StoryEditor

Alternatívna medicína môže byť aj zabijakom

18.07.2015, 12:21
Existuje tristo metód, náš právny systém nedokáže podchytiť ani jednu.

Slovenskí liečitelia naďalej zostanú v právnom vákuu. Paragraf o neoprávnenom výkone regulovanej činnosti novely Trestného zákona, ktorý poslanci schvaľovali koncom júna, neprešiel. Rozčeril však hladinu diskusií o liečiteľoch, šarlatánoch i alternatívnej medicíne.

 Ajurvéda, biorezonancia, gemmoterapia, liečebná pyramídy, homeopatia, reiki... Výpočet by bol siahodlhý, keďže niektoré zdroje uvádzajú až 300 metód alternatívnej medicíny. Ministerstvo zdravotníctva si nad nimi umýva ruky z jednoduchého dôvodu: ľudia, ktorí ich praktikujú, nie sú poskytovateľmi zdravotníckej starostlivosti. Aj pre ministerstvo vnútra je táto otázka bezpredmetná. V živnostenských činnostiach neexistuje kolónka, do ktorej by sa ako predmet podnikania dalo zapísať liečiteľstvo. To vlastne na Slovensku ani neexistuje.



O istú formu zlegalizovania sa pokúsil ústavnoprávny výbor na podnet Slovenskej lekárskej komory (SLK). Jeho snaha však v niektorých kruhoch vyznela ako výzva na zacvaknutie pút všetkým, ktorí sa nekonvenčnými metódami zaoberajú. „Snahou komory bolo ochrániť pacientov pred šarlatánmi a osobami zneužívajúcimi označenie liečiteľa,“ uviedol pre HN prezident SLK Marian Kollár. Pripúšťa, že existujú osoby s mimoriadnymi danosťami, ako napríklad niekto, kto sa narodil s hudobným či výtvarným talentom. „Teda ide o schopnosti neuchopiteľné oficiálnymi vzdelávacími systémami. Takých osôb pravdepodobne nie je toľko, koľko je na Slovensku liečiteľov. Preto sa aj tak ťažko odlišujú tí skutoční od šarlatánov,“ dodáva Kollár.
Naša legislatíva celkom presne definuje, kto smie iným osobám poskytovať zdravotnú starostlivosť. Nevyhnutnou podmienkou je získanie adekvátneho vzdelania. Vo svete však existujú aj iné systémy, než sú zaužívané v Európe. Na základe slovenských právnych predpisov môže náš lekár získať akreditáciu napríklad v odbore akupunktúra. V SLK takisto uznávajú, že konvenčná medicína môže využívať aj mnohé medicínske preparáty a lieky vyvinuté na základe využívania výsledkov skúseností našich predkov.
 


Prečítajte si aj: Liečitelia bývajú pre ľudí poslednou šancou. Skúsili sme to


 

Tri topky medicínskych bludov
Lovci šarlatánov. Tak sa nazývajú tí, ktorí založili webovú stránku rovnakého mena. Redakciu tvoria lekári i medici a proti neovereným metódam liečenia sú riadne nabrúsení. Alternatívnu medicínu neuznávajú. „Tá je, ak sa vedecky preukáže, proste medicína,“ tvrdí šéfredaktor stránky Maroš Rudnay. Dôkazy o úmrtí pacienta, ktorý sa dostal do nesprávnych rúk, nemá. „O smrti našťastie nie. Samozrejme, poznám prípady, keď ťažko chorí ľudia míňajú na nezmysly veľké sumy peňazí. Ešte ako študent som sa stretol s prípadom, keď MMS, teda chloritan sodný, dostal  pacientku na jednotku intenzívnej starostlivosti s rozvratom vnútorného prostredia. Našťastie sa po pár dňoch zotavila bez následkov.“

Podľa náčelníka lovcov šarlatánov tri topky medicínskych bludov sú: „Homeopatia, ktorá sa na svete drží napriek dôkazom, že ide o placebo. No najväčšie nezmysly sú MMS, CDS a predstavy ľudí o tom, že rakovinu v skutočnosti spôsobujú huby či parazity. Za týmto v tesnom závese nasleduje biorezonancia, pseudoveda zaobalená do lákavej pozlátky naoko vedeckých teórií.“

 



Lovci šarlatánov sú ortodoxne proti všetkému, čo nemá punc klinického otestovania. Človeku, ktorý sa vystrábil z ťažkej choroby, je to však úplne jedno. Rudnay oponuje: „Z jeho pohľadu to tak môže vyzerať. Ak však liečiteľ nebol tým dôvodom uzdravenia a choroba sa nedajbože vráti, tak následná strata času môže byť až fatálna.“

V Českej republike má svoju adekvátnu webovú stránku Klub skeptikov Sisyfos. Ten už sedemnásť rokov udeľuje aj ocenenie Bludný balvan. Za rok 2014 ho získal v kategórii družstiev kolektív autorov za irisdiagnostiku, pomocou ktorej možno z farby oka určiť predispozície na choroby. Na jej udelenie ich motivoval aj tragický prípad: šesťročného chlapca s cukrovkou, ktorého rodičov neznámy pár irisdiagnostikov presvedčil, že ich syn si chorobu len vsugeroval a jeho jediným problémom je „cukor v hlave“. A ten sa podľa irisdiagnostiky lieči vysadením inzulínu. Výsledok? Chlapec zomrel. „Podľa súdneho znalca umieral vo veľkých bolestiach,“ píšu členovia Sisyfos na svojom webe. „Kým matka dieťaťa na súde vyfasovala pätnásť rokov, dotyční irisdiagnostici liečia ďalej.“

Bludný balvan sa ušiel aj MMS – Miracle Mineral Supplement, teda Zázračnému minerálnemu roztoku. Pre zanietencov je všeliek MMS konečné riešenie všetkých chorôb. Odporcovia majú pre nich pomenovanie pijani Sava. Podstata prípravku je približne rovnaká ako napríklad dezinfekcia bazénov.
Dokonalým šíriteľom nových myšlienok je fenomén zvaný aj „doktor internet“. Dajú sa na ňom vyhľadať nielen diagnózy, ale aj dobre mienené rady. „Ľudkovia zlatí, čo máte proti MMS. Koľkokrát ste sa už napili chlórovanej vody z bazéna a nestalo sa vám nič!“ Ako neodolať takémuto pôvabnému argumentu?

O kráľovnách alternatívnej liečby
Prídu štyria chlapi do krčmy, objednajú si minerálku a do každej z nich si nechajú prikvapkať kvapku alkoholu. Pivné orgie sa môžu začať. Aj takéto vtipy kolujú o homeopatoch. Medzi ich fanúšikov nepatria tí, ktorí hlásajú, že ponúkajú len vodu s cukrom. Homeopatia má však dosť zástancov aj v odborných kruhoch. V súvislosti s neprijatím paragrafu o neoprávnenom výkone regulovanej činnosti nám prezident Slovenskej komory homeopatov Vladimír Petroci povedal: „Ukázalo sa, že veľká časť slovenskej verejnosti chce mať zachované právo slobodného zmýšľania, ktoré zahŕňa aj slobodu výberu, ako bude človek nakladať so svojím zdravím a ako sa bude liečiť. Tieto demokratické slobody sú zachované v Ústave Slovenskej republiky.“ Petroci je presvedčený, že médiá systematicky poškodzujú dobré meno homeopatie, no pritom „homeopatia je skutočná kráľovná alternatívnych metód liečby“.



Fytoterapia, zjednodušene bylinkárstvo, je medzi lekármi všeobecne akceptovateľná. Hoci liečitelia väčšinou zostávajú radšej skrytí v anonymite, na Slovensku skromne existuje občianske združenie Veronica, zastrešujúce klub zberateľov a pestovateľov liečivých rastlín. Jeho šéf Anton Blahuš zastáva názor, že osoby vykonávajúce liečiteľskú činnosť by mali byť registrované a dodržiavať aj isté kritériá. „Avšak tie by mali byť  splniteľné aj bez nutnosti veľkej finančnej investície. Existuje veľa prípadov, keď liečitelia chorým ľuďom skutočne pomohli,“ hovorí Blahuš.

Úradníci kontra lekári
Vymedziť striktnú hranicu medzi podvodníkom a človekom, ktorý naozaj dokáže liečiť aj bez skratky MUDr. pred menom, sa nie je možné. Aj keď prieskum, ktorý sa realizoval v krajine, kde žaloby na lekárov sú druhým národným športom hneď po bejzbale, nemal za úlohu zisťovať metódy alternatívnej medicíny, pláštik jej tajomstva mierne poodhalil. Jeho sekundárnym výsledkom bolo, že mužom v talári museli čeliť nie tí najväčší babráci, ale lekári, ktorí štatisticky venovali oveľa menej času pacientovi než ostatní kolegovia. A liečiteľ vám ho isto podaruje viac. Na rozdiel od našich nositeľov Hippokratovej prísahy, ktorých mnohokrát systém núti viac úradovať než ordinovať.

01 - Modified: 2024-05-17 08:11:57 - Feat.: - Title: Aj jedna strela môže byť devastujúca, Ficovu operáciu sťažil bypass, hovoria českí lekári 02 - Modified: 2024-05-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na detských pohotovostiach prichádzajú zásadné zmeny. Ako sa to dotkne pacientov? 03 - Modified: 2024-05-06 18:20:11 - Feat.: - Title: Priplatíme si od jesene u lekára? Na ťahu je ministerstvo financií, tvrdí ambulantný sektor 04 - Modified: 2024-05-06 10:03:28 - Feat.: - Title: Šéf VšZP pre HN: Zvýšenie poplatkov je efektívnym riešením, zdravotnú starostlivosť často nadužívame 05 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 21:04