StoryEditor

O víťazovi maďarských volieb je asi rozhodnuté

24.04.2006, 00:00
Druhé kolo parlamentných volieb v Maďarsku bolo už len najmä súbojom kandidátov oboch najväčších strán. Vo väčšine zo 110 individuálnych obvodov, kde sa v nedeľu muselo opäť hlasovať, lebo pred dvoma týždňami sa v nich o víťazovi nerozhodlo, zostali v hre iba zástupcovia vládnych socialistov a opozičného Fideszu.
Druhé kolo parlamentných volieb v Maďarsku bolo už len najmä súbojom kandidátov oboch najväčších strán. Vo väčšine zo 110 individuálnych obvodov, kde sa v nedeľu muselo opäť hlasovať, lebo pred dvoma týždňami sa v nich o víťazovi nerozhodlo, zostali v hre iba zástupcovia vládnych socialistov a opozičného Fideszu.
Výhodu mala vládna koalícia, lebo liberáli odstúpili všade z tretích miest v prospech socialistov. Naopak, z kandidátov Maďarského demokratického fóra sa z rovnakej pozície vzdala iba polovica. Na hlasy za nich sa spoliehala najmä hlavná opozičná sila.
Druhé kolo bolo platné vo všetkých zvyšných obvodoch, keďže postačujúcu účasť 25 % presiahli opäť aktívne hlasujúci Maďari už hodinu pred poludním. Včera malo právo voliť viac ako päť miliónov z ôsmich miliónov voličov. Kvôli čakaniu na hlasy zo zahraničia, kde mohlo hlasovať takmer šesťtisíc občanov, budú výsledky vo všetkých 110 obvodoch známe až koncom mesiaca. V prípade tesného súboja vo viacerých obvodoch tak môžu mať vplyv na konečný súčet hlasov. Účasť voličov bola o 17.30 takmer 58 percent, pričom volebné miestnosti boli otvorené do 19. hod. Znova boli najaktívnejší Budapešťania s priebežnou účasťou 62 %.
,,Ja volím socialistov a môj kamarát Fidesz," ohúril nás nečakanou odpoveďou István Kovács a usmial sa na spoločníka za stolom malej pivárne v obci Kerepeš. ,,To, že obaja volíme najväčších volebných súperov, nám nebráni, aby sme sa priatelili a dobre vychádzali. Len politici tam hore sa nechcú alebo nevedia dohodnúť," zapojil sa do diskusie vedľa sediaci Ferenc Molnár.
Kerepeš leží na východnom predmestí Budapešti, a keďže už patrí k okolitej Peštianskej župe, miestni volili v obvode so sídlom v blízkom Gödöllő. Väčšie šance vyhrať v ňom mal primátor tohto mestečka a spoločný kandidát MDF a Fideszu. Kandidátka socialistov mala výraznú stratu po prvom kole. Zo slov našich spolubesedníkov vyplynulo, že sa rozhodovali skôr podľa politiky strán ako ich miestnych kandidátov.
"Momentálne nás viac zaujíma výsledok zápasu. Na voľby príde rad až večer po skončení hlasovania," odviedol na chvíľu reč od volieb skladník Ferenc a pozrel sa na televízor. Ukazovali v ňom stretnutie domácej futbalovej ligy. ,,Dokonca sme aj fanúšikmi dvoch veľkých futbalových súperov z Budapešti. Ja fanúšikujem Ferencvárosu a on Újpestu," opäť nás prekvapil sústružník István. Na rozdiel od vysokej politiky, v ktorej nevedia spolu dobre vychádzať hlavne sami politici, mnohí fanúšikovia oboch spomínaných klubov sú totiž povestní svojím nepriateľstvom. Ferenc a István pokračovali sledovať zápas v podniku so zvláštnym názvom Sörpatika - Pivná lekáreň.
V Budapešti bolo druhé kolo v 20 z 32 miestnych volebných obvodov. Už po prvom kole, keď kandidátov socialistov zvolili v 12 obvodoch, bolo jasné, že hlavné mesto volí najmä hlavnú vládnu stranu. Vo zvyšných obvodoch boli socialisti v 13 na prvom mieste a s podporou liberálov mali dobrú šancu potvrdiť svoj úspech.
01 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zhodnotenie menového rizika pred podpisom kontraktu 02 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 03 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lipšic podržal sudcu v nezávislom rozhodovaní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 10:03