Americký viceprezident Mike PenceReuters
StoryEditor

Spojené štáty sa začali pripravovať na presun izraelskej ambasády. Zastupiteľstvo v Jeruzaleme otvoria na budúci rok

22.01.2018, 13:29
Autor:
ČTKČTK
Americká vláda tak drží svoje slovo po označení Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

Washington chce presunúť svoju ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema do konca roka 2019. V izraelskom parlamente to dnes podľa agentúry Reuters oznámil americký viceprezident Mike Pence.

"V nadchádzajúcich týždňoch naša administratíva urobí kroky, ktoré povedú k plánovanému otvoreniu americkej ambasády v Jeruzaleme pred koncom budúceho roka," povedal v prejave Pence.

Rozhodnutie prezidenta

"Jeruzalem je hlavné mesto Izraela a prezident Donald Trump poveril americké ministerstvo zahraničia, aby sa začalo pripravovať na presunutie našej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema," dodal bez toho, aby spresnil konkrétny dátum otvorenia zastupiteľského úradu.

Pence zároveň vyzval Palestínčanov, aby sa vrátili k mierovým rozhovorom s Izraelom. Palestínska samospráva sa v reakcii na Trumpove rozhodnutie uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela rozhodla Pencovu návštevu bojkotovať a oznámila, že USA svojím rozhodnutím dokázali, že nemôžu hrať úlohu nestranného sprostredkovateľa. Šéf samosprávy Mahmúd Abbás dnes jedná so šéfmi diplomacie európskych krajín v Bruseli.

Arabov vykázali

Arabskí zákonodarcovia v izraelskom parlamente museli byť vykázaní, pretože Penca na začiatku jeho prejavu provokovali. Hlavná arabská strana pred jeho prejavom informovala, že ho bude bojkotovať.

"Mier je možný iba cez dialóg," povedal Pence s tým, že USA nikdy neurobí krok, ktorý by bol pre Izrael bezpečnostnou hrozbou.

Na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa medzitým konali protesty proti Pencovej návšteve.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu americkému viceprezidentovi poďakoval za to, že USA šíri "pravdu" a podporuje Izrael v OSN. Vo svojom prejave hovoril striedavo anglicky a hebrejsky a povedal, že Spojené štáty a Izrael majú "spoločný osud". Rozhodnutie o Jeruzaleme sa zapíše do dejín ako jedno z najdôležitejších v izraelskej histórii, dodal.

Jeruzalem je najhorúcejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Palestínčania chcú ako svoju metropolu prevažne arabsky hovoriacu východnú časť mesta, ktorú Izrael anektoval v roku 1967 bez súhlasu medzinárodného spoločenstva. Izraelská vláda považuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto židovského štátu.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 04 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 05 - Modified: 2024-05-07 20:50:19 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli bez väčších zmien. Posilnil dolár
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:06