status 6youtube
StoryEditor

Kremeľ údajne otestoval tajnú jadrovú superzbraň. Revolučný ponorkový dron Status-6

12.12.2016, 23:00
Autor:
fasfas
Ponorka-dron vraj bude diaľkovo ovládaná, nebude potrebovať ľudskú posádku a bude schopná niesť jednu z najničivejších jadrových zbraní.

Nemenovaní predstavitelia amerického ministerstva obrany potvrdili, že Rusi stroj vypustili, o úspešnosti testu však informácie podať nechceli. Že pozorne monitorujú vývoj ruského podvodného armádneho stroja, potvrdil americkému serveru The Washington Free Beacon aj hovorca Pentagonu Jeff Davis. Podrobnosti o ruskom teste ale odmietol povedať.

Rusi zintenzívnili vývoj na poli nukleárnych technológií v poslednom roku po tom, čo sa ich vzťahy so Západom začali ešte viac zhoršovať. O existencii testovanej ponorky sa prvýkrát hovorilo už v minulom roku a potvrdená bola tento september. O dva mesiace neskôr ju priznala aj ruská armáda.

"Ponorka Status-6 s jadrovým pohonom a vyzbrojená jadrovou náložou je jedným z najviac nezodpovedných armádnych projektov Putinovho Ruska," povedal bývalý pracovník amerického ministerstva obrany Mark Schneider.

Podľa ruského vládneho dokumentu, ktorý sa pred rokom objavil na obrazovkách štátnej televízie, má byť Status-6 v podstate podmorskou verziou interkontinentálnej balistickej strely s dosahom až 10 000 kilometrov, schopnosťou potopiť sa až do hĺbky 1000 metrov a plaviť sa rýchlosťou 100 km/h.

"Status-6 je navrhnutý tak, aby zabíjal civilistov a zostal po ňom masívny rádioaktívny spad," povedal Schneider. Podľa informácií z ruských médií totiž môže byť vybavený kobaltovou jadrovú bombou určenou na trvalé jadrové zamorenie územia.

Jej mechanizmus je však iba teoretickým modelom zo studenej vojny, ale nevie sa o tom, či bola skutočne niekedy skonštruovaná. Po výbuchu kobaltovej jadrovej bomby by rozsiahle územie zamoril nebezpečný rádioaktívny izotop kobaltu po dobu 100 rokov.

"Ruský vládny denník Rossijskaja gazeta uviedol, že pre dosiahnutie trvalej jadrovej kontaminácie môže zbraň použiť tzv. kobaltovú bombu - jadrovú bombu navrhnutú k produkcii zvýšeného jadrového spadu, oproti klasickým jadrovým hlaviciam," uviedol Schneider.

O najhorších vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Ruskom za dlhú dobu svedčí aj to, že Moskva v októbri vyhlásila celonárodné cvičenie civilnej obrany. Malo občanov pripraviť na možnosť jadrového útoku zo strany západných spojencov.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 03:14