Reuters
StoryEditor

Kolumbia zažíva prelomové voľby. Nový prezident určí smerovanie krajiny

17.06.2018, 20:14
Autor:
ČTKČTK
Ide o prvé voľby od ukončenia dlhoročného sporu s ľavicovými povstalcami.

Kolumbijskí voliči dnes rozhodujú, či budú mať najbližšie štyri roky ľavicového či pravicového prezidenta. V prvých prezidentských voľbách od konca polstoročného konfliktu ľavicových povstalcov s vládou sa tiež rozhodne o uvádzaní mierovej dohody s povstalcami z FARC do praxe.

Pravicový kandidát Iván Duque ju kritizuje, naopak jeho ľavicový súper Gustavo Petro, ktorý bol v 80. rokoch členom inej ľavicové gerily, dohodu podporuje.

Najmladší prezident

Miernym favoritom volieb je podľa predvolebných prieskumov Duque. Ak vyhrá, stane sa podľa španielskeho denníka El País najmladším prezidentom v histórii Kolumbie zvoleným vo voľbách. V deň nástupu do úradu 7. augusta bude mať 42 rokov.

Vyštudovaný právnik, ktorý v rokoch 2001 až 2013 pôsobil v Medziamerickej banke pre rozvoj (IDB), bude riadiť štvrtú najväčšiu ekonomiku Latinskej Ameriky podľa hrubého domáceho produktu.

Prvá viceprezidentka

Volebné miestnosti sa uzavrú o 23:00 SELČ a výsledky by mohli byť známe už krátko po polnoci. Už teraz je ale isté, že do úradu viceprezidenta zasadne prvýkrát od vzniku Kolumbijskej republiky v roku 1886 žena.

S oboma súpermi dnešného druhého kola totiž do úradu viceprezidenta kandiduje žena, s Duqueom exministerka obrany a obchodu Marta Ramírezová a s Petrom psychologička Ángela María Robledová. Petro i Duque už tiež avizovali, že najmenej polovicu ich vlády budú tvoriť ženy.

Prelomové voľby

Víťaz vystrieda na čele tejto päťdesiatmiliónovej krajiny Juana Manuela Santosa, ktorý je v úrade od roku 2010 a ktorý za mierovú dohodu s povstalcami z FARC dostal v roku 2016 Nobelovu cenu. Santos dnes v Bogote označil voľby za prelomové.

"Prvýkrát v nich minulý mesiac volil bývalý veliteľ FARC, v demokracii, bez zbraní a ako člen politickej strany," povedal Santos s odkazom na stranu bývalých povstalcov Revolučné alternatívne sila Kolumbie (tiež so skratkou FARC).

Deštruktívny socializmus

Práve zapojenie bývalých povstalcov do politického života Duque a jeho priaznivci kritizujú. Panujú preto obavy, že v prípade jeho víťazstva zablokuje uvádzanie mierovej dohody do praxe. Zostáva totiž prijať asi štvrtinu zákonov vyplývajúcich z dohody, kontroverzné sú najmä tie o súdoch pre bývalých povstalcov.

Duque je členom strany Demokratický stred exprezidenta Álvara Uribeho (2002-2010). Ten dnes v Bogote povedal, že volil Duqueho, pretože nechce, aby krajiny upadla "do deštruktívneho socializmu".

Ten by podľa Uribeho mohol nastoliť bývalý starosta Bogoty Gustavo Petro (58), ktorý sa v minulosti netajil sympatiami k bývalému socialistickému prezidentovi Venezuely Hugu Chávezovi. Jeho nástupca Nicolás Maduro ale Petroa v kampani kritizoval za zneužívanie moci a zničenie ekonomiky jeho krajiny.

Humanitárna kríza

Nový prezident Kolumbie bude musieť riešiť aj humanitárnu krízu, s ktorou sa stretávajú najmä pohraničné regióny s Venezuelou. Z tejto krajiny utiekli v predchádzajúcich rokoch pred ekonomickou a politickou krízou do Kolumbie státisíce ľudí. Nový líder Kolumbie sa bude musieť potýkať aj s gangmi, ktoré v obchode s kokaínom zaujali miesta po povstalcoch z FARC.

V dnešnom kole volieb sa neočakáva tak vysoká účasť, aká sprevádzala prvé kolo 27. mája, kedy prišlo rekordných 53,4 percenta voličov, čo bola najvyššia volebná účasť v prezidentských voľbách od roku 1974. V prvom kole volieb získal Duque 39,1 percenta hlasov a Petro 25,1 percenta.

01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:39