StoryEditor

Na obľúbenú "knižku" pracujú študenti aj ich učitelia

19.07.2006, 00:00

Ak chcete pracovať v Maďarsku, môžete to urobiť hneď troma spôsobmi a bez nejakých zásadných administratívnych prekážok. Maďarskí zamestnávatelia zvyknú so Slovákmi bežne uzatvárať pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, ale so stanovenou skúšobnou lehotou. Zamestnať sa môžete aj prostredníctvom agentúry dočasného zamestnávania, tu však ide o pomer na dobu určitú. Treťou bežnou formou zamestnania sa v Maďarsku je knižka dočasného zamestnania, čo je maďarský ekvivalent našej dohody o vykonaní práce. Práca a odmena za ňu sú v tomto prípade podmienené odrobenou pracovnou zmenou napríklad za 4 600 forintov, čo je o niečo viac ako šesťsto slovenských korún. Za takúto zmenu dostane pracovník zaplatené hneď a v hotovosti.

Knižka do dvesto dní
Zamestnanie na knižku dočasného zamestnania je najrozšírenejšou formou zamestnania na krátkodobý pracovný pomer v Maďarsku. Do pracovného pomeru na základe knižky dočasného zamestnania môže nastúpiť fyzická osoba, ktorá dovŕšila vek šestnásť rokov, respektíve fyzická osoba, ktorá dovŕšila vek pätnásť rokov a je zamestnaná počas prázdnin. Na knižku sa môže zamestnať aj zahraničný študent v Maďarsku. U viacerých zamestnávateľov však na základe knižky dočasného zamestnania môžete pracovať najviac dvesto dní. Aj keď je táto forma práce veľmi obľúbená, má jednu nevýhodu. Na zamestnávateľa sa pri nej nevzťahuje povinnosť platiť odvody za zdravotné poistenie, a preto si ich záujemca musí platiť sám. Je to však forma, ktorú využívajú najmä slovenskí pedagógovia a študenti, ktorí majú v lete prázdniny, teda niečo ako sezónna práca. Študenti túto formu využívajú celý rok s tým, že pracujú napríklad len cez víkendy.

Pracovný čas a odvody
Zákonník práce v Maďarsku stanovuje osemhodinový denný pracovný čas alebo štyridsaťhodinový týždenný pracovný čas. Na základe dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom sa pracovný čas môže dohodnúť aj na iný časový úsek, najviac však na dvanásť hodín denne a šesťdesiat hodín týždenne. Ku mzde sa vyplácajú príplatky, napríklad za prácu v noci (pätnásť percent), za poobedňajšiu či nočnú zmenu (pätnásť a tridsať percent) a za nadčasy (päťdesiat percent alebo náhradné voľno).
Dane a odvody sa odvádzajú z hrubej mzdy. Pol percenta ide do sociálnej poisťovne, osem percent putuje do súkromnej dôchodkovej spoločnosti, štyri percentá sa odvádzajú do zdravotnej poisťovne. Percento z hrubej mzdy sa platí na poistenie v nezamestnanosti. Pri ročnom príjme do jeden a pol milióna forintov daň predstavuje osemnásť percent.
Pripravené v spolupráci s EURES

Práca v Maďarsku na internete
www.eures.sk, htttp://europa.eu.int/index.jsp,
http://www.tallozz.hu, http://www.jobpark.hu, http://www.jobpilot.hu,
http://www.afsz.hu, http://www.jobmonitor.hu, http://www.allasajanlat.hu, http://www.allaskozvetites.hu, http://www.freejob.hu,
http://www.jobber.hu, http://www.jobline.hu, http://www.jobuniverse.hu, http://www.job4smarts.hu, http://www.karrier.hu, http://www.munkakonyv.hu, http://pontte.hu/

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 12:26