StoryEditor

Rok po invázii Ruska na Ukrajinu

23.02.2023, 15:40
Rok po invázii Ruska na Ukrajinu
21:25

Rusi tú vojnu začali a Rusi ju musia ukončiť. Ukrajinci nejdú porážať Rusko, oni sa chcú len oslobodiť. Ide o nejakú pýchu Vladimira Putina, ale je to na Rusoch, aby sa rozhodli, kedy nastane koniec vojny. Je to pre nich aj ekonomicky zničujúce, zhodnotil poradca premiéra Alexander Duleba.

21:23
21:23

Pokiaľ bude Vladimir Putin ruským prezidentom, tak vojna bude pokračovať, povedal Alexander Duleba.

21:23

Súčasťou akéhokoľvek mierového riešenia musí byť, aby sa Rusko zaviazalo, že už nikdy takýmto spôsobom nezaútočí, povedal Daniel Milo.

21:22

Ukrajina jednoznačne dala na stôl podmienky, za ktorých sú ochotní prestať bojovať, tvrdí Daniel Milo.

21:21

Bude záležať do veľkej miery od toho, aké budú dodávky zo Západu, aby vedeli Rusov vytlačiť späť, povedal Daniel Milo.

21:21

O tom, čo bude nasledovať, musí byť na samotných Ukrajincoch. To rozhodnutie majú vo svojich rukách, aby si vedeli povedať, kde je tá hranica, dokedy budú môcť bojovať, hovorí Daniel Milo.

21:13

V Rusku momentálne vládne totalitný režim, ktorý neumožňuje slobodnú situáciu, hovorí Daniel Milo. Podľa neho je veľmi problematické, aby sa k bežným Rusom vôbec dostálai informácie.

21:11

Podľa Daniela Mila má už asi aj Vladimir Putin problém vysvetľovať, prečo išli do takéhoto počinu. "Putin sa snaží podľa mňa voči domácej populácii vysvetliť, prečo do niečoho takého išli, prečo tám rukí vojaci kvôli jeho nezmyselnému rozhodnutiu zomierajú," hodnotí Milo.

21:09

Rusi niesú schopní nejakého frontálneho útoku. Podľa expertov budeme ešte dva týždne svedkami frontálneho útoku a potom sa jednoducho vyčerpajú, mieni Duleba.

21:08

Podľa Alexandra Dulebu dôjde k ukrajinskej ofenzíve. Tvrdí, že aj Rusi majú svoje limity. Podľa Dulebu nie je pravda, že Rusi majú veľké kapacity.

21:07

Tento rok tá európska únia bola o tom, že budeme pomáhať Ukrajine aby sa vedela brániť. Teraz je to o tom, že budeme pomáhať Ukrajine, aby zvíťazila, hovorí Duleba.

20:52

Požiadavka z ukrajinskej strany na techniku zaznela, že v decembri. Dovtedy si vystačili de facto sami. Pre niektoré typy rakiet je ukrajinské nebo zavreté, to vedia zostreliť, hovorí Duleba.

20:51

Všetci hovorili, že Ukrajina do mesiaca padne. Ja som tomu neveril, mal som na to svoje dôvody, hovorí Duleba.

20:36

To, že Fínsko a Švédsko chcú vstúpiť do NATO, si Rusi môžu sami. Severské krajiny budovali suverenitu dlhé roky a RUsko teraz napadlo svojho suseda, hovorí Daniel Milo.

20:30

Duleba vysvetľuje, že Ukrajina bola priemyselným srdcom Sovietskeho zväzu. Oni najviac utrpeli rozpadom Sovietskeho zväzu a chceli reinkarnovať Sovietsky zväz. Dodáva, že vtedajšiemu prezidentovi Leonidovi Kučmovi to nevyšlo, lebo to Rusko vtedy odmietlo.

20:24

Historicky je to ako keby povinosť USA a Británie pomáhať Ukrajine, tvrdí Duleba.

20:21

Rusko je agresor, chce si zobrať celú krajinu a chcú získať celé svoje územie. Spojené štáty nie sú vo vojne s Ruskom, vysvetlil Duleba.

20:18

"Keď sa začala pandémia, tak sa Vladimir Putin zavrel, stretával sa s málo ľuďmi, to tiež doľahlo na jeho hlavu a to iracionálne rozhodnutie, ktoré urobil, sa dalo očakávať, ale napokon to bolo šialené rozhodnutie. Putin uveril tomu, že spasí Rusko," povedal poradca premiéra Alexander Duleba.

20:09

Nemci majú z toho väčší šok, ako máme my. Im 50 rokov fungoval nejaký systém, nejaké pragmatické myšlienky, hovorí Duleba.

20:06

Je to jasná myšlienka nadradenosti. Tento šialený plán je toho dôkazom, hovorí Daniel Milo.

20:04

"Ja som vedel, že Ukrajinci budú nielen bojovať, ale že aj vedia bojovať. Preto som hovoril, že Rusko s týmto šialeným rozhodnutím túto vojnu vyhrať nemôže," povedal Duleba.

20:03

"Do poslednej chvíle som neveril, že to urobia. To bolo niečo šialené. Ak chcete dobre zorganizovať okupáciu, tak na jedného vojaka, ktorý prejde, potrebujete ďalších troch, ktori urobia logistiku. Neveril som, že sa to stane," hovorí Duleba v mimoriadnom štúdiu HNtelevízie.

19:47

O 20.00 hod sa začína mimoriadne štúdio HNtelevízie k roku ruskej invázie na Ukrajinu. Hosťami moderátorky Romany Hlavanda Gogovej budú Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a expert na boj proti hybridným hrozbám Daniel Milo.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
26. apríl 2024 11:42