Reuters
StoryEditor

Zajtra začína najväčšia bezpečnostná konferencia sveta. V Mníchove sa stretnú svetoví lídri

15.02.2018, 19:06
Autor:
ČTKČTK
Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa bude diskutovať o najväčších bezpečnostných problémoch sveta.

Spochybňovanie medzinárodného poriadku, európska bezpečnostná politika alebo konflikty na Ukrajine a Blízkom východe budú hlavnými témami 54. bezpečnostnej konferencie v Mníchove, ktorá začne v piatok.

Tradičnej akcie, ktorá je aj dobrou príležitosťou na radu sprievodných bilaterálnych stretnutí, sa zúčastnia dve desiatky hláv štátov, šéfov vlád, či generálny tajomník OSN.  

Šéf mníchovskej konferencie Wolfgang Ischinger tvrdí: "Nepamätám si na žiadnu fázu od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorá by bola potenciálne nebezpečnejšie ako tá dnešná."

Kým Spojené štáty sa aj kvôli prezidentovi Donaldovi Trumpovi v rade ohľadov z medzinárodnej scény sťahujú, Rusko a Čína sa podľa neho nezdajú byť pripravené ho rešpektovať, či už ide napríklad o Krym alebo Juhočínske more. Európska únia zase rieši predovšetkým svoje problémy.

O čo zložitejšia je medzinárodná situácia, o to dôležitejšia je podľa Ischingera možnosť, aby sa spolu politici a diplomati o zmenách medzinárodného poriadku, rastúcich výdavkoch na zbrojenie alebo nebezpečenstva terorizmu bavili. Na mníchovskej konferencii budú v popredí záujmu aj témy informačných vojen, klimatickej bezpečnosti alebo umelej inteligencie. Veľká pozornosť sa bude venovať aj konkrétnym problematickým oblastiam, či už to je Sýria, Jemen, Líbya alebo Ukrajina.

"Som osobne veľmi rád, keď sa v každom roku podarí v tom, či onom konflikte využiť mníchovskej konferencie, aby sa hľadali nové podnety (pre ich riešenie)," podotýka Ischinger. Tento rok sa o to pokúsia predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, ktorí sa budú zaoberať situáciou na východnej Ukrajine. Predmetom diplomatických rokovaní by sa mali stať tiež napäté vzťahy Kataru a ďalších krajín na Blízkom východe.

Tradične budú prítomní aj vrcholní predstavitelia nemeckej vlády, aj keď, ako pripomína Ischinger, bude to prvýkrát za 54 rokov, keď pôjde o ministrov iba dosluhujúcej vlády. Nemecko totiž od septembrových parlamentných volieb ešte stále nemá nový kabinet. Popri členov vlád do tretieho najľudnatejšieho mesta Nemecka dorazí tiež stovky ďalších politikov a diplomatov, vrátane zhruba desiatok amerických senátorov.

Jeden z nich - John McCain - dostane cenu Ewald von Kleista za svoj prínos pre mier a prekonávanie konfliktov. Ocenenie pomenované po protinacistickom odbojárovi a zakladateľovi mníchovskej bezpečnostnej konferencie mu odovzdá bývalý americký viceprezident Joe Biden. Ischinger to vníma ako pekné gesto ukazujúce, že sa aj rozdelenie americkej politiky dá prekonať. McCain je totiž republikán a Biden demokrat.

Mníchovskú bezpečnostnej konferencii tento rok prvýkrát v jej dlhoročnej histórii začne dvojica žien. Úvodné prejavy prednesú nemecká a francúzska ministerka obrany - Ursula von der Leyen a Florence Parlyová.

01 - Modified: 2024-03-23 14:54:39 - Feat.: - Title: Šéf OSN označil zablokovanú pomoc pre Gazu za morálnu nehoráznosť 02 - Modified: 2024-03-13 17:41:33 - Feat.: - Title: Mníchovská prokuratúra vyšetruje Signu Reného Benka kvôli praniu špinavých peňazí 03 - Modified: 2024-03-01 06:47:14 - Feat.: - Title: Borrell a Macron odsúdili incident v Gaze s potravinou pomocou 04 - Modified: 2024-02-16 17:49:47 - Feat.: - Title: "Krajiny si robia, čo chcú." Svet je čoraz roztrieštenejší aj napriek existenčným výzvam, tvrdí šéf OSN 05 - Modified: 2024-02-12 07:21:44 - Feat.: - Title: V Mníchove protestovalo proti rasizmu 100-tisíc ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:51