StoryEditor

Týchto slovenských remeselníkov sa oplatí spoznať. Sú tradiční a zároveň veľmi moderní

28.02.2020, 08:00
Celý článok si môžete prečítať v aktuálnom vydaní magazínu prečo nie?!

Sú starodávne, no prežili až dodnes. Šikovní Slováci udržiavajú remeselnú tradíciu aj v časoch moderných strojov a lacných výrobkov z Ázie.

A čo je najlepšie, posúvajú remeslá do modernej doby. 

V galérii si pozrite šikovných remeselníkov, ktorých tvorbu sa rozhodne oplatí poznať. 

​Slovensko je krajinou remeselníkov. V minulosti azda nebola rodina, ktorá by nežila v súčinnosti s remeslom. To sa dedilo z otca na syna, z matky na dcéru, a tak postupne z pokolenia na pokolenie.

„Mladá žena si priniesla do rodiny veno, ktoré jej babka, mama, krstná matka zhotovovali, vyšívali a pripravovali od narodenia. Domácnosti si vyrábali svojpomocne mnohé praktické predmety každodennej potreby: náradie, pracovné pomôcky, riad, ale aj nábytok a podobne,“ vymenúva Vladimír Kovár, ktorý je poverený vedením  Ústredia ľudovej umelckej výroby. .

Práve ÚĽUV má za úlohu zdokumentovať, zachovať a naďalej rozvíjať tradičné remeslá a ľudovú výrobu. Podľa Kovára aj dnes majú mladí ľudia záujem o remeslo svojich predkov.

„Každý rok nám pribúdajú noví záujemcovia o spoluprácu, ľudia, ktorí sa venujú remeselnej tvorbe ako hlavnému zamestnaniu alebo popri inej svojej práci. A sú to nielen mladí ľudia, ale zástupcovia rôznych generácií.

Človek sa často dostane k možnosti vyskúšať si remeslo aj vo vyššom veku a mnohých to potom jednoducho chytí.“ Podľa neho paradoxne možno aj dnešná rýchla a „lacná“ doba praje remeslu, vyvoláva záujem o tvorbu a ručnú prácu. „Nás veľmi teší tento záujem verejnosti o prácu s tradičnými materiálmi.“

Moderné a zabudnuté
Niektoré remeslá sú jednoducho in, no mnohé sú na odpis a smerujú do zabudnutia. Podľa neho za to môže najmä náročnosť danej techniky, dostupnosť materiálov a nároky na technické a priestorové vybavenie. Aj preto sa postupne strácajú.

„Napríklad výroba lubových košov, vybíjanie dreva kovom, gubárstvo, spracovanie rohoviny, modrotlač, sieťovanie, niektoré techniky vyšívania, ako sú gatre, výšivka cez kartón a ďalšie.“

Iné výrobky nie sú atraktívne, nehodia sa do moderných interiérov alebo jednoducho ich nik nebude nosiť. Remeselníkov však ovplyvňuje najmä rodinná tradícia alebo radosť z práce.

„Koľko ľudí, toľko chutí. Niekto si rád vyberie to náročnejšie, niekto naopak. Každému môže vyhovovať práca s iným materiálom, inou technikou. Jednou z hlavných úloh ÚĽUV-u je aj uchovávať tradičné remeslá. Zanikajúce techniky sa u nás dokumentujú, zachytávajú sa postupy ich výroby a tam, kde je možnosť, sa robia aj kurzy zamerané na vybrané zanikajúce techniky,“ zdôrazňuje Kovár.

Aj preto ÚĽUV aktuálne organizuje napríklad kurzy tkania na krosnách. Mladých vo všeobecnosti zaujímajú najmä hrnčiarske techniky, práca s drevom a textilom. Väčšina z nových remeselníkov prichádza kvôli miernej nostalgii, chcú vedieť a zažiť to, čo žili ich starí rodičia. Kovár priznáva, že často hľadajú samých seba a pátrajú vo vlastných koreňoch.

01 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv 02 - Modified: 2024-02-29 06:30:00 - Feat.: - Title: V službách času: Spoznajte zákutia slovenského hodinárstva, lukratívneho remesla, ktoré (ne)vymiera 03 - Modified: 2023-09-03 07:40:23 - Feat.: - Title: Spoločnosť nechce investovať do realít, cena stavebných materiálov priniesla zníženie počtu zákaziek v odvetví 04 - Modified: 2023-08-12 09:03:05 - Feat.: - Title: Diplom na Slovensku nič nerieši. Veľmi dobrý zárobok má aj remeselník 05 - Modified: 2023-07-22 07:57:30 - Feat.: - Title: Orloj je prestížny pacient. Legenda o ňom pravdivá nie je, hovorí odborníčka
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 02:24