StoryEditor

Test prvého ohybného smartfónu na svete. Technika je pôsobivá, niečo však zanedbal

21.01.2019, 12:40
Spoločnosť Royole prezentovala na veľtrhu CES v Las Vegas ohybný smartfón FlexPai.

Po technickej stránke je pôsobivý, ale zatiaľ dosť nepraktický. Je dôkazom, že výrobca je skôr dodávateľ technológie ako producent spotrebiteľských zariadení. S redakciou iDnes.cz sme sa ho rozhodli vyskúšať.

Smartfón s ohybným displejom si pozrite aj v galérii:

​Firma Royole to s ohybnými displejmi myslí naozaj vážne. Mladá čínska spoločnosť, ktorá začínala v roku 2012 s tromi zamestnancami, dokončila v minulom roku v Šen-čene výstavbu obrej továrne na ohybné displeje a ďalšiu ohybnú techniku ​​a začala so sériovou výrobou.

Aj samotná továreň je ako z budúcnosti. "Len málokedy tú uvidíte ľudí, ako pracujú na linke, všetko je totiž automatizované," opísal výrobu zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Bill Liu.

Royole podľa neho v súčasnosti vlastní 2 500 patentov, ktoré súvisia s flexibilnými technológiami. Prvý ohybný displej firma sprevádzkovala až v roku 2014, v tom istom roku prišla aj s ohybnou dotykovou vrstvou. Teraz už všetko vyrába. Za šesť rokov je to ohromujúci pokrok.

Liu hovorí, že ohybné displeje a rôzne ohybné senzory nie sú určené len pre mobilné telefóny. Na stránkach firmy si napokon môžu záujemcovia za slušný balík zaobstarať napríklad tričko alebo klobúk s ohybným displejom. 

Cena jedného kusu je 900 dolárov, teda v prepočte takmer 790 eur. 

Najnovšou ukážkou schopností ohybných displejov je práve Royole FlexPai, čo je v roztvorenom stave tablet s uhlopriečkou 7,8 palca a pomerom strán 4: 3, v uzavretom skôr hrubší smartfón s dvomi displejmi: jedným s klasickým pomerom strán 16: 9, druhým s modernejším 18: 9.

Úprimne, Royole FlexPai nie je krásavec a asi sa k nemu zákazníci nepohrnú, obzvlášť pri cene 1 318 dolárov (takmer 1 160 eur) za 128GB variant a 1 469 dolárov (takmer 1 300 eur) za verziu s 256 GB užívateľskej pamäte.

Firma navyše na svojich stránkach uvádza, že vzhľadom k nečakanému záujmu môžu byť objednávky v tomto roku vybavené v rozmedzí 60 až 90 dní. Vtedy už možno budú k dispozícii aj ďalšie mobilné zariadenia s ohybným displejom.

Čo však musíme firme priznať, je jej prvenstvo. Zatiaľ to vyzerá na skôr  na kusovú výrobu než na nejakú veľkosériovú, ale Royole FlexPai funguje tak, ako výrobca sľubuje. Pravda, celé by to chcelo ešte doladiť, rýchlosť reakcií užívateľského prostredia nie je vždy dokonalá.

Ale opäť platí: Royole nie je primárne výrobca smartfónov, je to nová spoločnosť, ktorá chce preraziť práve na trhu ohybných displejov. Z tohto ohľadu je FlexPai skutočne pôsobivý.

Navyše pomalá výroba a trochu nedotiahnutý softvér nemusí byť úplne vinou Royole. Bill Liu totiž aj pri prezentácii na CES tvrdošijne trval na tom, že FlexPai má skutočne procesor Qualcomm Snapdragon 855, ktorý zatiaľ nikto iný vo svojom zariadení nepredstavil.

Snapdragon 855 pritom zatiaľ bude dosť nedostatkovým tovarom a na našu otázku, kde procesor firma vzala, odpovedal Liu vyhýbavo. Vraj majú s Qualcommom dobré vzťahy.

Môže to však tiež znamenať, že čipy v prístroji v podstate pochádzajú z nejakej predsériovej várky určenej skôr na testovacie účely než pre finálne zariadenie.

Spolu s trochu zvláštnym dizajnom je to tak daň za ​​rýchlosť a inováciu, ktorú FlexPai prináša. Doteraz neznáma firma sa tým v konkurencii gigantov, akými sú Samsung, Huawei, LG alebo napríklad ďalší výrobca displejov BOE, zviditeľnila neuveriteľným spôsobom. A o tom predovšetkým FlexPai  je - o zviditeľnení.

Praktická stránka je totiž trochu horšia. Preložený sa síce do vrecka zmestí, ale je dosť neforemný. Displej sa skladá v pomerne veľkom polomere, takže v zloženom stave je FlexPai poriadne objemný.

Pritom sa Liu v prezentácii chválil, že polomer rolovania flexibilného displeja jeho firmy môže byť už asi jeden milimeter. Lenže ako ukazoval jeho osobný kúsok FlexPai, ktorý sme si krátko vyskúšali, ohybný smartfón nie je len o ohybnom displeji.

Kým panel vyzeral stále skvelo a nevykazoval žiadne náznaky krútenia, vlnenia či akejkoľvek ďalšej chyby, zadná časť s kĺbom a s pogumovaním už bola značne "opotrebovaná".

Pre displej je to samozrejmá dobrá reklama, ale z hľadiska konštrukcie ohybných prístrojov jasné varovanie. U FlexPai niečo také možno v rámci experimentov u zákazníkov prejde, ale veľké firmy si na podobné neduhy budú musieť dať veľký pozor.

Nič to nemení na tom, že FlexPai naozaj nie je len nejaký čínsky výmysel, ktorý firma ukazuje len na diaľku, na prezentáciách. Je to skutočné a funkčné zariadenie, ktoré je tým prvým svojho druhu.

01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:06