Thomas WhitakerReuters
StoryEditor

Texas omilostil vraha hodinu pred popravou

23.02.2018, 05:50
Autor:
ČTKČTK
Hneď tri popravy mala trojica rôznych amerických štátov v pláne na štvrtok.

Kým úrady na Floride ukončili život muža usvedčeného zo znásilnenia a vraždy študentky, texaský guvernér hodinu pred popravou omilostil vraha na žiadosť jeho otca, ktorý sa stal skoro jednou z jeho obetí. V Alabame odložili popravu odsúdenca, podľa ktorého sťažnosti jeho zdravotný stav neumožňoval aplikáciu injekcie s jedom, informovala agentúra AP.

Texaský guvernér Greg Abbott siahol ku zriedkavo vídanému kroku a vyhovel žiadosti o milosť od príbuzných tridsaťosemročného Thomasa Whitakera, ktorý v roku 2003 zosnoval plán na vyvraždenie svojej rodiny.

Zomrela jeho matka Tricia a brat Kevin, zatiaľ čo jeho otec Kent postrelený do hrudníka prežil. Pred popravou napísal Abbott list, v ktorom prosil o milosť s odôvodnením, že poprava jeho žiaľ ešte zhorší. Guvernér žiadosti vyhovel a znížil Whitaker trest na doživotie bez možnosti prepustenia.

Neobvyklá scéna sa odohrala pri poprave na Floride, kde smrtiaca injekcia ukončila život štyridsaťsedemročného Erica Branchea. Vo chvíli, keď mu pracovníci väznice vpravovali jed do žíl, trikrát vykríkol: "Vrahovia!" Podľa jedného z prítomných činovníkov nespôsobila jeho neobvyklú reakciu smrtiaca látka a pri poprave netrpel.

Branch bol usvedčený zo znásilnenia a vraždy dvadsaťjedenročného dievčaťa, ku ktorej došlo v roku 1993.

Tretí odsúdenec sa odvolal proti poprave v štáte Alabama. Obhajoba 61-ročného Doylea Lee Hamma argumentovala tým, že stav jeho žíl kvôli rakovine, žltačke a užívanie drog neumožňuje aplikáciu smrtiacej injekcie.

Miestne úrady rozhodli, že mu na základe lekárskeho posudku látku aplikuje do žily na nohe, ktorá je dostatočne dlhá, aby pojala obsah injekcie.

Najvyšší súd najprv tesne pred začiatkom popravu pozastavil, potom však rozhodol, že takéto riešenie situácie je právne prípustné. Miestne úrady však komplikovanú popravu nestihli pripraviť pred koncom dňa, na ktorý bola stanovená, a rozhodli o jej odložení.

Hamm bol odsúdený za lúpežné prepadnutie a vraždu zamestnanca motela, ktorú spolu s komplicmi spáchal v roku 1987.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 03 - Modified: 2024-03-27 16:30:00 - Feat.: - Title: Treba ich zabiť. V jednej veci má Medvedev pravdu 04 - Modified: 2024-02-09 13:14:50 - Feat.: - Title: Zomrel Robert Badinter, muž, ktorý Francúzsko zbavil trestu smrti 05 - Modified: 2024-02-06 09:58:52 - Feat.: - Title: Čína popravuje odsúdených na každom rohu. Používa na to aj pojazdné dodávky smrti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:50