StoryEditor

Liek na vrásky, akné či zlé trávenie? Vyskúšajte rakytník

28.03.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zatočí s vráskami aj pupienkami. Lieči jazvy aj zlé zažívanie. Môžete ho používať na pleť aj v kuchyni.

O čom je reč? O blahodarných účinkoch rakytníka, úžasnej rastline využívanej v ľudovom liečiteľstve už tisícročia, ktorá si nachádza svoje miesto v dnešnej uponáhľanej dobe plnej chémie. Rozhodne túto zaujímavú rastlinu a jej plody, bohaté na vitamíny a antioxidanty, vyskúšajte.

Dnes by ste nenašli miesto, kde by sa rakytníku nedarilo. Tento ker so žiarivo oranžovými bobuľami pochádza z ázijského kontinentu, postupne sa však dostal do Európy, kde sa pestuje ako okrasná rastlina, aj ako skvelý zdroj prospešných látok. Kry rakytníka môžete vidieť v chladnom prostredí Arktídy aj v slnečnom Toskánsku. Jeho využitie má toľko podôb, ako len máloktorá rastlina. Môžeme ju jesť, piť aj nanášať na pokožku.

Na akné

Oranžové plody rakytníka nachádzajú stále väčšie uplatnenie v kozmetike pre svoje jedinečné vlastnosti. Ich priaznivý účinok dokáže liečiť drobné poranenia, pľuzgieriky, jazvy, omrzliny či zapareniny. Odborníci ich odporúčajú pri liečbe kožných ochorení ako je rosacea (ružovka) a akné.

Tajomstvo jeho prospešnosti hľadajte v zložení plodov rakytníka. Ich olejovitá dužina obsahuje vysoké množstvo kyseliny jablčnej a octovej, dodávajú plodom kyslastú chuť, flavonoidy a nenasýtené mastné kyseliny obnovujúci prirodzený lipidový film na pokožke.


Bohatý zdroj vitamínov

Rakytník tiež dodáva vysoké množstvo vitamínu, ktorý je prospešný pleti a telu. Je cenným zdrojom vitamínov A, B, C, D a E, všetky tieto látky sú potrebné pre kožu aj organizmus, pre zdravie aj krásu. Preto sa plody tohto húževnatého kríka po tisícročia využívajú v ľudovom liečiteľstve a majú mnohostranné využitie.

Vitamíny A a E zlepšujú pružnosť pleti, pomáhajú liečiť jej poškodený povrch, pôsobia protizápalovo a odďaľujú vznik vrások. Vitamín C sa stará o posilnenie imunity, ktorú nutne potrebuje aj koža, a dodáva potrebnú energiu.

Tiež vitamín D zohráva kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní imunitného systému, ochrane srdca a znižuje riziko nádorových ochorení.

Skupina vitamínov B má priaznivý vplyv na pokožku, vlasy aj nechty, jednotlivé vitamíny pomáhajú predchádzať vzniku vrások, liečia akné, hoja rany, regulujú produkciu kožného mazu a takto by sme mohli pokračovať ešte dlho.


Z drobných plodov sa získava šťava a olej

Rakytník je divoká rastlina pôvodom zo strednej Ázie, ktorá sa pomaly rozšírila až k Alpám a na pobrežie severného a Baltického mora. Zo zrelých bobúľ rakytníka je vyrábaná šťava bohatá na vitamíny.

Zbieranie rakytníkových bobúľ, ktoré rastú tesne pri konároch, sa odohráva na poliach mechanickým aj ručným odrezávaním konárov. Ďalším krokom spracovania je oddelenie bobúľ od konárov, ktoré sa odohráva v špeciálnom zariadení zvanom "rakytníkový chameleón".

Zo zrelých bobúľ rakytníka je vyrábaná šťava bohatá na vitamíny. Šťava aj semienka obsahujú esenciálne oleje. Rakytníkový olej obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, karotenoidov a vitamínu E. Šťava z rakytníka obsahuje vysoké množstvo prírodného vitamínu C, ktorý je výborná ako prevencia chrípok a prechladnutí.

Tmavo oranžová tekutina sa primiešava do pleťových a telových krémov, rakytník nájdete tiež v pleťových olejoch, vysoko koncentrovaných sérach aj čistiacich prípravkoch. Jeho využitie vzhľadom k blahodárnym vlastnostiam je naozaj široké. Bio-aktívne látky v oleji priaznivo pôsobia proti predčasnému starnutiu pleti, preto sa objavuje v kozmetických radoch určených pre starnúcu pokožku.


Vysoko cenené listy

Nie sú to však len plody, ktoré robia z rakytníka zdraviu prospešnú rastlinu. Veľmi cenné sú tiež jeho listy, o ktorých účinkoch vedia veľa na Ďalekom východe. Súčasné výskumy preukázali vysokú kvalitu aktívnych látok obsiahnutých v listoch rakytníka, a tak aj ony našli svoju cestu pre využitie v kozmetickom priemysle, najmä v prípravkoch zameraných na starnutie kože. Rakytníkové listy si aj v sušenej podobe ponechávajú vysoký obsah antioxidantov.
 


Pomoc pri trávení aj únave

Nespornou výhodou rakytníka je fakt, že sa dá používať všetkými možnými spôsobmi. Na trhu nájdete nielen stále sa rozširujúcu ponuku kozmetických produktov, ale tiež sirupy, čaje, kvapky, šťavy, sušené plody, bylinné cukríky a pod. Pre vnútorné použitie sa rakytník osvedčil pri problémoch s trávením, žalúdočných vredoch, zanesených žlčovodoch a tiež pri poruchách prekrvenia či trombózy.

Pozor len na jeho užívanie na noc, príval energie z rakytníka by vám mohol skomplikovať zaspávanie. Inak nie je o vedľajších účinkoch rakytníka nič známe.

Cindy Kerberová pre iDnes.cz

01 - Modified: 2007-04-24 20:01:00 - Feat.: 0 - Title: Markíza promuje Televízne noviny
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie 05 - Modified: 2024-03-05 18:00:00 - Feat.: - Title: Zelený čaj pôsobí podobne ako modrá tabletka: Takto vám môže zlepšiť intímny život
menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:34