StoryEditor

Takmer beznádejnú situáciu vyriešili ako legendárny MacGyver. Prekvapili aj záchranárov

27.03.2023, 10:55
  • V zdanlivo bezvýchodiskovej situácii sa ocitol mladý Američan s kamarátom počas výletu do najodľahlejších miest oregonských hôr.
  • Cesta sa im totiž skomplikovala, keď ich vozidlo zapadlo v snehu.
  • Nemali signál a bohužiaľ ani najnovší iPhone, ktorým by si dokázali privolať pomoc cez satelit.
  • Nakoniec si poradili ako seriálová legenda MacGyver, uvádza portál iDnes.cz.

Mal to byť vzrušujúci výlet do zasnežených oregonských hôr, takto si ho však 37-ročný fotograf Casey Ryan z amerického mesta Eugene určite nepredstavoval. Od výletu do národného lesa Willamette, ktorý naplánoval na jedno mrazivé popoludnie na konci januára, očakával predovšetkým fascinujúce výhľady na snehom pokryté hory.

image

Google Mapy možno nevyužívate naplno. Poznáte týchto desať skvelých funkcií?

Ako pravidelný dobrovoľník totiž zvykol upratovať odpadky, preto okolité cesty poznal, informoval portál The Washington Post. Od pokračovania v jazde ho tak neodradil ani protiidúci kamión. Domnieval sa totiž, že to znamená, že cesta pred nimi je prejazdná.

MacGyver v akcii

Neskôr popoludní však na odľahlej horskej ceste hlboko v oregonskom lese, takmer päťdesiat kilometrov od najbližšieho mesta, narazili na ženu, ktorej dodávka uviazla na zasneženej ceste. 

Ryan sa tak ponúkol, že ju pomôže vytiahnuť. So sebou mal všetko potrebné pre podobné prípady. Pri otáčaní svojho terénneho pick-upu však nacúval do záveja a uviazol v ňom. Všetky pokusy o vyslobodenie vozidla boli márne, navyše sa už stmievalo a teplota vzduchu výrazne klesala.

Našťastie bol na podobnú situáciu pripravený, so sebou mal totiž vybavenie na prežitie v nepriaznivých podmienkach, vrátane zásob jedla a vody na niekoľko dní. „Oregonskí stroskotanci“ však potrebovali privolať pomoc.

Lenže vysielačky v oboch vozidlách nemali dostatočný dosah a ísť cez mrazivú noc lesom desiatky kilometrov neprichádzalo do úvahy. Ryanov kamarát si však spomenul na správy o pašerákoch, ktorí na pašovanie telefónov do väzníc používali drony.

Navrhol, aby sa o niečo podobné pokúsili s bežným kamerovým dronom, ktorý mali so sebou. Nastal však problém ako malý dron dostať aj s iPhonom 13 do vzduchu vysoko nad koruny stromov. Po prilepení telefónu navrch dronu totiž senzory zaznamenali vysokú hmotnosť a nemohol vzlietnuť.

Ryan musel teda improvizovať, stal sa z neho pomyselný moderný MacGyver, teda v deväťdesiatych rokoch minulého storočia populárny seriálový idol, ktorý sa dokázal dostať z prakticky akýchkoľvek ťažkostí len s pomocou absolútneho minima prostriedkov.

Papierovou utierkou k záchrane

Telefón tak zabalil do papierovej utierky, oblepil ho elektrikárskou páskou a pomocou kúsku špagátu ho zavesil pod dron. Ten potom kvôli netradičnému závažiu vyslal do vzduchu a už len sledoval, ako dron pomaly stúpa k nočnej oblohe.

Na jeho ovládanie využil starší, náhradný smartfón. Po nejakej dobe sa dron s iPhonom zniesol späť, na prekvapenie všetkých bol stále pripojený k mobilnej sieti. Rýchlo napísaná textová správa so žiadosťou o pomoc a ich polohou bola úspešne odoslaná Ryanovej manželke.

Prekvapivo v nej však nežiadal o kontaktovanie tiesňovej linky, poprosil naopak o zariadenie odtiahnutia dvoch uviaznutých vozidiel. Podľa svojich slov bol totiž presvedčený, že situácia, v ktorej sa všetci nachádzali, nie je taká vážna, aby museli byť zalarmované záchranné zložky.

Po noci strávenej v autách Ryan skoro ráno zopakoval nočný pokus o vyhľadanie mobilného signálu. Podarilo sa to aj druhýkrát, na telefóne si tak následne prečítal správu od manželky s informáciou, že asistenčné služby na horských cestách v zime bohužiaľ nezasahujú, a tak kontaktovala úrad šerifa okresu Lane.

Pri pokuse o tretí vzlet a ďalšiu SMS komunikáciu sa však batéria dronu vybila. Nezostávalo tak nič iné ako čakať. O pár hodín neskôr naozaj na miesto dorazili dobrovoľníci z pátracieho a záchranného tímu a postarali sa o vyslobodenie oboch vozidiel uviaznutých v snehu.

Bolo pre nich prekvapením, že si Ryan tak hlboko v lese dokázal privolať pomoc sám. „Pátracím a záchranárskym činnostiam sa venujem od roku 2007 a toto bol zďaleka najunikátnejší spôsob, ako požiadať o pomoc, aký som kedy videl,“ uviedol pre The Washington Post koordinátor pátracích akcií Jason Bowman s tým, že výlety do odľahlých zalesnených oblastí sa stali počas pandémie populárne a vyslobodzovanie vozidiel je tak pomerne častou záležitosťou.

Takýto kuriózny prípad by však nezažil, ak by niektorý z nedobrovoľných stroskotancov vlastnil najnovší model iPhonu, teda 14, 14 Plus, 14 Pro či 14 Pro Max. V takom prípade by totiž mohol využiť službu SOS, teda spojenie iPhonu s tiesňovými službami cez satelit.

Službu núdzovej satelitnej komunikácie Apple navyše nedávno rozšíril do ďalších európskych krajín. Ryan uviedol, že po tejto skúsenosti sa horským cestám bude už vyhýbať, kým sa neoteplí.

Okrem toho si zaobstaral GPS so službou satelitného telefónu a dúfa, že bude spoľahlivejšie než jeho pokusy o „ulovenie signálu“ inšpirované pašerákmi a MacGyverom.

01 - Modified: 2023-03-26 06:57:03 - Feat.: 1 - Title: Musk mal ohodnotiť Twitter na 20 miliárd dolárov. Je to o polovicu menej, než za koľko ho kúpil 02 - Modified: 2023-03-23 15:48:26 - Feat.: 0 - Title: Pekelné brány Diabla 4 sa v piatok otvoria všetkým, pripravte sa 03 - Modified: 2023-03-21 12:20:15 - Feat.: 0 - Title: Mediálny magnát, 92-ročný Rupert Murdoch, sa bude piatykrát ženiť. Som veľmi šťastný, odkazuje
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:04