StoryEditor

Na párty v Kolíne prichádza superstar Benedikt XVI.

18.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKHNHNTASRTASR
Dnešný príchod pápeža Benedikta XVI. do Nemecka a jeho účasť na svetových dňoch mládeže sa stane vrcholom tejto náboženskej udalosti, na ktorej sa má v závere zúčastniť až 800 000 mladých ľudí. Pre Benedikta XVI. je to jeho prvá cesta mimo Talianska od aprílového zvolenia za pápeža a podľa nemeckých médií nebude jeho púť na stretnutie ľahká.

Dnešný príchod pápeža Benedikta XVI. do Nemecka a jeho účasť na svetových dňoch mládeže sa stane vrcholom tejto náboženskej udalosti, na ktorej sa má v závere zúčastniť až 800 000 mladých ľudí. Pre Benedikta XVI. je to jeho prvá cesta mimo Talianska od aprílového zvolenia za pápeža a podľa nemeckých médií nebude jeho púť na stretnutie ľahká.
Týždenník Der Spiegel označil Benediktovu púť ako "pápežov návrat na nekresťanskú pôdu". Týždenník Focus v diskusii s mladými veriacimi zisťoval, že ich každodenný život nezodpovedá zďaleka všetkým oficiálnym požiadavkám rímskokatolíckej cirkvi a mladí ľudia sa s ich názormi v mnohom nestotožňujú, napríklad v otázke žien ako kňazov alebo homosexuálnych zväzkov.
Iba dve tretiny Nemcov sa označujú za kresťanov, pričom iba polovica z nich sú katolíci, zvyšok patrí medzi protestantov. Minulý rok oficiálne vystúpilo z cirkvi 130 000 ľudí, mnohí z nich kvôli tomu, aby sa vyhli plateniu päťpercentnej cirkevnej dani. Organizátori sviatku teda museli podľa týždenníka Spiegel dokázať pápežovi aj sebe, že Nemecko je ešte schopné viery. A pápež zasa musí získať sympatie mladej generácie a nadviazať na svojho predchodcu Jana Pavla II. "Na párty veriacich na Rýne prevezme pontifex, či chce alebo nechce, rolu superhviezdy," napísal Focus.

Sila v myslení
Benedikt XVI. síce kráča v šľapajach Jana Pavla II., podľa nemeckých médií však nemá onú schopnosť získavať sympatie svojou bezprostrednosťou. Sila terajšieho pápeža spočívala vždy skôr v prenikavom myslení než v šarme. "Keď bol pápež ešte kardinálom, boli mu tieto masové akcie s vlajúcimi zástavami nanajvýš podozrivé. Nemeckým združeniam pripomínal, že ich katolícke dni príliš vychádzajú v ústrety požiadavkám doby," upozornil Spiegel na to, že terajší pápež bol na svojej dráhe skôr racionálnym vedcom a konzervatívnym teológom než charizmatickým rečníkom.
Benedikt XVI. však v nedávnom rozhovore pre Rádio Vatikán oznámil, že sa do Kolína teší, okrem iného preto, že znova uvidí Porýnie: " Tiež preto, že moja prvá zahraničná cesta bude stretnutím s mladými ľuďmi z celého sveta. Stretnutie s mládežou je vždy krásne, pretože mladí majú nielen - možno - problémy, ale tiež nádej, spád a očakávanie, pretože v mladých je dynamika budúcnosti," vysvetlil v rozhovore.

Aj do synagógy
Pápež priletí dnes napoludnie, popoludní osloví veriacich pri plavbe zvláštnej lode po Rýne. V tom čase budú v meste, nad ktorým panuje zákaz letovej prevádzky, uzatvorené mosty cez rieku. Zajtra udelí audienciu nemeckému prezidentovi Horstovi Kőhlerovi a navštívi kolínsku synagógu. V sobotu sa stretne s kancelárom Gerhardom Schrőderom, predsedom Spolkového snemu Wolfgangom Thiersom a predsedníčkou konzervatívnej strany CDU Angelou Merkelovou. V sobotu večer ich čaká stretnutie so zástupcami moslimov a podvečerná vigília s mladými veriacimi. V nedeľu potom bude pápež slúžiť omšu na záver svetových dní, na ktorých by sa podľa očakávaní organizátorov malo zúčastniť až 800 000 ľudí.

Pohľad protestantov
Predseda rady evanjelickej cirkvi v Nemecku biskup Wolfgang Huber je na rozdiel od tlače optimista a vidí v akcii prejav intenzívnejšieho záujmu o náboženské otázky. Stretnutie v Kolíne zapadá do množstva iných udalostí, akými bol Evanjelický cirkevný deň alebo spomienkové podujatia pri príležitosti pohrebu pápeža Jána Pavla II. Ako Huber uviedol pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk, svedčí to o tom, že do spoločnosti opäť zavítala viera. Na zmysel života sa začínajú pýtať nanovo aj mladí ľudia, dodal. Hubera fascinuje poznanie, že v nemalom počte mladých ľudí si veľkú popularitu získali skôr konzervatívni pápeži Ján Pavol II. a Benedikt XVI. Veriaci podľa neho hľadajú očividne vzory, s ktorými môžu nesúhlasiť, o ktoré sa však môžu aj oprieť. Pre evanjelickú cirkev vyplýva z toho skutočnosť, že aj ona musí prísť so vzormi, ktoré bude možné osloviť, povedal Huber.

Dobodali zakladateľa ekumenickej komunity Taizé
Zakladateľ náboženskej komunity Taizé a jeden z vedúcich predstaviteľov ekumenického hnutia 20. storočia brat Roger podľahol zraneniam, ktoré mu v utorok počas náboženského obradu vo východofrancúzskom Taizé spôsobila mladá rumunská žena. Podľa polície sa 36-ročná žena počas obradu, na ktorom sa zúčastňovalo 2 500 veriacich, náhle postavila a trikrát bodla 90-ročného brata Rogera do hrdla. Ten okamžite podľahol spôsobeným zraneniam. Veriaci následne ženu premohli a odovzdali do rúk privolanej polície. Brat Roger, protestantský pastor zo Švajčiarska, sa medzi duchovnými lídrami celého sveta tešil veľkej autorite. Šok nad tragickou udalosťou vyslovili aj organizátori svetových dní mládeže.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:07