StoryEditor

Warhol, hrdzavé železo a pokazené budíky. Táto výstava vás nenechá chladnými

02.08.2016, 00:00

Nech žije Taliansko. Takmer sto popredných výtvarníkov 20. a 21. storočia a viac ako sto diel naprieč umeleckými štýlmi, hnutiami, skupinami, školami, prúdmi a jedincami. Galéria mesta Bratislavy a Taliansky kultúrny inštitút priniesli na Slovensko jednu z najvýznamnejších výstav talianskeho umenia Viva Italia!.

Expozícia je jednou z najvýznamnejších, aké kedy zavítali do našich zemepisných šírok a dĺžok. Vzácne diela pochádzajú zo súkromnej zbierky mecenáša umenia Carla Palliho v Prate. Archív ráta viac ako tridsaťtisíc umeleckých diel a vybrať z neho zlomkových sto kusov bolo pre kurátorku Lauru Monaldi naozaj tvrdým orieškom.

Ako kľúč k finálnemu výberu napokon poslúžila overená filozofia z každého rožku vkusne trošku. „Výstava Viva Italia! je chronologickým, generačným a teoretickým prierezom zachytávajúcim šesťdesiat rokov umeleckej činnosti, ktorý predstavuje všetky aspekty súčasnej estetiky a zároveň tak ukazuje polstoročie bohaté na komplexnosť a interpretačné labyrinty,“ vysvetľuje Monaldi.

Talianska smršť
V súvislosti s talianskym pôvodom výstavy netreba dvakrát podčiarkovať, že jej hlavnou črtou je bláznivosť. Napríklad rad sklápacích drevených sedadiel ako inštalácia Massima Nannucciho Štvrtý rad vľavo. Vytrhnutá nie je z konceptu, ale zo starej kinosály. Paradoxne, dielo na sedenie slúži na pozeranie.

Michelangelo Pistoletto má zase v Pálffyho paláci sieťotlač na oceli nazvanú Venuša Mária. Venušin halucinačný účinok spočíva v zrkadlovom efekte, ktorý hosťovi umožňuje „vstúpiť“ do diela. Ako provokujúce prepojenie so Slovenskom pôsobí farebná fotografia Fabrizia Garghettiho Andy Warhol pred Leonardovou Večerou. Otec pop-artu, zaodetý v teplákovej bunde, na nej nedbalo a neúctivo otočený chrbtom postáva pred slávnym obrazom otca renesancie.

„Na výstave sú skutočne prezentovaní najvýznamnejší talianski umelci, ktorí zohrali dôležitú úlohu vo formovaní svetového výtvarného umenia. Sú tu známi autori transavantgardy Cucchi, Paladino a Chia, ktorí výrazne ovplyvnili aj mnohých slovenských autorov. Takisto sú tu významní autori z oblasti Poesia visiva ako Marcucci, Ori, Pignotti, Malquori, Miccini, Ketty La Rocca, Perfetti a mnohí ďalší. Zbierka je veľmi citlivo koncipovaná a jednotliví autori sú zastúpení ťažiskovými prácami, čím sa zvyšuje jej celková pôsobivosť,“ hovorí riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Galéria mesta Bratislavy

Povedz to obrazom
Ďalšou charakteristickou črtou expozície sú nezvyčajné príbehy vystavujúcich umelcov a občas aj samotných diel. V Bratislave prezentovaná tvorba Roberta Crippu vznikla ako reakcia na masaker v Kongu v roku 1961.

S desiatimi prácami sa víťazom v kategórii výtvarník s najväčším množstvom vystavených diel stáva Zoran Mušič. Ide o umelca, ktorý bol v roku 1944 deportovaný do koncentračného tábora v Dachau, kde v extrémne ťažkých podmienkach potajme tvoril. V Pálffyho paláci si môžete pozrieť krajinky a pasúce sa zvieratá z Mušičovho neskoršieho a zároveň najkreatívnejšieho obdobia.

Diela Carla Guarientiho zase preslávil ich slávny majiteľ. Guarientiho obrazy mnoho rokov patrili zbožňovanému i zatracovanému spisovateľovi Dinovi Buzzatimu. Na Viva Italia! je to už raz tak, že ak vás neohúri bizarné dielo, spraví tak určite príbeh autora. Viva omráčenie.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:11