StoryEditor

Po zemetrasení na Taiwane je uväznených vyše sto ľudí. Budova sa môže zrútiť

06.02.2018, 16:37
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Zemetrasenie si vyžiadalo štyroch mŕtvych a vyše dve stovky zranených.

Taiwanskí záchranári sa v stredu zo všetkých síl snažili dostať k piatim ľuďom uväzneným pod troskami viacerých budov a k ďalším vyše 140 nezvestným. Budovy poškodilo alebo zničilo utorkové silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktoré sa vyskytlo neďaleko východného pobrežia Taiwanu. 

Zemetrasenie nastalo v utorok krátko pred polnocou a vzniklo v plytkej hĺbke. Spôsobilo, že v najhoršie zasiahnutom okrese Chua-lien sa zrútili a nebezpečne naklonili najmenej štyri budovy, pričom zahynuli štyria ľudia. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Medzi zranenými sú aj Česi

Medzi viac ako dvoma stovkami zranených po utorkovom zemetrasení na Taiwane sú dvaja Česi - muž a žena. Ich zranenia sú ľahké, hospitalizácia podľa lekárov nebola potrebná.

Obaja sú v kontakte so svojimi príbuznými. Českému rozhlasu Rádiožurnálu to povedal zástupca českej Ekonomickej a kultúrne kancelárie v Tchaj-peji Václav Jílek.

Nakláňajúce sa budovy

Videozáznamy a fotografie zachytávali niekoľko stredne veľkých budov, nakláňajúcich sa v ostrých uhloch, takže ich najnižšie poschodia boli rozdrvené a zostali z nich len kopy betónu, rozbitého skla, ohnutých železných trámov a ďalších trosiek. Bolo vidieť hasičov, ktorí liezli po rebríkoch opretých o okná, aby sa tak dostali k obyvateľom uviaznutým vo vnútri bytov.

Pri zemetrasení utrpelo zranenia 225 ľudí, dve desiatky z nich sú v kritickom stave. Sila otrasov spôsobila pukliny na cestách a prerušenie dodávok elektriny aj vody do tisícov domácností.

Uväznených je vyše sto ľudí

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen ubezpečila verejnosť, že úrady podniknú všetky možné kroky, aby našli živých ľudí. Na svojom oficiálnom účte na Facebooku uviedla, že v stredu pricestovala do okresu Chua-lien, aby preverila záchranárske práce.

Drvivá väčšina zo 145 ľudí (okrem dvoch), ku ktorým sa nedá dostať, sa nachádza v 12-poschodovom obytnom dome v meste Chua-lien. Pre záchranárov nie je bezpečné doň vojsť, pretože sa stále viac a viac nakláňa.

Štyri obete

Podľa miestnych médií sa nakláňa aj hotel známy ako Beautiful Life.

Jednou zo štyroch mŕtvych obetí je 60-ročná zamestnankyňa hotela Marshal v meste Chua-lien - zomrela, keď sa preborilo prízemie. Ďalší človek, 66-ročný muž, prišiel o život v obytnej budove, napísala agentúra DPA.

Keďže dotrasy pokračovali celú noc, obyvateľov nasmerovali do útočísk, napríklad na novopostavený bejzbalový štadión, kde im úrady poskytli lôžka a teplé jedlo.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 si na Taiwane vyžiadalo v utorok dvoch mŕtvych hotelových zamestnancov a ďalších 144 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

USGS

Zemetrasenia sú tu časté

​Neďalekú oblasť v nedeľu zasiahli otrasy o sile 6,1 stupňa. V tomto prípade sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo 14 kilometrov severovýchodne od mesta Chua-lien a ohnisko bolo v hĺbke 7,8 kilometra. Žiadne škody ani obete neboli hlásené.

Taiwan často postihujú zemetrasenia, pretože leží v seizmicky aktívnej oblasti. Väčšinou ale spôsobia veľmi malé škody. V septembri 1999 však ostrov zasiahli otrasy o sile 7,6 stupňa, ktoré pripravili o život 2 400 ľudí. Zničených alebo poškodených bolo vtedy do 50-tisíc budov.

01 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 02 - Modified: 2024-04-22 20:14:14 - Feat.: - Title: Taiwanom za uplynulý deň otriaslo 80 zemetrasení, najsilnejšie malo 6,3 stupňa. Obete na životoch neevidujú 03 - Modified: 2024-04-21 06:10:00 - Feat.: - Title: Moskva tvrdí, že pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu "zhorší svetové krízy" 04 - Modified: 2024-04-20 19:44:22 - Feat.: - Title: Kapitol schválil po mesiacoch pomoc pre Ukrajinu. Biden sľubuje urýchlený podpis 05 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:28