Jemne pikantné buchty
Prísady:
60 gramov čerstvého droždia
2 šálky vlažného mlieka
1/4 šálky medu
4 lyžice čerstvého masla, nakrájaného na kocky
3 vajcia
4 a 1 / 2 šálky múky
1 lyžička soli
pol šálky tmavých a pol šálky zlatých hrozienok
Zmes korenia:
1 a pol lyžičky muškátového orieška
1 a pol lyžičky mletej škorice
1 lyžička mletých klinčekov
3/4 lyžičky mletého zázvoru
Glazúra:
2 šálky práškového cukru
1/4 šálky mlieka, a ďalšie podľa potreby
Ako na to:
Rozdrobte droždie do veľkej misy a pridajte 1 šálku teplého mlieka. Opatrne premiešajte pomocou nástavca na cesto. Pridajte med, maslo, 2 vajcia, múku, zmes korenia, soľ a hrozienka. Spustite miešač a opatrne zalejte zostávajúcou šálkou mlieka - za stáleho miešania. Cesto by malo po pár minútach miešania získať konzistenciu mäkkej lopty. Ak je príliš lepkavé, pridajte trochu múky; v prípade, že je príliš tvrdý, pridajte pár kvapiek studeného mlieka.
Cesto vyklopte na misu a zakryte plastovou fóliou. Nechajte kysnúť, kým sa objem zdvojnásobí.
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Vykysnuté cesto preneste na pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na polovicu, polovicu na ďalšiu polovicu – až kým nebudete mať tucet kusov. Tieto kúsky vytvarujte do okrúhla a poukladajte ich na plech vystlaný pomúčeným papierom na pečenie.
Zvyšné vajíčko rozbite, zamiešajte v mise vidličkou a veľmi jemne ním potrite každú buchtu. Na vrch každej buchty urobte ostrým nožom dva priečne rezy. Pečte asi 15 minút. Nechajte vychladnúť.
Medzitým si vytvorte glazúru. Do veľkej misy s mliekom vsypte cukor a vymiešajte na hladkú silnú glazúru. Po vychladnutí natrite glazúru do rezov na buchtách.
Citrónovo-tymianové chlebíčky
Prísady:
2 šálky hladkej múky, plus múka na posypanie plechu
2 lyžičky prášku do pečiva
štvrť lyžičky jedlej sódy
2 lyžice pšeničných klíčkov
1 lyžička soli
1 lyžička jemne strúhanej citrónovej kôry
1 lyžička nasekaného čerstvého tymianu, plus tymian na posypanie
4 lyžice studeného masla, nakrájaného na malé kúsky
1 šálka cmaru
Ako na to:
Predhrejte rúru na 220 stupňov. Rozšľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, pšeničné klíčky, soľ, citrónovú kôru a tymian v stredne veľkej mise. Pomocou mixéru alebo prstov vpracujte do zmesi maslo. Jemne vmiešajte cmar.
Vypracujte cesto na pomúčenej doske. Rozvaľkajte ho a vykrojte z neho okrúhle sušienky. Jemne posypte soľou a tymiánom, pečte dozlatista 12 až 15 minút. Podávajte teplé.
Smotanový koláč ku káve
Prísady:
Mrvenička:
1/4 šálky kryštálového cukru
3 lyžice hnedého cukru
pol šálky vlašských orechov, opečených a hrubo nasekaných
2 lyžičky vanilkového extraktu
pol lyžičky mletej škorice
Koláč:
2 šálky hladkej múky
1 čajová lyžička jedlej sódy
1 / 2 lyžičky jemnej soli
veľkorysá štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
veľkorysá štipka mletého muškátového kvetu
3/4 šálky čerstvého masla, plus maslo na tortovú formu
1 hrnček cukru
2 veľké vajcia
1 šálka kyslej smotany
1 a 1 / 2 lyžičky vanilkového extraktu
Ako na to:
Zmiešajte v miske cukor, hnedý cukor, orechy, vanilku a škoricu. Odložte stranou.
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Tortovú formu vytrite maslom. V stredne veľkej mise rozšľahajte múku, sódu bikarbónu, soľ, muškátový oriešok a muškátový kvet dohromady a odložte ho nabok.
Ručným mixérom vymiešajte maslo a cukor na ľahkú a nadýchanú zmes. Pridajte postupne vajcia, vmiešajte vanilku, kyslú smotanu. Postupne pridávajte múku.
Polovicu cesta vložte do pripravenej tortovej formy a posypte polovicou mrveničky. Zostávajúce cesto natrite na vrch lopatkou. Zvyšok mrveničky rozsypte na vrch. Koláč pečte asi 1 hodinu a 10 minút, prípadne dozlatista.
Mandľový chlebík
Prísady:
1 a pol šálky plus 2 polievkové lyžice cukru
3/4 šálky rozpusteného masla
2 veľké vajcia
1 a pol šálky hladkej múky
pol lyžičky soli
1 čajová lyžička mandľového extraktu
1/2 šálky nakrájaných mandlí
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vo veľkej mise premiešajte jeden a pol šálky cukru s rozpusteným maslom. Rozbite vajíčka, pridajte múku a soľ. Pridajte soľ, mandľový extrakt a vymiešajte cesto. Nalejte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte plátkami mandlí a zostávajúcimi dvomi lyžicami cukru. Pečte dohneda, asi 35 minút.
Bananové mafiny
Prísady:
3 hrnčeky hladkej múky
2 šálky cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
1 čajová lyžička jedlej sódy
pol lyžičky soli
230 gramov masla
2 extra veľké vajcia
3/4 šálky plnotučného mlieka
2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
2 zrelé banány popučené na kašu
1 šálka na kocky nakrájaných stredne zrelých banánov
1 šálka nakrájaných vlašských orechov
1 šálka müsli
1 šálka sladeného strúhaného kokosu
sušené banánové lupienky, müsli alebo strúhaný kokos , voliteľný
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Papierom na pečenie vyložte 18 veľkých mafinových formičiek. Múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ vložte do elektrického mixéra s pádlom. Pridajte rozpustené maslo a skombinujte. Osobitne zmiešajte vajcia, mlieko, vanilku a roztlačené banány a skombinujte ich s maslovo-múčnou zmesou.
Nakrájané banány, orechy, müsli a kokos vložte/vsypte do cesta. Prostredníctvom lyžice naberte cesto do papierových formičiek. Každý mafin ozdobte v prípade potreby sušenými banánovými lupienkami, müsli alebo kokosom. Pečte 25 až 30 minút, alebo kým vám z cesta nevyjde čisté špáradlo.
Zdroj: foodnetwork.com
