StoryEditor

Rizikové látky v textile: Ako neochorieť z oblečenia?

Ako rozoznať nebezpečenstvo, ktoré v sebe môže skrývať oblečenie, na čo si dať pozor pri nákupoch a ako cielene smerovať k zdravším alternatívam?

„PFC sú všade. Boli objavené v materskom mlieku, pupočníkovej krvi, a dokonca aj v krvi novorodencov. Pri testovaní zvierat sa ukázalo, že ovplyvňujú plodnosť a podporujú rast nádorov. Iné výskumy ukázali, že niektoré PFC môžu narušovať funkciu krvného séra a pečene, mať za následok vrodené poruchy, ovplyvňovať imunitný systém, narúšať činnosť štítnej žľazy a dokonca viesť aj k rakovine.

​Navyše sa len veľmi pomaly rozkladajú a v prírode zostávajú aj niekoľko sto rokov. Do tela sa môžu dostať vdýchnutím, potravou a cez kožu.

Ak nepatríte k jedincom s nadštandardným záujmom o ekológiu či turistické oblečenie, pravdepodobne ste o PFC, ktoré v jednej zo svojich osvetových brožúrok spomína medzinárodná nezisková organizácia Greenpeace, doteraz nepočuli.

No takmer rovnako pravdepodobné je i to, že sa skrývajú v útrobách vašej skrine. A prakticky s istotou to nebude jediná nebezpečná látka, ktorú vaša garderóba obsahuje.

Odvrátená strana nepremokavosti

Ak si v tejto chvíli vravíte, že Greenpeace má predsa len trochu radikálne požiadavky na ekológiu a bezpečnosť – a teda nie je dôvod sa až tak veľmi znepokojovať –, sklameme vás.

Skutočnosť je taká, že PFC alias špecifické fluorokarbóny, považované za endokrinné disruptory (látky narušujúce správnu funkciu hormónov), zakázala od roku 2020 používať aj Európska únia. Napriek tomu sa z povrchu zemského ani náhodou nestratili.

O čo vlastne ide? O zlúčeniny, ktoré vynikajú chemickou stálosťou a odpudzujú vodu aj olej. Vďaka týmto vlastnostiam sú súčasťou nepremokavých materiálov, z ktorých sa vyrábajú bundy, nohavice, topánky, batohy, stany či spacie vaky.

Objavujú sa tiež v impregnačných prostriedkoch a môžu byť súčasťou vodovzdornej úpravy DWR (durable water repelent – trvanlivé odpudzovanie vody). A hoci, ako sme spomínali, sú už Európskou úniou oficiálne zakázané, dodnes tvoria súčasť väčšiny outdoorového vybavenia – ako konštatuje aj český portál SvetOutdooru.cz, tvorený outdoorovými profesionálmi.

Problémom je, že ich technologické nahradenie vo výrobe postupuje len pomaly. Nehovoriac o tom, že v mnohých rozvojových krajinách vrátane Číny, Indie či Ruska sa fluorokarbóny naďalej bežne používajú.

Cesta k ich zákazu s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-03-23 08:01:18 - Feat.: 0 - Title: Požehnané zlúčenie nezlučiteľného. Ako spolu ladí móda a cirkev? 02 - Modified: 2021-01-21 09:09:04 - Feat.: 0 - Title: Móda po pandémii. Ako koronakríza zmení odevný priemysel 03 - Modified: 2021-05-03 15:55:36 - Feat.: 0 - Title: Detské oblečenie, ktoré vydrží dlho. Stoja za ním dve mamičky, ktoré stavili na kvalitu 04 - Modified: 2021-05-04 17:01:43 - Feat.: 0 - Title: Našli dieru na trhu, teraz expadnujú za hranice. Každý kus oblečenia však vzniká na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:38