StoryEditor

Armády veľmocí obkolesili Kimovu Kóreu. USA, Rusko aj Čína spustili vojenské manévre

06.12.2017, 11:51
Veľmoci dlhodobo dráždi pokračujúci severokórejský jadrový a balistický program.

Potom, čo KĽDR minulý týždeň uskutočnila svoj najvyspelejší balistický test, organizujú v susedstve Kórejského polostrova rozsiahle manévre a previerky bojovej pohotovosti USA, Rusko aj Čína. Po šiestich rokoch tiež zamieril do Pchjongjangu vysoký diplomat OSN.

Na súši, na mori i vo vzduchu. Tam všade v týchto dňoch usporadúvajú demonštrácie sily Spojené štáty, Rusko a Čína. Voči Severnej Kórei, ktorá minulý týždeň vykonala svoj zatiaľ posledný a najvyspelejší balistický test, ale aj voči sebe navzájom. Susedstvo Kórejského polostrova tak aktuálne pripomína jedno veľké cvičné bojisko.

​Minulý utorok Pchjongjang úspešne otestoval nový typ rakety, ktorá dosiahla vyššie než akákoľvek predchádzajúca severokórejská strela. A ak by bola odpálená pod menším uhlom, mohla by podľa analytikov zasiahnuť aj pevninu Spojených štátov. Je síce otázkou, akú hlavicu vlastne táto raketa niesla, v každom prípade Washington neberie hrozbu na ľahkú váhu. Pred víkendom sa prvýkrát od konca studenej vojny na Havaji cvične rozozvučali sirény.

A ako sa nechal počuť hlavný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť H.­R. McMaster, šance na vojnu so Severnou Kóreou vraj rastú každým dňom. "Zakaždým keď (Kim Čong-un) vykoná balistický alebo jadrový test, zlepšuje sa," vyhlásil s odkazom na rastúcu hrozbu v podobe severokórejského režimu na bezpečnostnom fóre v Kalifornii.

Nie je to prvýkrát, kedy sa Washington pod taktovkou prezidenta Donalda Trumpa uchyľuje k takto vyhrotenej rétorike. Kvôli neutíchajúcim výpadom Pchjongjangu sa však dostáva pod stále väčší tlak, aby začal konať.

Cestu diplomata žiadala KĽDR
Na pozadí mimoriadne vyostrenej situácie zamieril včera po šiestich rokoch priamo do Severnej Kórey vysoký diplomat OSN. Námestník generálneho tajomníka pre politické záležitosti Jeffrey Feltman, predtým dlhé roky prominentný americký diplomat, bude do piatku v KĽDR rokovať okrem iného s tamojším ministrom zahraničia a ďalšími predstaviteľmi.

Podľa OSN to bol Pchjongjang, kto návštevu inicioval ešte v septembri na okraj Valného zhromaždenia. Definitívne potvrdenie prišlo až teraz. Aktuálne v Severnej Kórei pracuje pre šesticu špecializovaných agentúr OSN vrátane rozvojového a potravinového programu, asi 50-členný personál.

V súvislosti s tým, že žiadosť prišla zo severokórejskej strany, ale vyvstávajú pochybnosti, že by štvordňová návšteva diplomata OSN snáď mohla priamo prispieť k upokojeniu vyhrotených vzťahov medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi. S tým, ako sa okolo KĽDR uťahuje sankčná slučka a panuje snaha dostať tamojší režim do totálnej hospodárskej izolácie, je možné, že Pchjongjang chce skôr požiadať o humanitárne dodávky potravín alebo ropy.

Americkí raptori aj ruskí obrnenci
Tento týždeň americké letectvo a námorníctvo spolu s juhokórejskými silami začali na juhu polostrova rozsiahle cvičné manévre. Zúčastniť sa ich má do piatku 12-tisíc príslušníkov amerických síl a 230 lietadiel, medzi nimi šesť amerických stíhačiek F-22 Raptor s technológiou stealth pre obtiažne odhaľovanie radarmi.

V pohotovosti sú - čiastočne aj v reakcii na americké manévre v pohraničných oblastiach - tiež Číňania a Rusi. Peking v pondelok vyslal svoje stroje k preletom nad Žltým a Východočínským morom a preveroval bojovú pohotovosť systémov včasného varovania, vrátane nasadenia stíhačiek alebo striel zem-vzduch.

Rusko, ktoré od KĽDR delia pozemné hranice s dĺžkou 17 kilometrov, avizovalo manévre na Ďalekom východe. Už minulý týždeň námorníctvo nacvičovalo v Prímorskom kraji vylodenia a teraz asi tisíc príslušníkov námornej pechoty z tichomorskej flotily zamieri aj na Kamčatku, kde budú cvičiť aj s obrnenými vozidlami.

Ako Rusko, tak Čínu dlhodobo dráždi pokračujúci severokórejský jadrový a balistický program. Obe krajiny však vinia Washington, že situáciu eskaluje a Pchjongjang provokuje spoločnými manévrami s juhokórejskými silami.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:05