TASR/AP
StoryEditor

Al Capone, ikona zločinu, ktorú položili daňové uniky. A syfilis

24.10.2017, 10:19
Rodičia z neho chceli mať kňaza, stal sa však najobávanejším vrahom a mafiánskym bossom.

Alphonse Gabriel Caponi, známy ako Al Capone, Scarface sa dlhé roky tváril ako nesmrteľný, no nakoniec prišlo aj na neho. Presne pred 76 rokmi, 24. októbra 1931, obávaného vraha odsúdili. Nie však za vraždy ako sa čakalo, ale dostali ho za daňové podvody. 

Kto bol Al Capone

Jeho otec bol holič a matka pracovala ako krajčírka. Do Ameriky prišli v roku 1894 z Neapolu. Usadili sa v New Yorku. Mali deväť detí. Alphonso (Al Capone) a jeho dvaja bratia Ralph a Frank sa vydali na kriminálnu dráhu. Zvyšok rodiny si postupne zmenil mená a s ich vyčínaním nechceli mať nič spoločné. 

Začiatok zločineckej kariéry

Al bol neprehliadnuteľný už ako šestnásťročný. Vyhodili ho zo školy po tom, ako udrel ako učiteľku. Vystriedal niekoľko brigád a zamestnaní, no nikde dlho nevydržal. Bol členom niekoľkých pouličných gangov, pracoval ako barman aj vyhadzovač. Postupne sa mu podarilo prepracovať až do jednej z najväčších zločineckých skupín vtedajšieho New Yorku - Five Points. 

Z New Yorku musel ujsť do Chicaga, na krku mal totiž minimálne dve vraždy. Obával a totiž pomsty šéfa konkurenčného írskeho gangu White Hand Gang Billa Lovetta. Ten Caponeho prenasledoval, lebo vážne zranil jedného z jeho blízkych ľudí. Chicagske podsvetie už Caponeho dobre poznalo, začal pracovať pre miestneho bossa Johnnyho Torria. Tomu bolo hneď jasné, že Capone má veľký talent. Poveril ho vedením reštaurácie a bol zodpovedný za ilegálny obchod s alkoholom a tiež za prostitúciu. Torrio sa postupne stal najvplynejším mužom Chicaga a Al Capone bol jeho pravou rukou

Capone postupne prenikal aj do politiky. Ovládol mestskú radu v mestečku Cicero. Malo to však krvavé následky. Pri bojoch o nadvládu nad mestom, pri vojne gangov, zahynulo 200 ľudí. Capone však vyhral. V roku 1924 sa stal starostom mesta jeho človek. O niekoľko týždňov sa však nový starosta v názoroch otočil a začal vyhlasovať, že gangstrov z mesta vyženie. Capone sa s nim stretol a zhodil zo schodov radnice. 


Torrio utrpel ťažké zranenia, vrátil sa do rodného Talianska  a vedenie organizácie odovzdal Al Caponemu. Ten stále využíval systém prohibície a do krajiny pašoval alkohol. Paradoxne, vďaka prohibícii rozprávkovo zbohatol. Vlastnil nelegálne pivovary,  dovážal alkohol, prevádzkoval verejné domy, kasína aj tajné bary, tento obchod mu vynášal až 10 miliónov dolárov ročne. Samozrejme, tieto aktivity sa nepáčili jeho protivníkom. Viackrát sa ho pokúšali zabiť, no Capone bol nesmrteľný.

Americký Jánošík

Okrem mafiánskych praktík sa však pasoval aj do role ochrancu ľudí. Bojoval proti krivici a miestne deti dostávali od neho každý deň fľašku mlieka. Počas Veľkej hospodárskej krízy otváral jedálne pre chudobných a bezdomovcov.

Masaker na svätého Valentína

14. február 1929 patrí k najkrvavejším dňom americkej histórie. Al Capone nariadil popravu mužov z konkurenčného gangu. Podvodom ich vylákali do istej garáže a tam ich postrieľali. Na mieste zomrelo sedem ľudí.  Na Caponeho nemali nič. V čase masakru bol totiž na Floride. 

Ostro sledovaný proces

Capone viedol svoje obchody cez nastrčených ľudí. Dokonca aj jeho dom patril oficiálne manželke. Federálna vláda bola na jeho zločiny krátka. Nič mu nevedeli dokázať, nakoniec ho obžalovali za to, že neplatí dane. 

Stíhal ho federálny agent Eliot Ness. Vytvoril si skupiny jedenástich agentov, volali ich "Nedotknuteľní", pretože sa nenechali podplatiť. Ness odhalil reťazec nelegálneho obchodu a ziskov. Podarilo sa mu obviniť Caponeho z daňových podvodov. Ten sa chcel vyhnúť väzeniu a vyzeralo to, že sa mu to aj podarí. Mal sa priznať k vine a dostal by iba dva a pol roka. No sudca s takouto dohodou nesúhlasil. Capone nakoniec stiahol svoje priznanie. Vyšlo však najavo, že porotcom ponúka úplatky a súd nariadil ich výmenu. 

V roku 1931, 24. októbra, uznal federálny súd obávaného mafiána vinným. Usvedčili ho v piatich bodoch obžaloby. Dostal pokutu 80 tisíc dolárov a 11 rokov za a mrežami. 

Vo väzení 

Trest začal v drsnom väzení v Atlante, no podarilo sa mu získať špeciálne privilégiá. Neskôr ho preložili do Alcatrazu a izolovali ho od okolitého sveta. Tam sa pre Caponeho začal skutočne ťažký život. Spoluväzni sa mu vyhrážali a niekoľkokrát sa ho pokúšali zabiť. Posledný rok trestu strávil vo väzenskej nemocnici, mal totiž syfilis. Zvyšok trestu si odpykal v Kalifornii a 16. novembra 1939 ho prepustili na slobodu a mohol sa vrátiť do svojho domu v Palm Island na Floride. 

Capone postupne prišiel o svoj vplyv nad organizovaným zločinom. Výrazne schudol a trpel demenciou. V roku 1947 mal záchvat mŕtvice, nasledoval zápal pľúc a zástava srdca. Obávaného mafiána pochovali na cintoríne Mound Olivet v Chicagu. New York Times po jeho smrti napísal:  “Koniec zlého sna”.

01 - Modified: 2022-02-18 10:03:35 - Feat.: - Title: Ako sa bavila mafia či politici v 90. rokoch? Najviac za pesničku som dostal od Kočnera, spomína DJ Flebo 02 - Modified: 2022-02-21 08:55:32 - Feat.: - Title: Milovala publicitu, vládla ako muž. Bábika bola prvou "krstnou matkou" neapolskej mafie 03 - Modified: 2022-02-05 13:48:47 - Feat.: - Title: Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali 04 - Modified: 2022-01-03 10:11:19 - Feat.: - Title: Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii 05 - Modified: 2021-10-27 10:06:51 - Feat.: - Title: Obávaná Yakuza slabne a prichádza o tisíce členov. Nájsť si prácu bez malíčka nie je ľahké
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:35