Tasnim News Agency/Handout via REUTERS
StoryEditor

Iránske úrady hlásia, že sa im podarilo potlačiť protivládne protesty. Medzi zatknutými má byť aj občan Európskej únie

04.01.2018, 10:06
Autor:
ČTKČTK
Občan EÚ mal mať podľa iránskych zdrojov výcvik z tajnej služby a protesty mal organizovať.

Iránska polícia už protivládne protesty potlačila. Povedal to dnes generál Abdorrahím Musáví, ktorý stojí na čele iránskej armády. Protesty začali pred týždňom v niekoľkých mestách a zákroky proti nim si vyžiadali životy asi 20 ľudí. V stredu a dnes vyšli do ulíc stúpenci režimu a volali heslá na podporu iránskeho vedenia.

"Toto slepé poburovanie bolo slabé a k jeho uduseniu v zárodku stačila časť polície ... môžete si byť istí, že vaši kolegovia (v armáde) sú pripravení postaviť sa hlúpym obetiam Veľkého Satana (Spojených štátov)," povedal generál.

Pripravenosť národa

O ukončení protestov už v stredu hovoril veliteľ revolučných gárd generál Mohammad Alí Jafar, podľa ktorého slov poburovanie skončilo a nepriateľov Iránu sa podarilo poraziť vďaka pripravenosti národa.

Demonštrácie začali minulý štvrtok ako protesty proti zlej ekonomickej situácii, ale neskôr sa k heslám demonštrantov pripojili aj slovné útoky na iránskeho vodcu.

Demonštrácie na podporu vlády

V stredu a dnes sa zišli na mnohých miestach priaznivci režimu s iránskymi vlajkami a portrétmi duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. "Stojíme spoločne za svojím vodcom," volali účastníci jednej z dnešných akcií.

Podľa iránskej televízie sa tieto zhromaždenia dnes konali v Mašhade, kde pôvodne protesty začali, ďalej v Isfaháne, Širáze, Ardabil i Orumíji. Podobne ako Chameneí účastníci z nepokojov vinili USA a Izrael. V Teheráne sa má ďalšie zhromaždenie na podporu vlády konať v piatok po poludňajších modlitbách.

Za protestmi mal stáť občan EÚ

Protivládne demonštrácie sa v minulom týždni konali hlavne v noci. Podľa iránskej televízie už boli posledné dve noci pokojné. Západné agentúry ale pripomínajú, že úrady čiastočne zablokovali prístup k sociálnym sieťam, takže odporcovia režimu nemajú možnosť informovať o svojich akciách.

Polooficiálna agentúra Tasnim dnes informovala, že v meste Borúdžerdu na západe Iránu je medzi zatknutými občan Európskej únie. Tvrdí to zástupca tamojšej justície. Podľa tohto zdroja táto osoba prešla výcvikom v európskych tajných službách a bola vyslaná do Borúdžerdu, aby tam viedla protesty. Zo správy nie je jasné, z akej európske krajiny zadržaná osoba je ani či má aj iránske občianstvo.

01 - Modified: 2023-07-29 10:45:00 - Feat.: - Title: Pre spravodajstvo z protestov v Iráne dostal šéfredaktor ročný zákaz činnosti 02 - Modified: 2023-03-06 11:25:29 - Feat.: - Title: Najvyšší vodca Chameneí udelil milosť vyše 80-tisíc väzňom 03 - Modified: 2023-02-20 07:52:35 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií EÚ štyri dni pred výročím vojny prerokujú spoločné nákupy zbraní aj rozšírenie sankcií 04 - Modified: 2023-01-29 22:49:38 - Feat.: - Title: EÚ zvažuje zaradenie iránskych revolučných gárd do zoznamu teroristov 05 - Modified: 2023-01-29 21:18:07 - Feat.: - Title: Scholz v Argentíne rokoval o obchodnej dohode a uctil si obete diktatúry. Prirovnal ich k protestom v Iráne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 15:15