Veľká časť vybavenia miestnosti, napríklad skriňa, polička, gauč, šijací stroj a stolík pod televíziou (predtým kuchynský stôl) sú pôvodné. Snímka: Jan Míka
StoryEditor

Trúfli si na obnovu starej chalupy. Dnes v nej majú vírivku aj saunu

04.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Rekonštrukcia chalupy vo veľmi zlom stave nebýva rozumným riešením, lenže v niektorých chránených krajinných oblastiach musíte na novostavbu zabudnúť. A tak sa ľudia púšťajú do náročnej úlohy s nadšením a presvedčením, že rekonštrukciu zvládnu. Niekedy sa to aj podarí.

Vidiecky domček, postavený koncom tridsiatych rokov minulého storočia na úpätí Krkonôš, o ktorom píše portál idnes.cz, mal na začiatku rekonštrukcie dve prízemné miestnosti a jednu podkrovnú. Na stave objektu sa podpísali roky sezónneho používania bez akejkoľvek údržby. Mnoho rokov bol dokonca opustený, bez využitia.

Prvotný zámer? Vykonať len najnutnejšie rekonštrukcie, aby bolo možné dom opäť používať na rekreáciu. Postupne sa však prestaval celý, dodatočne pribudli aj sauna a vírivka. Autorkou projektu je Helena Míková Hexnerová.

Nová dispozícia
Majiteľ chcel dve malé prízemné miestnosti spojiť do jednej, vybudovať chýbajúcu kúpeľňu a v podkroví získať ďalšie dve až tri menšie miestnosti, to všetko bez zásahov do krovu.



Na prízemí tak vznikla jedna veľká miestnosť, ktorá slúži ako kuchyňa, jedáleň i spoločenský priestor a je prístupná zo vstupnej chodby. Z tej sa vstupuje aj do novo vzniknutej kúpeľne a na schodisko, ktoré vedie do troch podkrovných izieb.

Materiály, povrchy aj všetko vybavenie interiéru majiteľ vyberal po konzultácii s architektom. Zachované pôvodné vybavenie chalupy sa opravilo a doplnilo novým nábytkom.

Pre kúpeľňu bol zvolený jednoduchý koncept interiéru a vybavenia. Dominantnou farbou obkladov je zelená sklenená mozaika, rovnako ako v kuchyni. Má evokovať typickú zelenú farbu kachľovej pece, ktorá predtým bývala častou výbavou vidieckych domácností. V kombinácii s bielym a strieborným obkladom pôsobí svižne a čisto. Do pomerne malej kúpeľne sa vošiel aj sprchovací kút a dvojumývadlo.

Kde sa žije
Dominantu spoločenskej miestnosti predstavuje komín s krbovou vložkou v centre miestnosti, ktorý symbolicky oddeľuje kuchyňu od obývacej časti. Podlaha v miestnosti je masívná trojvrstvová lepená so vzhľadom klasických dosiek.

Kuchynská linka je jednoduchá, plné dvierka majú vyfrézovanú ozdobnú drážku, presklené zdobia lišty. Inšpiráciou pre architektku boli vidiecke kredence. Kuchyňu nechala vyrobiť zo smrekového dreva namoreného na bielo, pracovná doska je masívny a povrchovo upravená olejom. Obklad za linkou tvorí opäť zelená sklenená mozaika.

Kuchynská linka je jednoduchá, plné dvierka majú vyfrézovanú ozdobnú drážku a presklené dvierka ozdobu z líšt. Snímka

Veľká časť vybavenia miestnosti, napríklad skriňa, polička, gauč, šijací stroj a stolík pod televíziou (predtým kuchynský stôl) sú pôvodné, stoličky, jedálenský stôl a konferenčný stolík nové. Niektoré doplnky tiež pribudli zo starožitníctva. Väčšina svietidiel v dome, okrem mosadzného lustra v obývacej izbe, je novodobých, s historizujúcom vzhľadom.

Príjemné podkrovie
Na poschodie sa dostanete po smrekovom schodisku, pod ktorého ramenom sa podarilo umiestniť bojler a úložné priestory. Na poschodí vznikli tri izby, modrá, červená a béžová. Posteľ a nočné stolíky v izbách sú vyrobené na zákazku, časť nábytku je však pôvodná, po dôkladnej renovácii.

Izby nie sú nijako veľké, ale poskytujú všetok potrebný komfort. Vo všetkých troch je okrem dvojlôžka aj dostatočný úložný priestor. Vďaka strešným oknám je v miestnostiach dostatok prirodzeného svetla. Pre väčšie pohodlie tu bol ako podlahová krytina zvolený koberec.

Relaxácia v saune
Keď sa po rekonštrukcii premenila kôlňa na garáž, rozhodol sa majiteľ pristavať ešte relaxačnú časť, ktorá k horskej chalupe patrí, teda saunu s odpočivárňou a dokonca s vírivkou. Tie sú umiestnené v prístavbe garáže. Vchod do miestnosti je opäť zo vstupnej chodby.

Pretože relaxačná časť vznikla až dodatočne, boli pre ňu už len obmedzené priestorové možnosti. Má tak atypický podlhovastý tvar. Sauna je umiestnená na jednom konci miestnosti, vírivka s odpočinkovou vyvýšenou palubou na strane druhej.

Celú miestnosť nechal majiteľ obložiť drevom, len v strednej časti, kde je sprcha, sa použil ako obklad strieborná mozaika. Prirodzené svetlo do miestnosti privádzajú tri asymetricky rozmiestnené svetlovody, doplnené tiež nepravidelne rozmiestnenými svietidlami.

Návrh v maximálnej šírke rešpektuje pôvodný charakter objektu, avšak s ohľadom na čo najväčší komfort užívateľa. Spúšťanie priamotopov pomocou mobilu predstavuje len jednu z možností vykurovania, ďalším zdrojom tepla je krbová vložka s teplovzdušnými rozvodmi do podkrovia.

Do interiéru boli použité prevažne prírodné materiály a maximum použiteľného pôvodného zreštaurovaného nábytku, vrátane historických rádioprijímačov zo zbierky majiteľa.

Majiteľ zbiera staré rádiá. Snímka

Vzhľad domu bol v čo najväčšej miere zachovaný. Chalupu doplnilo záhradné posedenie, ktoré ponúka možnosť využitia pozemku aj za nepriaznivého počasia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:25