StoryEditor

Odporcovia Temelína znovu blokovali hranicu s Českom

02.01.2006, 23:00
Rakúski odporcovia jadrovej energetiky včera po dlhšom čase znovu zablokovali hranicu do Českej republiky. Niekoľko desiatok aktivistov takmer na päť hodín znemožnilo prevádzku na rakúskej strane hraničného priechodu Wullowitz -- Dolní Dvořiště.

Rakúski odporcovia jadrovej energetiky včera po dlhšom čase znovu zablokovali hranicu do Českej republiky. Niekoľko desiatok aktivistov takmer na päť hodín znemožnilo prevádzku na rakúskej strane hraničného priechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště. Ako dôvod na svoju akciu uviedli organizátori nespokojnosť s realizáciou dohodnutých bezpečnostných opatrení v českej jadrovej elektrárni Temelín. Úrady akciu nepovolili, miestnu samosprávu údajne blokáda prekvapila.

Nespokojnosť aktivistov

Konkrétnym podnetom sa pre demonštrantov stalo kolaudačné rozhodnutie z polovice decembra, ktoré umožňuje začať bežnú prevádzku v prvom bloku elektrárne. Podľa odporcov Temelína sa
za päť rokov od uzatvorenia takzvaných dohôd z Melku v Temelíne "nič nezmenilo" a postoj rakúskej spolkovej vlády je "kapitulantský". Dohody z Melku si odporcovia Temelína vynútili sériou podobných hraničných blokád koncom roku 2000. Ich súčasťou je aj záväzok rakúskej strany zachovať nerušenú prevádzku na hraniciach.
Hovorca jadrovej elektrárne Milan Nebesář tvrdí, že o prevádzku Temelína sa nemusí nikto obávať. "Dohodu z Melku plníme. Temelín je najviac kontrolovanou jadrovou elektrárňou na svete, lebo sa tu už uskutočnilo s pozitívnym záverom viac než 20 odborných zahraničných misií... To, že Temelín je bezpečný, potvrdili aj odborníci z Európskej únie," pripomenul Nebesář.
Organizátori akcie zároveň oznámili, že zvažujú ďalšie blokády. Podľa predstaviteľa Antiatomového výboru Manfreda Dopplera blokáda splnila očakávania organizátorov, ktorí sa snažili na problémy Temelína opäť upriamiť pozornosť politikov i verejnosti. V protestných blokádach chcú pokračovať, a to na rôznych hraničných priechodoch a s rozličnou dĺžkou trvania. V súvislosti s predsedníctvom Rakúska v EÚ plánujú aktivisti podľa Dopplera využiť protesty na zviditeľnenie problému. "Plánujeme aj ďalšie akcie, zatiaľ ich však nechceme spresňovať. Teraz záleží na vláde, ako zareaguje. Doteraz máme pocit, že je jej to jedno," dodal Doppler.

Prekvapené úrady

Podľa miestnych úradov blokáda nebola povolená. Zástupca freistadtského regiónu Alois Hochedlinger povedal, že ho akcia prekvapila. Predseda českej občianskej iniciatívy pre životné prostredie Pavel Vlček uviedol, že českí ekológovia v blokáde nebudú aktívne pomáhať, pretože česká verejnosť takéto protesty vníma negatívne. Morálne však kolegov z Rakúska podporili a dôvod ich demonštrácie chápu. Dopravu odkláňali na iné hraničné priechody. Napriek tomu sa na
rakúskej strane vytvoril niekoľkometrový rad vozidiel. V smere z ČR šoférom umožnili hranicu prejsť, ale zhruba 400 metrov za ňou museli zastaviť, pretože cesta bola zablokovaná naprieč postaveným nákladným automobilom s prepichnutými pneumatikami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:27