Reuters
StoryEditor

Trump zaletel na golf do Škótska, v Edinburghu sa zišli tisícky jeho odporcov

14.07.2018, 17:50
Autor:
ČTKČTK
Účasť na demonštrácii v Edinburghu sa počas popoludnia rýchlo zvyšovala.

Tisíce ľudí v sobotu vyšli do ulíc škótskej metropoly Edinburgh, aby dali najavo nesúhlas s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf Bieleho domu pred pondelkovým stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách trávi súkromný víkend v Škótsku, kde vlastní dva golfové areály.

Účasť na demonštrácii v Edinburghu sa počas popoludnia rýchlo zvyšovala. O 13:00 miestneho času (14:00 SELČ) polícia odhadovala, že bolo pred budovou škótskeho parlamentu asi 3000 demonštrantov, o necelé dve hodiny neskôr už hovorila o počte 12 tisíc ľudí. Do protestov sa zapojili popri jednotlivcov tiež antifašistickej skupiny a politickí aktivisti.

​Na proteste v škótskom hlavnom meste nechýbal ani balón znázorňujúci Trumpa ako bábätko v plienkach, ktorý sprevádzal demonštráciu v Londýne.

Vypustiť balón pri golfovom ihrisku v Turnberry, kde sa Trump zdržiava, ale úrady kvôli zvláštnym bezpečnostným opatreniam v miestnom vzdušnom priestore zakázali.

Demonštrácie boli zvolané aj do ďalších škótskych miest. V Aberdeenshire, kde má Trump golfové ihrisko, sa k protestu zišla stovka ľudí. Demonštrácia sa konala aj v Turnberry. Protestujúci na amerického prezidenta, ktorý v areáli hral so synom Ericom golf, kričali a bučali.

Glasgow, ktorý je najväčším škótskym mestom, sa za účasti tisícov ľudí koná pochod hrdosti za hodnoty tolerancie, rôznorodosti, rovnosti, lásky a rešpektu nehľadiac na sexuálnu orientáciu. Pochod by podľa organizátorov mohol prilákať až vyše 50 tisíc účastníkov a divákov.

Pochodu v Glasgowe sa zúčastňuje aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá má na sebe tričko s nápisom Choose Love (Výber lásku). Z predaja týchto tričiek je financovaná pomoc utečencom.

Trump kritizuje škótsku premiérku

Ústretový postoj voči migrácii je podľa médií jedným z dôvodov, prečo Trump Sturgeonovú kritizuje. Vyčíta jej tiež neochotu vystúpiť z Európskej únie, ku ktorému sa Británia rozhodla v referende.

Ani škótska premiérka nemá amerického prezidenta v obľube a v minulosti ho opakovane kritizovala za jeho názory, ktoré označila za nenávistné. Trump si počas svojho pobytu v Škótsku schôdzku so Sturgeonovou nedohodol.

Zatiaľ čo v Škótsku sa konajú demonštrácie proti Trumpovi, v Londýne vyšli do ulíc priaznivci krajnej pravice. Reuters poznamenal, že hoci bola ich akcia zvolaná predovšetkým na podporu kolegov Tommyho Robinsona, ktorý si odpykáva desaťmesačný trest väzenia za pohŕdanie súdom, Ultrapravičiari niesli aj transparenty oslavujúce amerického prezidenta.

Policajti hľadajú paraglidistu, ktorý lietal nad Trumpovým rezortom

Škótska polícia pokračuje v pátraní po paraglidistovi z hnutia Greenpeace, ktorý v piatok večer narušil bezletovú zónu nad Trumpovým rezortom v Turnberry a vo vzduchu rozvinuli transparent s nápisom "Trump je hlboko podpriemerný".

Paraglajdista sa nad objekt, v ktorom bol v tej chvíli Trump spolu s manželkou Melaniou, dostal napriek snahám policajných ostreľovačov zabrániť komukoľvek v prístupe do areálu, napísal The Guardian.

Hnutie Greenpeace v sobotu uviedlo, že políciu o čine informovalo s asi štvrťhodinovým predstihom. Škótska polícia v sobotu ráno uviedla, že muža sa zatiaľ nepodarilo dolapiť.

Trump si napriek protestom svoj pobyt v Škótsku pochvaľuje. "Dva dni budem vo svojom hoteli v Turnberry a dúfam, že si stihnem zahrať golf. Je krásne počasie a toto miesto je nádherné. Zajtra sa chystám do Helsínk a pozajtra na stretnutie s Vladimírom Putinom," napísal Trump na Twitteri.

01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 03 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 04 - Modified: 2024-03-09 17:41:07 - Feat.: - Title: Na podporu Palestínčanov v Británii opäť pochodovali tisícky ľudí. Demonštranti vyzývali na prímerie v Gaze 05 - Modified: 2024-02-14 15:28:32 - Feat.: - Title: Pre aféru amnestie v pedofilnej kauze bude v Maďarsku ďalšia demonštrácia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:21