Reuters
StoryEditor

Krajiny žiadajú dôsledné vyšetrenie vraždy novinára: "Mnohé otázky zostávajú nezodpovedané"

20.10.2018, 23:37
Autor:
TASRTASR
Saudskoarabský novinár Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Nemecko a Francúzsko žiadajú dôsledné objasnenie okolností násilnej smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a vyzvali Saudskú Arábiu na transparentnosť v tejto kauze.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že podozriví sa musia zodpovedať za svoje činy.

Dodali, že od Saudskej Arábie očakávajú transparentnosť ohľadom okolností novinárovej smrti. "Dostupné správy o tom, čo sa stalo na (saudskoarabskom) konzuláte v Istanbule sú nedostatočné," uviedli.

Saudská Arábia spočiatku popierala tvrdenia, že novinár bol na jej konzuláte zabitý. V sobotu ráno však saudskoarabské štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry potvrdili, že Chášukdží je mŕtvy.

Usmrtený mal byť počas hádky v priestoroch saudskoarabského konzulátu v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

Saudskoarabský novinár Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

O "vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie" smrti kritického novinára žiadal v sobotu aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Uviedol, že "mnohé otázky zostávajú nezodpovedané ... vyžadujú si vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie s cieľom presne stanoviť, kto je zodpovedný, a zabezpečiť, aby sa tí, ktorí sú vinní z vraždy, zodpovedali na svoje činy."

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 03 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 05 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:32