smart domácnosťReuters
StoryEditor

Smart home vyžaduje vašu obozretnosť. Na tieto veci si musíte dávať pozor

30.06.2018, 10:00
S inteligentnou domácnosťou súvisí veľká zodpovednosť a starostlivosť zo strany majiteľov.

Mnohí ľudia snívajú o domácnosti, ktorá by sa sama upratala či riadila. A kým ponožky pohodené na zemi za vás zatiaľ nikto nezdvihne, smart domácnosť či internet vecí sú už skutočne vyspelé. Existuje napríklad chladnička, ktorá tvorí „centrum domácnosti“. Iste, chladnička zvyčajne býva centrom domácnosti, no tento raz to nie je len zvýšeným apetítom, ale predovšetkým inteligentnými funkciami.

Chladnička od Samsungu Family Hub 3.0 obsahuje displej a patrí do systému Internet vecí. Vďaka pripojeniu k internetu ju môžete využívať ako veľký kuchynský tablet. Spustíte tu rôzne aplikácie i hry, prehrávate hudbu zo známych hudobných služieb, no čo je zaujímavé, chladnička uľahčuje manažment jedla.

Obsahuje poznámkové aplikácie na zaznamenávanie chýbajúcich potravín, pričom zoznam sa prenáša do aplikácie v smartfóne. Vďaka tomu vám nákup môžu členovia domácnosti online upravovať aj operatívne v momente, keď ste už v obchode. Ak to stále nestačí, pomocou kamier integrovaných v chladničke máte aktuálny náhľad do jej útrob a dokonca vidíte, čo vám chýba. Chladnička môže plánovať jedlá a zároveň tiež kontrolovať ďalšie zariadenia v domácnosti. Chladnička!

Skutočne inteligentní hlasoví asistenti

Iným príkladom vyspelých zariadení v smart domácnosti sú inteligentné reproduktory. Spolupracujú s hlasovými asistentmi a na základe hlasových povelov riadia ďalšie služby. Spustia hudbu, klimatizovanie priestorov či vysávanie pomocou inteligentného vysávača, stlmia svetlo či dokonca sami objednajú tovar.

Počas tohtoročnej vývojárskej konferencie Google I/O predviedol CEO Google Sundar Pichai demonštráciu telefonátu, kedy človek na druhej strane linky nemal dokonca tušenie, že sa rozpráva s umelou inteligenciou. Súčasťou inteligentnej domácnosti bývajú aj rôzne kamerové systémy na monitorovanie interiéru domu či exteriérových priestorov.

Všetky tieto zaujímavé veci, ktoré sú vytvorené na uľahčenie života, však predstavujú potenciálne riziko. Môžu sa stať ľahkou korisťou pre útočníkov, ktorí o nás nadobudnú množstvo informácií, prípadne môžu zneužiť tento systém.

Odporúčania pre vyššiu bezpečnosť

Smart domácnosť je skvelá vec, no určite si dávajte pozor pri voľbe zariadení. „Pri výbere sa neriaďte len známym menom spoločnosti a na internete sa pokúšajte vždy vyhľadávať informácie o už zverejnených bezpečnostných zraniteľnostiach výrobku, ktorý chcete zakúpiť. Zaujímajte sa o to, ako výrobca na bezpečnostné chyby reagoval,“ upozorňuje bezpečnostný expert Peter Sančík zo spoločnosti ESET.

Verte, že internet v sebe ukrýva veľké množstvo odpovedí, ak poriadne pohľadáte. Smart domácnosť či internet vecí nie sú vôbec nové pojmy a množstvo používateľov sa už určite stihlo pochváliť či posťažovať na základe svojich skúseností. Uistite sa, či zariadenia komunikujú v šifrovanej podobe a preverte si, ako konkrétny poskytovateľ narába s údajmi zo zariadení.

Dôležitým zariadením v rámci celého procesu je váš router. „Uvedomte si, že súčasťou smart home je v prvom rade váš router, bude cezeň prechádzať všetka komunikácia vašich smart home zariadení,“ vysvetľuje ďalej Stančík. „Chráňte ho heslom, zmeňte jeho preddefinované heslo a login, pravidelne aktualizujte jeho firmware. Pre pripojenie do domácej WiFi siete vyžadujte heslo, nenechávajte ju otvorenú ani pre svojich susedov.“

Ako sme spomínali, veľkou témou sú aj inteligentní asistenti, ktorí postupne získavajú pomerne silné právomoci. Dajte si preto pozor na ich činnosť a vyžiadajte si pri objednávkach napríklad PIN kód. "Účty v online obchodoch (napríklad na Amazone) prepojené s inteligentnými asistentmi chráňte dvojfaktorovou autentifikáciou. Túto dvojitú ochranu ponúkajú už všetci veľkí internetoví hráči."

"Inteligentných asistentov nastavte tak, aby rozoznávali len váš hlas alebo hlasy členov rodiny. Keď inteligentných asistentov nepotrebujete, vypnite ich. Pravidelne premazávajte vaše predchádzajúce konverzácie s inteligentnými asistentmi," dopĺňa Stančík.

Neobyčajne inteligentné zariadenia si skrátka vyžadujú neobyčajnú starostlivosť. Len potom môže byť koexistencia s nimi skutočnou lahôdkou.

01 - Modified: 2023-01-04 13:00:00 - Feat.: - Title: Inteligentné zariadenie, ktoré bude chcieť každý. Vkladá sa do záchodu, ono odhalí rakovinu aj metabolizmus tukov 02 - Modified: 2020-10-07 10:24:54 - Feat.: - Title: Obišli celý svet a chcú sa stať globálnou firmou. Slováci vyvinuli systém, ktorý vám sám riadi domov 03 - Modified: 2020-04-29 07:13:10 - Feat.: - Title: Experti objavili zraniteľnosti v ďalších smart home zariadeniach. Sú dostupné aj na Slovensku 04 - Modified: 2018-10-03 15:39:11 - Feat.: - Title: Slováci, ktorí vymysleli prevratné riešenie. A teraz sú svetoví 05 - Modified: 2018-08-30 16:27:45 - Feat.: - Title: Samsung predstavil revolučný 8K televízor, priemerný Slovák si ho len ťažko dovolí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:55