Al Iraqiya
StoryEditor

"Zničil si mi život." Žena, ktorú uniesol IS, omdlela po stretnutí s trýzniteľom v televízii

05.12.2019, 16:00
Autor:
dttdtt
Ašrak Hamidová mala len štrnásť rokov, keď ju teroristi z Islamského štátu zobrali od rodiny a predali za sto dolárov ako sexuálnu otrokyňu.

Jezídska žena, ktorú uniesli džihádisti z teroristickej organizácie Islamský štát, našla po piatich rokoch odvahu a pozrela sa do očí svojmu trýzniteľovi.

Hoci Ašrak Hamidová musela v zajatí čeliť znásilňovaniu a krutosti, rozhodla sa v televízii postaviť mužovi, ktorý ju pripravil o sny. "Poznáš význam mučenia a osamelosti," povedala mu.

Hamidová mala len štrnásť rokov, keď ju teroristi z Islamského štátu (IS) zobrali od rodiny a predali za sto dolárov ako sexuálnu otrokyňu. O päť rokov neskôr sa rozhodla v televízii konfrontovať muža, ktorý ju kúpil, dennodenne znásilňoval, kruto mlátil a vyhrážal sa jej smrťou.

Neodvážil sa jej pozrieť do očí

Vo svojom vystúpení, ktoré iracká televízna stanica Al-Irakíja zverejnila minulý týždeň, najprv opísala hrôzu zajatia a potom sa pozrela do očí svojmu trýzniteľom Abúovi Humámovi.

"Pozri sa na mňa! Prečo si mi to urobil? Pretože som jezídka? Mala som štrnásť rokov, keď si ma znásilnil. Cítiš vôbec niečo? Máš nejakú česť? Pozri sa mi do očí," uviedla Hamidová.

Humám mal zviazané ruky, sklonenú hlavu a nevydal ani hlásku. Na sebe mal oblečenú žltú väzenskú uniformu, pretože je v súčasnosti v irackej väzbe. Miestne úrady súhlasili s jeho prevozom do televízneho štúdia, aby sa s Hamidovou stretol. Tej sa však neodvážil pozrieť do očí.

"Mala som štrnásť, bola som rovnako stará ako tvoja dcéra alebo tvoja sestra. Zničil si mi život. Okradol si ma o všetky moje sny. Držal ma IS a potom si ma držal ty. Teraz však spoznáš význam trápenia, mučenia a osamelosti," predniesla Hamidová, ktorá po týchto slovách omdlela a zosunula sa na podlahu.

Podľa denníka The Independent však nešlo o prvé stretnutie Hamidovej a Humáma od chvíle, kedy sa mladej žene podarilo v roku 2015 vymaniť z pazúrov IS. Zo svojho zajatia totiž najprv zamierila do Nemecka, kde chcela začať nový život.

Jedného dňa však Humáma stretla na ulici v Stuttgarte a jej sen sa rozplynul. Humám sa jej vyhrážal, že pozná jej adresu a ublíži jej. V roku 2018 preto kvôli obavám utiekla späť do Iraku. Humám ju síce do krajiny nasledoval, tentoraz ho však zadržali iracké bezpečnostné zložky.

Nevedeli sme, či nás nechajú nažive

Hamidová v televíznom rozhovore tiež opísala, ako bojovníci IS zaútočili v auguste 2014 na mesto Sindžár, kde pozabíjali tisíce jezídskych mužov. Jezídske ženy potom predali džihádistom v Sýrii a Iraku. "Báli sme sa a nevedeli sme, čo s nami bude. Netušili sme, či nás nechajú nažive," spomína Hamidová.

Hamidová bola jednou z takmer štyroch stoviek jezídskych žien, ktoré islamisti odvliekli do Mosulu a predali ich. Dievčatá mali podľa Hamidovej deväť a viac rokov. Väčšina jej sestier a sesterníc skončila v Sýrii.

"Humám si ma vybral a potom ma odtiahol za vlasy preč. Nemyslela som si, že nás znásilní, pretože som mala iba štrnásť rokov. Ale spútali nám ruky a brutálne nás znásilnili jednu po druhej," povedala podľa denníka The Times of Israel Hamidová.

Humám jej údajne sľuboval, že ju časom nechá odísť, ale znásilňovanie a mlátenie sa stupňovalo. "Znásilnil ma napríklad trikrát denne. Bola som dieťa, nič som nechápala. Snažila som sa brániť, ale potom ma zbil," uzavrela Hamidová.

Brutálny útok islamských radikálov z roku 2014 donútil viac ako 360 tisíc jezidov utiecť do iných častí Iraku vrátane kurdských oblastí, kde žijú vo schátraných táboroch. IS uniesol podľa oficiálnych údajov najmenej šesť tisíc jezídov, ale len polovici z nich sa podarilo utiecť a zachrániť. Osud ostatných zostáva neznámy. Približne tisícka jezídov odišla do zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 15:16