Flickr.com
StoryEditor

Chcete škótsky šľachtický titul? Kúpte si ho, stojí iba zopár eur

19.06.2018, 09:53
Autor:
ČTKČTK
V Škótsku vznikol reálny sektor, ktorý umožňuje obyčajným ľuďom, aby sa stali šľachticmi.

Aspoň na papieri, keď si kúpia titul, píše agentúra AFP. Spoločnosť Highland Titles tak povýšila na šľachticov už najmenej štvrť milióna ľudí zo zahraničia, napríklad z Austrálie, Kanady či Ruska. 

Za minimálnu sumu 29,99 libier (v prepočte 34,2 eura) môže ktokoľvek získať certifikát, ktorým sa mu udeľuje titul lord, laird alebo lady, k tomu získajú aj malý pozemok o rozlohe  0,093 metra štvorcového v majestátnych horách Škótskej vysočiny. Cena rastie v závislosti od veľkosti získanej pôdy.

Peter Bevis, generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá sídli na Normanských ostrovoch, vysvetľuje, že zisk, ktorého výška nie je známa, venujú na zachovanie prírodných zdrojov. A zákazníci podľa neho dobre vedia, že nie sú pravými aristokratmi.

"Všetci by chceli byť "malým lordom" na kúsku pôdy. Kupujúci si nerobia žiadne nároky na to, aby sa stali veľkými vlastníkmi pôdy alebo rivalmi veľkých škótskych klanov," hovorí.

Kúsky predanej pôdy zostávajú vo vlastníctve Highland Titles. "V Škótsku nemôžete legálne vlastniť ani kúsok pôdy," zdôrazňuje miestny poslanec Andy Wightman, expert na pozemkovú reformu. "Na internete si ľudia môžu kúpiť čo chcú. Niektorí si kupujú kúsok Mesiaca a podobne. Keď ich to baví, je to ich vec," dodáva.

Asi stovka "lords a ladies", ktorých povýšila spoločnosť Highland Titles na šľachticov, navštívila v máji svoj pozemok v údolí Glencoe.

"Robíme to iba pre zábavu. Je celkom pekné patriť k skupine sympaťákov, ktorí sa snažia zlepšiť svet," vysvetšuje 73-ročný Holanďan Steven Scholte.

31-ročná Victoria Zohnerová z Kanady si myslí, že to určite neboli vyhodené peniaze. Majitelia miestnych obchodov sú tiež spokojní. Tešia sa z prílivu turistov, ktorí tu primerne minú okolo 400 eur.

"Prinášajú do regiónu významnú aktivitu. Ľudia sem prichádzajú, aby si pozreli pôdu, ktorú kúpili. Ak chcú, aby ich oslovovali lord alebo lady, je to ich vec," myslí si majiteľ jedného z obchodov  David Cooper.

Avšak Elizabeth Roadsová, konzervátorka archívov na Dvore lorda Lyona, heraldického úradu pre Škótsko, konštatuje, že sa mnohí kupci chybne domnievajú, že sú skutočnými šľachticmi.

"Šľachtický titul si nemôžete kúpiť. Nemôžete zaregistrovať ani kúpu pôdy do škótskeho katastra, ktorý jediný preukazuje jej vlastníctvo. Je to iba kúsok papiera, ktorý ste dostali ako doklad o tom, že ste prispeli na dobrú vec," hovorí. Jedinou možnosť je podľa nej kúpiť si feudálny barónsky stav, ktorý nie je spojený s pôdou. 

Barónsky stav pôvodne udeľovali škótski králi a bol spojený s veľkými pozemkami. S tým však skončila reforma vlastníctva pôdy, ktorú v roku 2004 schválil škótsky parlament. Polovicu pozemkov momentálne vlastní menej ako 500 ľudí.

Brian Hamilton, zakladateľ spoločnosti Scottish Barony Titles, uvádza, že dnes sú na predaj dva barónske statky, každý za 85 tisíc libier (97-tisíc eur). Momentálne o predaji rokuje s čínskym záujemcom.

"Prečo by si kupovali ferrari? Niektorí ľudia sa len chcú cítiť dobre. Keď si kúpia titul, chcú tak upevniť vzťah k Škótsku, iní si myslia, že je to sympatická myšlienka. Ďalší si myslia, že to pomôže ich obchodom. Nie som o tom presvedčený, ale nie som tu na to, aby som ich presviedčal o opaku," hovorí.

01 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 02 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 03 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum 04 - Modified: 2023-12-06 12:47:09 - Feat.: - Title: Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená 05 - Modified: 2023-11-26 19:16:53 - Feat.: - Title: Obyvatelia škótskeho ostrova zachránili svoj jediný obchod predajom podielov v ňom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 01:28