Reuters
StoryEditor

Vyčerpali sme možnosti OSN. Problém s Kimom riešme vojensky, znie z USA

17.09.2017, 23:43
Generálny tajomník OSN označil situáciu okolo KĽDR za "najnebezpečnejšiu krízu, ktorej teraz čelíme."

Bezpečnostná rada OSN už vyčerpala svoje možnosti na zastavenie jadrového programu KĽDR. USA tak chcú problém odovzdať Pentagónu, vyhlásila v nedeľu americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

"Už sme vyčerpali úplne všetko, čo sme v Bezpečnostnej rade mohli v tejto chvíli urobiť," povedala Haleyová televízne stanicu CNN. Dodala, že túto záležitosť veľmi rada odovzdá ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi. "Skúšame všetky možnosti, ktoré máme, na stole je však celý rad vojenských riešení," dodala.

Pozrite si aj rozhovor so slovenským cestovateľom Martinom Navrátilom, ktorý Severnú Kóreu navštívil:

​O nutnosti viac tlačiť na Pchjongjang predtým telefonicky hovorili prezidenti USA a Južnej Kórey. "Obaja sa zhodli na posilnení spolupráce a na tom, že treba uvaliť silnejšie sankcie s praktickým dopadom na Severnú Kóreu, aby si uvedomila, že jej provokatívne správanie povedie k ďalšej diplomatickej izolácii a k ​​ekonomickému nátlaku," uviedol hovorca juhokórejského prezidenta.

​Po sérii severokórejských jadrových a raketových testov Bezpečnostná rada OSN sankcie voči Pchjongjangu naposledy sprísnila začiatkom tohto týždňa. Tieto opatrenia okrem iného zakazujú vývoz textilu, teda druhej najväčšej severokórejskej vývoznej položky. Obmedzujú aj dovoz ropy a zakazujú vydávanie nových pracovných povolení pre občanov KĽDR.

Severná Kórea v reakcii varovala, že ďalej vystupňuje svoje zbrojné programy ako odpoveď na "zlovoľné" sankcie. V piatok Severná Kórea odpálila cez japonské územie ďalšiu balistickú raketu.

Severokórejské jadrové a raketové testy budú tiež hlavnou témou Valného zhromaždenia OSN, ktorého verejná diskusia sa začne v utorok v New Yorku. Stredom pozornosti bude americký prezident Donald Trump a jeho francúzsky kolega Emmanuel Macron, ktorí sa zasadnutia zúčastnia prvýkrát.

​Generálny tajomník OSN António Guterres označil situáciu okolo množiacich sa jadrových a raketových testov KĽDR za "najnebezpečnejšiu krízu, ktorej teraz čelíme".

Hoci počas zasadnutia Valného zhromaždenia nie je plánované žiadne osobitné rokovanie o KĽDR, viacero štátnikov plánuje prezentovať svoje rozdielne návrhy, ako najvhodnejšie pristupovať k severokórejskému režimu.

Washington sa v postojoch líši predovšetkým od Číny a Ruska, ktoré uprednostňujú rokovania pred sankciami.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:18