StoryEditor

Streľba v Bratislave

13.10.2022, 08:10
Streľba v Bratislave
14:51

Členovia vládneho kabinetu odmietajú nenávisť a nenávistné správanie v spoločnosti. Zhodli sa na tom v stanoviskách k stredajšiemu útoku v centre Bratislavy, pri ktorom boli zavraždení dvaja ľudia. Ministri odsudzujú konanie páchateľa a pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť.

14:50

Mesto Bratislava odsudzuje streľbu na Zámockej a tiež všetky činy založené na nenávisti, a to k inej sexuálnej orientácii, rodovej identite, farbe pleti či k odlišnosti. Uviedla to samospráva na sociálnej sieti s tým, že Bratislava musí byť mestom tolerancie, vzájomného prijatia a rešpektu.

13:59

Presný motív činu podľa ministra vnútra Romana Mikulca ešte nie je známy. "Môžeme sa len dohadovať. Ja by som bol veľmi rád, aby sme toto nechali na profesionálov, policajtov, ktorí sa tomu veľmi aktívne venujú," povedal na mieste činu. O záveroch vyšetrovania má informovať na tlačovej konferencii policajný prezident Štefan Hamran a ďalší zástupcovia polície. Šéf rezortu zároveň ocenil prácu policajtov počas pátrania. Nasadené podľa neho boli desiatky príslušníkov. Zásah hodnotí ako rýchly a efektívny.

13:25

Majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný počas tlačového vyhlásenia povedal, že kaviareň už zrejme po incidente otvorená nikdy nebude.

13:23

V podniku boli v čase útoku traja ľudia, ktorí sedeli na lavičke. Všetci traja, vrátane zranenej ženy, boli návštevníci. Uviedol v súvislosti so štvrtkovou streľbou na Zámockej ulici v Bratislave majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný. Spresnil tak pôvodné informácie, ktoré hovorili o tom, že zranenou ženou bola čašníčka, ktorá v podniku pracovala. Zákazníčka by mala byť v poriadku, dodal Samotný.

13:14

Bol to očividne dlhodobo plánovaný čin, zabití boli len preto, ako sa narodili. Je to vedomý útok na LGBTI+ komunitu ako aj na bezpečnosť Slovenska a každého z nás. Povedal v súvislosti so štvrtkovou streľbou na Zámockej ulici v Bratislave, po ktorej zostali dve obete, majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný.

12:59

Niektoré vyjadrenia Igora Matoviča sú veľmi silné. Aj v tom negatívnom zmyle, povedal premiér Eduard Heger.

12:44

Budem vážiť každé svoje slovo. Budem sa rozprávať s každým, kto svoje slová neváži, povedal Heger.

 

12:36

Facebook je dnes miesto, kde sa prejavú také názory, že až to až desí, povedal Heger. Dodal, že každý si zaslúži dôstojnosť.

12:36

Musíme sa naučiť, čo to znamená sloboda, rešpekt a úcta. To je kľúčové. Chcem urobiť výzvu na zastavenie hnevu a nenávisti. Tá výzva smeruje ku každému počnúc politikmi a verejnými osobami, povedal Heger.

12:34

Premiér Eduard Heger ostro odsúdil útok na Zámockej ulici. "Žijeme veľmi ťažké časy, kvôli mnohým krízam, ktoré na nás doliehajú. Tieto krízy vyťahujú z nás všetko. Nesmieme strachu dovoliť, aby to bola živná pôda pre hnev a nenávisť. a toho hnevu a nenávisti bolo v poslednej dobe viac, ako je únosné pre človeka," povedal Heger.

11:36

Mimoparlamentná strana Hlas na čele s Petrom Pellegrinim v súvisloslosti s útokom odsúdila vulgárny a nenávistný slovník politikov. Strana okrem iného naráža aj na nedávny výrok ministra financií Igora Matoviča, ktorý sa nechal počuť, že novinárov bude "postupne dávať dole".

11:34

Pravdepodobným motívom tragickej streľby v Bratislave bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie. Uviedol to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie. Obávam sa toho, aby podobné činy nepokračovali, pretože slová majú svoju váhu," priblížil.

"V týchto okamihoch sa vypočúvajú ďalšie osoby, zabezpečujú sa dôkazy. Budú sa robiť ďalšie invazívne a procesné úkony tak, aby mohol byť tento čin čo najkomplexnejšie vyšetrený," dodal špeciálny prokurátor. 

Priblížil, že polícia po skutku pátrala po strelcovi a vedela ho lokalizovať. "Predtým, ako bol zadržaný, pravdepodobne spáchal samovraždu," dodal.

11:20

Jednou z obetí bol študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti. Vyjadrila zároveň úprimnú sústrasť pozostalým. Kondolenčná kniha bude k dispozícii vo vestibule historickej budovy na Šafárikovom námestí.

11:10

Predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová vyjadrila sústrasť rodinám obetí stredajšej streľby v bratislavskom bare. 

"Veľmi ma to zasiahlo," napísala na sociálnej sieti Twitter Pekarová Adamová. "Spoločnosť, v ktorej je podnecovaná nenávisť, dezinformácie, rasizmus a xenofóbia, sa ľahko radikalizuje a stáva sa nebezpečnou pre životy a zdravie ľudí," dodala predsedníčka. Vyzvala na toleranciu k inakostiam.

10:58

Polícia zisťuje motív páchateľa tragickej streľby v centre Bratislavy. Uviedla to polícia na sociálnej sieti s tým, že aby ho mohli zverejniť, musia vykonať nevyhnutné úkony.
"Postupy, ktorými sa riadi policajný vyšetrovateľ, sú pevne stanovené v Trestnom poriadku. Samozrejme, že medzi jeho hlavné priority patrí zistenie motívu páchateľa," priblížili policajti s tým, že konajú od prvých momentov. Podotkli, že v súčasnom štádiu vyšetrovania musia byť vo vyjadreniach zdržanliví.

10:57

Jednou z obetí streľby na Zámockej ulici v Bratislave bol študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Univerzita vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým. Kondolenčná kniha bude k dispozícii vo vestibule historickej budovy na Šafárikovom námestí.

10:46

Minister spravodlivosti Viliam Karas sa vyjadril k tragickým udalostiam na Zámockej ulici v Bratislave. "Dôrazne odsudzujem včerajší útok v centre Bratislavy. Správa o šialenom nenávistnom útoku a vyhasnutých životoch mladých ľudí je zdrvujúca. Myslím na obete tohto činu a pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť. V spoločnosti sa stupňuje agresivita, čo vnímam aj ako dôsledok neustáleho hrubnutia slovníka vo verejnom priestore a nárastu extrémizmu. Je potrebné zásadne zmeniť spoločenskú komunikáciu a mať rešpekt k názorovým oponentom, kde základom akéhokoľvek postoja je rešpekt k dôstojnosti každej ľudskej osoby."

10:28

"Podľa doterajších informácií streľba v bratislavskej kaviarni, kde sa schádzali najmä ľudia z komunity LGBTI, bola trestným činom z nenávisti k menšine. Z nenávisti už dlhodobo živenej hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov. Táto nenávisť stála nevinné ľudské životy. Prestaňte s tým, kým nebude stáť ďalšie," reaguje prezidentka. Zuzana Čaputová zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým.

10:23

Predseda Národnej rady Boris Kollár odsúdil dvojnásobnú vraždu mladých ľudí, ku ktorej došlo v stredu večer v centre Bratislavy. "Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek," uviedol na sociálnej sieti. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovil úprimnú sústrasť.

10:04

Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita uviedli, že sú otrasení z vraždy dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici.

„Sme z tohto chladnokrvne plánovaného činu šokovaní a bez slov. Mladí ľudia boli zavraždení len pre to, že žili inak, ako si niekto predstavoval. Je to neakceptovateľné a ostro to odsudzujeme. Nenávisť sa začala rôznymi vyhláseniami proti LGBTI komunite a skončila sa pri hrôzostrašnom čine,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.
 
 

09:53

Minister vnútra Roman Mikulec odsúdil konanie páchateľa. Verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto," uviedol minister. Ako dodal, vďaka enormnému úsiliu polície ďalší útok strelca už nehrozí.

09:43

Reakcia premiéra Eduarda Hegera: Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život. Včerajší útok, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, odsudzujem. Žiadna forma extrémizmu nie je prípustná. Blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť.

09:25

Ako prebehol útok? Zamaskovaný muž sa krátko po 18.35 hodine postavil niekoľko metrov od vchodu do podniku Tepláreň. Po pol hodine sa zrazu prudšie zvrtol, vytiahol zbraň s laserom, natiahol ju a vykročil smerom k podniku. Namieril a strieľal. V tom čase sedeli na lavičke pred podnikom dvaja muži, ktorí zostali bez známok života ležať na zemi. Jeden hneď pri lavičke, druhý sa stihol priblížiť ku vchodu, kde ho vrah dobehol. Zranil pritom aj čašníčku. Po čine utiekol smerom k blízkemu parčíku.

08:47

Strelec na Twitteri približne päť hodín pred útokom zverejnil 65-stranový dokument. Je to rasistický manifest proti židom a LGBTI ľuďom. Autor v nich vyzval na násilie voči týmto komunitám. V manifeste opísal, ako sa rozhodol „vykonať operáciu“ proti ľuďom, ktorých považuje za nepriateľov bielej rasy.

08:46

K útoku sa včera večer na Twitteri prihlásil mladý muž. Niekoľko hodín pred incidentom zverejnil manifest a príspevky postoval aj po ňom. "Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?" napísal o 19.39. K útoku došlo po 19.00. Jeho vyjadrenia na sociálnej sieti podporujú podozrenie, že išlo o útok z nenávisti.

08:25

"Môžeme upokojiť verejnosť, že ďalší útok strelca zo Zámockej ulice v Bratislave jej nehrozí. Dnes ráno polícia strelca vypátrala. Mŕtveho," uviedla polícia. Aktuálne podľa polície prebiehajú procesné úkony.

08:13

Útočníka polícia vypátrala, našla ho mŕtveho, informovala na sociálnej sieti. "Aktuálne prebiehajú procesné úkony, bližšie informácie vám poskytneme hneď ako to bude možné," informuje polícia.

08:10

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave, ktorá sa odohrala v stredu večer, si vyžiadala dvoch mŕtvych mužov a jednu zranenú ženu, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
24. apríl 2024 20:26