Najstarší národný park na svete je známy predovšetkým pre svoju divočinu a geotermálne úkazy, ktoré vďačia za svoju existenciu bohatej vulkanickej činnosti. Pri návšteve rozhodne nezabudnite na gejzír Old Faithful, ktorý chrlí vodu s parou až do výšky 55 metrov. Keď sa povie Yellowstone, alebo rozprávkovo Jellystone, snáď každý si spomenie na kreslenú postavičku, ktorú pozná celý svet - medveďa Yogiho. Naživo tu môžete naraziť na ozajstné medvede grizzly alebo vlky či voľne žijúce stáda bizónov. „V amerických parkoch žije veľmi veľa medveďov, preto pri kempovaní nenechávajte jedlo v stane ani v aute. Všade nájdete špeciálne skrinky, ktoré sú tu práve kvôli ochrane pred medveďmi,“ varuje Miroslava Zelenáková. V Yellowstone sa môžete povoziť na loďkách alebo si zarybárčiť. Vďaka upraveným cestám sa pohodlne dostanete ku všetkým hlavným zaujímavostiam.Wikimedia Commons
StoryEditor

Spojené štáty vystúpia z organizácie UNESCO, nepáčia sa im protiizraelské postoje

12.10.2017, 15:52
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Vedenie UNESCO už potvrdilo, že od USA dostalo oficiálne oznámenie o odchode.

Spojené štáty opustia na konci tohto roka Organizáciu Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Vo vyhlásení to dnes uviedlo americké ministerstvo zahraničia.

Rezort americkej diplomacie ďalej uvádza, že o tomto rozhodnutí informoval riaditeľku organizácie Irinu Bokovovú. Spojené štáty si však hodlajú ponechať v UNESCO štatút "stáleho pozorovateľa".

Problém je Palestína

Podľa agentúry AP krok súvisí s niekoľkými rezolúciami, ktoré organizácia v minulosti prijala a ktoré Washington vníma ako protiizraelské. Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že dôvodom odchodu USA z UNESCO je zaujatosť voči Izraelu a potreba "základnej reformy" tejto organizácie.

Vedenie UNESCO už potvrdilo, že od Spojených štátov dostalo oficiálne oznámenie o odchode z organizácie, ktorá okrem iného rozhoduje o zápise kultúrnych a prírodných pamiatok na zoznam svetového dedičstva. Rozhodnutie Washingtonu označila organizácia za stratu pre "rodinu Spojených národov".

Spojené štáty prestali už v roku 2011 posielať do UNESCO príspevky potom, čo sa členom stala Palestína. Spojené štáty do UNESCO ročne prispievali 80 miliónmi dolárov - pätinou rozpočtu organizácie. V súčasnosti je ich dlh voči UNESCO približne 550 miliónov dolárov.

01 - Modified: 2024-03-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Španielske mestečko kvôli veľkonočným oslavám prejde na letný čas o deň neskôr. Nezničíme si tradície, odkazujú svetu 02 - Modified: 2024-03-12 11:00:00 - Feat.: - Title: Na tomto chlebe by si si určite nepochutil, vedcov však uchvátil. Tento bochník upiekli tisícky rokov pred Ježišom 03 - Modified: 2024-03-12 08:00:55 - Feat.: - Title: Obnova vedeckých zariadení na Ukrajine bude stáť vyše miliardy dolárov, tvrdí UNESCO 04 - Modified: 2024-02-13 19:27:19 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje na obnovu pamiatok a turizmu deväť miliárd dolárov, upozorňuje UNESCO 05 - Modified: 2024-02-13 16:13:05 - Feat.: - Title: Šimkovičová v Abú Zabí: Národy by si mali chrániť jedinečnosť svojich kultúrnych prejavov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:00