StoryEditor

"Lacné" americké pozlátko

10.12.2007, 23:00
Autor:
kulkulSITASITA

Prvá časť knižnej trilógie Phillipa Pullmana je sfilmovaná. Má názov Zlatý kompas a v Severnej Amerike prekvapujúco slabší štart ako sa všeobecne očakávalo. Počas víkendu snímka režiséra Chrisa Weitza debutovala na prvom mieste návštevnosti amerických kín s celkovou tržbou 26,1 milióna amerických dolárov (vyše 590 miliónov korún). S týmto ziskom však nedokázala ohroziť pozíciu decembrových noviniek minulých rokov ako Pán prsteňov alebo Narnia, ktorých tržby počas debutového víkendu presiahli miliardu korún.
Trochu iný Harry Potter
Náklady na film, ktorý je podľa mnohých dievčenskou verziou Harryho Pottera, sa vyšplhali na astronomických 180 miliónov dolárov (viac ako 4 miliardy slovenských korún). "Návštevnosť snímky zatiaľ nenaplnila očakávania, no aktuálne čísla ešte neznamenajú debakel," povedal Paul Dergarabedian zo spoločnosti Media By Numbers. Veľkolepý fantasy príbeh sa odohráva v alternatívnom svete, v ktorom má každý človek namiesto duše svojho démona -- zvieratko, ktoré ich sprevádza celý život. V tomto svete žije aj hlavná hrdinka, malá Lyra (Dakota Blue Richards), ktorá nepozná svojich rodičov. Doteraz ju vychovávali utečenci za múrmi Oxfordu. Jedného dňa si potajme vypočuje rozhovor o záhadnom "prachu", ktorý celý jej život obráti naruby. Keď navyše z jej okolia začnú miznúť deti a jej najlepšieho priateľa Rogera unesie záhadný spolok Mordárov, Lyra musí podniknúť namáhavú a veľmi dobrodružnú cestu cestu na ďaleký sever za svojím skutočným otcom. Práve na tomto mieste sa raz za čas otvára okno do "iného" sveta.
Iba efekty
Počiatočný neúspech Weitzovho kompasu ešte umocňuje nie veľmi nadchnutá kritika. Tá totiž tvrdí, že filmovému spracovaniu chýba dramatickosť a magickosť, ktorá je charakteristická pre Pullmanovu tvorbu. Tvorcovia Zlatý kompas postavili najmä na dokonalých efektoch, krásnych zimných scenériách a rozprávajúcich zvieratkách. Film, v ktorom sa hlavných úloh zhostili herečka Nicole Kidman a filmový James Bond Daniel Craig, môžu diváci na Slovensku vidieť už od štvrtka 13. decembra.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 21:16