StoryEditor

Maďari sa búria, žiadajú hlavu premiéra

20.09.2006, 00:00

Budapešť - Škandál, ktorý vyvolal maďarský premiér Ferenc Gyurcsány svojím šokujúcim priznaním o predvolebných klamstvách, prerástol v Budapešti do masových demonštrácií za jeho odstúpenie. Spočiatku pokojné protesty sa však v noci z pondelka na utorok zmenili na otvorený boj medzi demonštrantmi a políciou. Väčšina agentúr uvádza, že počas zrážok utrpelo zranenia 200 ľudí, medzi nimi je vyše sto policajtov. Niekoľko osôb skončilo po protestoch za mrežami. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány už včera nariadil bezpečnostným silám, aby obnovili poriadok v krajine všetkými prostriedkami. Do metropoly povolali tisícky policajtov z celej krajiny. "Musíme tento konflikt zvládnuť a predísť kríze," povedal Gyurcsány.
Protesty proti premiérovi, aj keď v menšom rozsahu, pokračovali včera pred maďarským parlamentom. Skupina asi 200 demonštrantov tam vystavila truhlu s heslom: "Pochováme Gyurcsányovu vládu. Žiadne zmŕtvychvstanie pre teba!"

Ulica nie je riešením
Maďarská opozícia rovnako ako demonštranti žiadajú, aby premiér odstúpil. Gyurcsány to kategoricky odmieta. "V nedeľu v noci som tri minúty premýšľal o tom, či by som mal rezignovať a či mám na to dôvod. Záver, ku ktorému som dospel, je, že absolútne nie," povedal premiér v rozhovore pre agentúru Reuters. O udalostiach v uliciach Budapešti povedal, že išlo o najdlhšiu a najtemnejšiu noc od pádu komunizmu v roku 1989. Napriek tomu si myslí, že ani sloboda prejavu neospravedlňuje násilie. Premiér preto vyzval všetky politické strany v krajine, aby nepodporovali tých, ktorí stoja za zrážkami s políciou.
Bezpečnostné zložky údajne sila protestov zaskočila. Maďarský minister spravodlivosti József Petretei, ktorý zodpovedá aj za políciu, po nočnom násilí ponúkol svoju demisiu. Premiér ju neprijal. Strážcov zákona vyzval, aby upokojili situáciu akýmkoľvek spôsobom a za každú cenu. Gyurcsány včera ráno zvolal aj bezpečnostnú radu štátu. V uliciach maďarskej metropoly posilnili hliadky, polícia kontroluje prístup k budove štátnej televízie, v ktorej sa nachádza aj americká ambasáda či sídlo centrálnej banky.

"Šťavnatá" nahrávka
Celý politický škandál, ktorý sa preniesol aj do ulíc, vyvolala nahrávka s prejavom premiéra Gyurcsánya zo zasadnutia poslaneckého klubu vládnej Maďarskej socialistickej strany z mája tohto roka. Zatiaľ sa stále nepodarilo zistiť, ako sa dostala na verejnosť. Sú na nej mnohé vulgárne výrazy a obscénnosti. Šéf kabinetu na nahrávke priznal, že voličom pred voľbami klamal o ekonomickej situácii v krajine. Charizmatický premiér sa stal šéfom strany pred dvoma rokmi. V tohtoročných aprílových parlamentných voľbách zachránil socialistov od porážky, ktorú im predpovedali výskumy. Strana sa po nepokojoch postavila jednoznačne na stranu Gyurcsánya a naďalej ho podporuje. To isté urobil aj koaličný partner Sväz slobodných demokratov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:55