StoryEditor

Únia sa asi nevyhne zníženiu kvót na cukor

02.02.2006, 23:00
Európska komisia varovala producentov cukrovej repy a cukru v EÚ pred redukciou kvót na cukor. Ako včera uviedla vo svojom bulletine, môže plošne znížiť produkčné kvóty na cukrovú repu a cukor určené na sezónu 2006/2007 v snahe vyriešiť problém súčasných nadmerných zásob cukru v intervenčných skladoch.

Európska komisia varovala producentov cukrovej repy a cukru v EÚ pred redukciou kvót na cukor. Ako včera uviedla vo svojom bulletine, môže plošne znížiť produkčné kvóty na cukrovú repu a cukor určené na sezónu 2006/2007 v snahe vyriešiť problém súčasných nadmerných zásob cukru v intervenčných skladoch. Zásoby v EÚ dosahujú okolo 1,7 milióna ton a hrozí, že po ďalšej cukrovarníckej kampani prebytok dosiahne až štyri milióny ton.

Vývoz skresala prehra vo WTO
Riešením by sa mohlo zdať vyvezenie nadbytočného množstva na zahraničné trhy, no po prehre EÚ na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) zo začiatku augusta tohto roka sa únii vyšší vývoz do zahraničia skomplikoval. WTO sa vtedy postavila na stranu výrobcov cukru z cukrovej trstiny a rozhodla, že mnohé vývozné dotácie pre domácich producentov sú porušením pravidiel o svetovom obchode.
Výsledkom je, že v úniových skladoch ostal teraz prebytok cukru ešte zo sezóny 2005/2006 určeného na vývoz s pomocou dotácií. Ak by sa nič nezmenilo, v ďalšej sezóne by sa k nemu pridali nové tony dotovaného cukru určeného na export. EÚ sa pritom podľa agentúry Reuters musí do 22. mája tohto roka prispôsobiť rozhodnutiu WTO. To znamená, že po tomto dátume nemôže vyvážať pôvodný objem cukru s pomocou dotácií a buď "problematický prebytok" vyviezť bez nich, čo nie je pri konkurencii lacnejšieho cukru z cukrovej trstiny jednoduché, alebo opäť zvýšiť objem cukru v úniových skladoch. To však opäť znamená, že najväčší producenti budú musieť obmedzovať výrobu.

Siahne sa na domáce kvóty
Únia sa preto uchýlila k inému riešeniu. Okrem predpokladaného zníženia kvót kategórie B (určené na vývoz do zahraničia) plánuje od zeleného stola znížiť plošne pre všetky členské štáty kvóty aj lukratívnejšej kategórie A teda určených pre domáce trhy. Návrh na plošné krátenie kvót minimálne o 10 percent predložilo začiatkom januára na schôdzke ministrov poľnohospodárstva Nemecko, ktoré okamžite podporili Francúzsko, Rakúsko, Dánsko, Holandsko, Belgicko a Švédsko. Naopak, ďalších 11 štátov sa postavilo proti.
Ako uviedla ČTK, Česko, Slovinsko, Španielsko odmietli akékoľvek krátenie kvót, pričom Česi navrhujú radšej tzv. deklasifikáciu, teda keď sa kvóty neznižujú paušálne, ale podľa pomeru k celkovej európskej kvóte. Poliaci, Taliani a Portugalci chceli, aby ich tento proces nezahrňoval, pretože už aj tak musia v dôsledku pôvodnej reformy znížiť produkciu o viac než 50 percent. Fínsko, Írsko či Maďarsko boli ochotné pristúpiť len na nižšie B kvóty. Ani Slovensko nie je návrhmi Nemecka nadšené, no ako dodala ČTK, producenti tento krok jadra EÚ očakávali a už dopredu počítajú so zhoršením podmienok.
O konečných kvótach bude rozhodovať výbor určený na dotiahnutie cukrovej reformy, ktorý by mal rozhodnúť s konečnou platnosťou v marci, aby boli kvóty rozdelené do začatia výsevu cukrovej repy.

Život producentom cukru sťažila už pôvodná reforma
Základná cukrová reforma, ktorú únia schválila v novembri minulého roka, prakticky neriešila redukciu kvót, ale zamerala sa najmä na zníženie cien cukru a cukrovej repy. Podľa nej by garantovaná cena cukru mala v priebehu štyroch rokov klesnúť zo 632 na 421 eur za tonu a garantovaná výkupná cena cukrovej repy zo 43,6 na 27,4 eura za tonu. Lenže nasledovala prehra v Ženeve a tlak WTO na urýchlenie a sprísnenie reformy. Pritom už pôvodná reforma zameraná na zníženie garantovaných cien na cukor a cukrovú repu podľa viacerých krajín ohrozí ich cukrovarnícky priemysel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 15:44