belgické Antverpy, holandský Vlissingen, nemecký Bremerhaven či estónsky Paldiski. Z prístavov bude technika prepravovaná po železnici, v pláne sú aj cestné konvoje cez spojenecké krajiny.

Niektoré médiá pripravovaný Defender-Europe 20 prirovnávajú k cvičeniam Reforger z doby studenej vojny, ktorých sa zúčastnili desiatky tisíc vojakov. Washington však takéto porovnanie nepovažuje za primerané, pretože cieľom manévrov Reforger bolo dostať spojeneckých vojakov do Nemecka, zatiaľ čo teraz sa budú vojaci presúvať cez jednotlivé európske krajiny.

01 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 02 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou 03 - Modified: 2024-03-05 12:13:48 - Feat.: - Title: Počas cvičenia v Poľsku zahynul jeden vojak, ďalší je v kritickom stave 04 - Modified: 2024-03-04 07:07:42 - Feat.: - Title: Južná Kórea a USA spustili rozsiahle vojenské cvičenia 05 - Modified: 2024-02-01 09:55:41 - Feat.: - Title: V prvom polroku sa na Slovensku plánuje vyše 40 vojenských cvičení, schválila vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:32