AP Photo/Evan Vucci
StoryEditor

Zástupcovia Slovenska chcú presunúť ambasádu do Jeruzalema, tvrdí izraelský portál

25.12.2017, 20:29
Autor:
TASRTASR
Spravodajský portál Walla uviedol, že podporu tomuto zámeru vyjadrili zástupcovia Slovenska a Rumunska a vo svojich krajinách pracujú na jeho uskutočnení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes označil za dôležité rozhodnutie Guatemaly presunúť svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Guatemalský prezident Jimmy Morales vydal pokyn na premiestnenie veľvyslanectva v nedeľu, nedlho potom, čo americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Predseda izraelskej vlády dnes predpovedal, že ďalšie krajiny budú nasledovať. Palestína krok Guatemaly naopak odsúdila ako nepriateľský akt.

"Ďalšie štáty uznajú Jeruzalem (ako hlavné mesto Izraela) a oznámia presun svoje ambasády. Urobila tak už druhá krajina a ja opakujem: toto je len začiatok," uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

"Hanebný a ilegálny čin"

Denník The Times of Israel potom citoval Námestníčku izraelského ministra zahraničia Cipi Hotovelyovú, podľa ktorej sa na podobný kroku chystá ďalších najmenej desať krajín. Štáty, s ktorými Izrael vedie o možnom presune ambasád rozhovory, ale Hotovelyová nemenovala. Podľa miestnej televízie sa presťahovanie svojho veľvyslanectva chystá ohlásiť Honduras. S touto krajinou má Izrael veľmi blízke vzťahy.

Predseda izraelského parlamentu Juli Edelstein dnes podľa The Times of Israel povedal, že o presune ambasád s ním hovorili šéfovia parlamentov dvoch ďalších krajín. Spravodajský portál Walla uviedol, že podporu tomuto zámeru vyjadrili zástupcovia Slovenska a Rumunska a vo svojich krajinách pracujú na jeho uskutočnení.

The Times of Israel píše, že aj "Česká republika uznala západný Jeruzalem" ako hlavné mesto Izraela. Český prezident Miloš Zeman sa nedávno síce vyslovil pre presun českého veľvyslanectva, premiér Andrej Babiš je však proti. Európska únia trvá na tom, že Jeruzalem by mal byť hlavným mestom Izraela aj Palestíny.

"Je to hanebný a ilegálny čin, ktorý je úplne v rozpore s názormi vodcov cirkví v Jeruzaleme," uviedlo ku kroku Guatemaly vo svojom komuniké palestínske ministerstvo zahraničia. "Palestína tento krok považuje za zjavne nepriateľský akt, ktorý ignoruje práva palestínskeho ľudu a medzinárodné zákony," dodalo ministerstvo.

Izrael v rozpore s rezolúciami OSN považuje celý Jeruzalem za svoju metropolu. Palestínčania pritom žiadajú pre svoj budúci štát za hlavné mesto východný Jeruzalem.

Guatemalský prezident Morales v krátkom príspevku na svojom oficiálnom účte na Facebooku v nedeľu napísal, že sa rozhodol ambasádu presťahovať po tom, čo prehovoril s Netanjahuom. Nespresnil však, kedy sa Guatemala k tomuto kroku chystá.

Rezolúcia odsúhlasila rozhodnutie USA

Americký prezident Donald Trump uznal začiatkom decembra Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čím ustúpil od doterajšej politiky Spojených štátov. Zároveň pobúril arabský svet a svojich západných spojencov. Tiež však presun ambasády odložil o pol roka, ako Washington činil aj v predchádzajúcich rokoch.

Valné zhromaždenie OSN minulý týždeň prijalo nezáväznú rezolúciu, ktorá odsudzuje rozhodnutie Spojených štátov uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Pre návrh hlasovalo 128 krajín, proti bolo deväť vrátane Guatemaly, 35 štátov sa zdržalo.

Trump pred hlasovaním pohrozil, že štáty, ktoré budú proti Washingtonu hlasovať, prídu o americkú finančnú podporu. Príjemcom veľkej finančnej podpory z USA je aj Guatemala, upozornila agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu 05 - Modified: 2024-05-07 13:10:52 - Feat.: - Title: Na Viedenskej univerzite si demonštranti vytvorili protestný tábor
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 02:51