StoryEditor

Ekonomický časopis má jubileum

03.06.2003, 00:00

Ekonomický časopis má tohto roku päťdesiate narodeniny. V existencii periodika to nie je najmenej. Iné masové alebo špecializované periodiká neprežili prechod do podmienok v trhovej ekonomike. Odkedy sa Milan Šikula stal riaditeľom Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky SAV, zaviali nové vetry nielen v ústave, ale aj v časopise. Výkonným redaktorom časopisu sa stal skúsený ekonóm Jaroslav Němec. Tohto roku časopis zväčšil periodicitu. Kedysi vychádzal šesťkrát do roka a bude vychádzať desať ráz do roka. So zmenou periodicity ide ruka v ruke aj úprava titulnej stránky a hlavičky. Sú jednoduchšie a modernejšie.
"Širšiu akceptáciu časopisu chceme podporiť návratom ku kratšej periodicite -- v tomto roku na desať čísiel, a neskôr azda aj na dvanásť. Dúfame, že sa nám podarí redakčnou činnosťou ovplyvniť aj písanie našich autorov. Nechceme nič zľavovať z nárokov na obsah článkov, radi by sme však aj pri dôraze na rast teoretickej úrovne ostávali -- ako sa zvykne hovoriť, čo najčitateľnejšie," píše v editoriali výkonný redaktor J. Němec.
Ekonomický časopis je jediným časopisom zameraným na ekonomickú teóriu, ktorý je dokumentovaný v prehľadovom periodiku svetovej vedeckej komunity Current Contents. To zvyšuje jeho prestíž a postavenie medzi ostatnými periodikami, ktoré sa venujú ekonomickej teórii. Základným kritériom uverejňovania je obsahová hodnota článkov -- ich podnetnosť, objavnosť, úroveň argumentácie, zaujímavosť a ďalšie aspekty, ktoré by mohli byť pre čitateľa prínosom, tvrdí výkonný redaktor.
Časopis rešpektuje fakt, že obec ekonómov, teda tých, ktorí sa profesionálne alebo z iných dôvodov zaoberajú ekonómiou, tvoria ľudia rozdielnych škôl, ideových a politických smerov. V tradícii časopisu je to, že nepreferuje žiadny zo smerov ekonomickej teórie, dodáva J. Němec v editoriali. Pre menej informovaných pripomenieme len to, že vydavateľom Ekonomického časopisu sú Ústav slovenskej a svetovej ekonomiky SAV a Prognostický ústav SAV.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 07:57