StoryEditor

Snem strany Hlas-SD

01.10.2022, 09:32
Snem strany Hlas-SD
15:17

Snem bol zameraný najmä na regionálne voľby. Napríklad v Bratislavskom kraji však zatiaľ nikoho nepodporili. Kandiduje tam napríklad Ján Mažgút zo Smeru a Juraj Droba z SaS. Hlas sa zatiaľ nevyjaril, kto z nich im je bližší, Pellegrini však povedal, že je ochotný sa napríklad so Smerom dohodnúť, že ak v niektorom regióne stiahnu svojho kandidáta v prospech Hlasu, oni môžu inde podporiť ich nominanta. 

15:07

Predseda Hlasu nevysvetlil aký je podľa neho rozdiel medzi ĽSNS a Republikou. "Ďakujem pekne, tento snem bol o strane Hlas," reagoval na otázku a dodal, že príde čas, kedy sa k tomu vyjadrí. 

14:57

Peter Pellegrini povedal, že náklady na snem ešte nie sú vyčíslené, peniaze sa im vraj podarilo získať od darcov.

14:55

"Ak nepadne, predĺži sa marazmus, ktorý na Slovensku je," povedal Pellegrini na margo situácie, že sa parlamentu nepodarí odvolať Igora Matoviča. Podľa neho to bude dôkazom, že koalícia má dosť hlasov, aby presadzovala svoje kľúčové zákony. 

14:51

Robert Fico chce podľa Pellegriniho jeho stranu poškodiť. Narážal tak na vyjadrenie šéfa Smeru, že sa chce spájať s liberálnymi stranami. "Je to snaha zneistiť voličov Hlasu," povedal. Ficovi odkázal, že ak chce spolupracovať, môžu tak robiť už teraz v parlamente. Pripomenul, že Smer ich viackrát obišiel, keď v Národnej rade zbieral podpisy pod odvolanie niektorého z ministrov, jeho poslanci mu pritom boli pripravení podpisy dodať. 

14:48

Pellegrini nevylúčil spoluprácu s Republikou. "Rozhodnutie v prípade iných strán ako napríklad Republika zatiaľ nepadlo," povedal a vysvetlil, že vylúčili zatiaľ iba OĽaNO a ĽSNS. Zdôraznil však, že v regionálnych voľbách dali svojim kandidátom odporúčanie, aby nespolupracovali ani s Republikou. 

14:45

Predseda Hlasu Peter Pellegrini sa po dlhšej dobe opäť pomýlil a svoju stranu nazval počas tlačovej konferencie Smer. Pellegrinimu sa to stávalo pomerne často hneď po tom, ako svoju stranu založil. Dnes sú to však už viac ako dva roky, odkedy začal Hlas existovať. Pellegrini pôsobil v Smere 20 rokov.  

14:40

Pellegrini vyzval ľudí, aby išli voliť v nadchádzajúcich regionálnych voľbách a odkázali tak predstaviteľom vládnych strán, najmä OĽaNO, že nechcú ich politiku. 

14:38

Počas tlačovej konferencie po sneme Peter Pellegrini zopakoval, že majú ako strana zastúpenie v každom regióne, opäť prisľúbil, že ak bude hybnou silou vlády, budú chodiť rokovať do všetkých okresov dvakrát počas volebného obdobia a kritizoval aj Eduarda Hegera. Premiér podľa Pellegriniho dnes v RTVS blúznil o tom, čo všetko robí vláda pre ľudí. Ľudia podľa neho chudobnejú. "Jediným riešením sú predčasné parlamentné voľby," zopakoval. 

13:23

Rokovanie Hlasu skončilo. V záverečnom slove Peter Pellegrini poďakoval delegátom, že v značnom počte vydržali sedieť v sále až do konca. "Chcem sa poďakovať našim členom, ktorých je už dvetisíc a nehanbia sa za našu stranu," povedal Pellegrini. 

13:14

Richard Raši po diskusii prečítal deklaráciu Hlasu zo snemu. Hovorí, že nadchádzajúce voľby sú šancou vymeniť reprezentantov súčasnej politickej moci na regionálnej úrovni. Hlas "vidí ako jediné riešenie pre Slovensko a jeho  budúcnosť predčasné parlamentné voľby," povedal a vyzval členov a sympatizantov ku politickej mobilizácii. 

Strana odmietla extrémizmus aj nacionalizmus a prihlásila sa k členstvu v medzinárodných organizáciách. 

12:52

V diskusii na sneme Hlasu vystupujú postupne regionálni predstavitelia strany a kandidáti v komunálnych voľbách. Hovoria prevažne o problémoch a osobitostiach jednotlivých regiónov a medzi rečou chvália ako stranu tak aj jej predsedu. Výstupom tohto snemu bude spoločné uznesenie strany. Po diskusii by mala nasledovať tlačová konferencia. 

12:28

Jesenné voľby na županov, primátorov a starostov sú vôbec prvými voľbami, v ktorých sa bude strana Hlas uchádzať o podporu. Subjekt vznikol pred dvomi rokmi až po parlamentných voľbách, keď sa skupina 11 poslancov Smeru odštiepila a opustila svoju pôvodnú stranu. Voľby budú pre strany celkovo dôležité, lebo ukážu ich skutočnú popularitu v jednotlivých regiónoch. 

12:09

Hlas má v župných voľbách kandidáta aj v Prešovskom kraji, ktorým je Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska a v Košiciach bude stranu reprezentovať Róbert Suja. 

12:06

Na predsedu Žilinského samosprávneho kraja kandiduje za Hlas Peter Slyškom, ktorý je jednou z mála nových tvárí strany. Výdavky na jeho kampaň už dosiahli takmer 83-tisíc eur, vďaka čomu je doteraz jeho kampaň piata najdrahšia spomedzi všetkých kandidátov na županov. Slyško na sneme hovoril o potrebe dôvery a pomenovával problémy Žilinského kraja. Peter Pellegrini mu na záver príhovoru povedal, že mu v kampani pomôžu, ako budú môcť. 

11:59

Ako prvý sa delegátom prihovoril cez video Branislav Becík, ktorý je starostom obce Dvory nad Žitavou a kandiduje na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Nezisková organizácia Transparency International pred blížiacimi sa voľbami upozornila, že na Becíkovom transparentnom účte chýbajú informácie o platbách.

"Jediné, čo sa  verejnosť z jeho účtu dozvie, je, že si naň Becík poslal 50-tisíc eur sám a tie už skoro celé aj "nejako" minul," konštatovala mimovládka koncom augusta. Becíkove výdavky na kampaň sú najvyššie spomedzi kandidátov na nitrianskeho župana. 

11:50

Program snemu na Liptove pokračuje hlavnou agendou, a to sú komunálne a župné voľby. Pellegrini uviedol, že v koalícii či samostatne podporili celkovo 771 kandidátov na primátorov a starostov. 

11:48

Strana Hlas je prakticky od vzniku preferenčne najsilnejšou stranou. V poslednom prieskume agentúry Focus im namerali 20,3-percentnú podporu. Podľa politológa Juraja Marušiaka to tak však nemusí zostať aj naďalej. "Pellegrini zatiaľ žije z toho, ako vystupoval na začiatku pandémie, z hľadiska politickej agendy, iniciatívnosti a programatiky je však v hlbokom tieni Smeru. To môže spôsobiť politický prepad tejto strany práve v momente volebnej kampane,“ povedal s tým, že smerácka minulosť a programová vyprázdnenosť je najväčším problémom tejto strany. 

11:38

Na pódiu aktuálne vystupuje Boris Zala, ktorý bol zakladajúcim členom strany Smer. Kritizuje Igora Matoviča a označil ho za hlupáka. Hovorí tiež, že Peter Pellegrini nie je liberál, ale sociálny demokrat. 

11:27

Hlas na sneme v roku 2021 sľuboval, že ešte ten rok na jeseň predstaví aj "jasný a definitívny program". Urobiť tak chceli na programovom sneme, ten sa však nekonal a tento cieľ strana nenaplnila ani na práve prebiehajúcom stretnutí na Liptove. Keď sa HN Hlasu v auguste pýtali, čo sa stalo, strana reagovala, že program predstavia až pred voľbami

11:06

Stretnutie na Liptove je druhý pracovný snem Hlasu. Ten prvý sa uskutočnil v júni 2021 v Nitre. Pellegrini na ňom vtedy vítal nové tváre strany ako napríklad Zuzanu Dolinkovú, ktorá vo voľbách kandidovala za Dobrú voľbu či Dušana Tittela, ktorý pôsobil v SNS.

Predseda Hlasu avizoval, že čoskoro predstavia ďalšie mená, malo ísť o ľudí, s ktorými si už podávali ruky. Doteraz však nikoho nového nepredstavili. Na dnešnom sneme povedal, že nových ľudí doplnia aj do predsedníctva na jar budúceho roka. 

10:58

Po 45-minútovom prejave Petra Pellegrinoho vystúpil na pódiu Igor Pramuk z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení a po ňom Jozef Dušan Hric z Klubu 500, ktorý hovorí najmä o probléme s vysokými cenami energií.  

10:37

Pellegrini pripomenul, že Hlas vylúčil akúkoľvek kooperáciu s OĽaNO a ĽSNS. "Igora Matoviča a fašizmus považujeme za najväčšie zlo slovenskej politiky, a preto s nimi nebudeme spolupracovať za žiadnych okolností," vyhlásil. Pellegrini doposiaľ verejne nevylúčil zo spolupráce stranu Republika, ktorá vznikla odštiepením od ĽSNS. 

10:34

Počas Pellegriniho prejavu poslal delegátom Hlasu verejný pozdrav aj Robert Fico. Hovorí, že Smer je ich alma mater a vyzýva na spájanie. "Hlas praktickými politickými krokmi naznačuje určitú mieru neistoty v politickej orientácii alebo uprednostnenie predvolebnej a povolebnej spolupráce s vyhranenými liberálnymi stranami typu SaS," hovorí Fico a dodáva, že súhlasili s pridelením Hlasu v Strane európskych socialisotv. V minulosti Smer viackrát vyzaval Pellegriniho na spájanie, ten na tieto ponuky reagoval rezervovane a odkazoval, že jeho strana je samostatná a taká aj zostane. Budúcu spoluprácu so Smerom, ale ani s SaS nevylúčil.

10:26

Pellegrini v prejave avizuje, že sa v budúcnosti budú zasadzovať za zmenu volebného systému tak, aby bola polovica parlamentu volená z kandidátok strán a druhá polovica z regiónov. Zároveň sľubuje, že ak bude v budúcnosti hybnou silou vlády, budú sa konať výjazdové rokovania a kabinet bude za volebné obdobie zasadať v každom jednom okrese dvakrát. 

10:11

Počas prejavu Peter Pellegrini pripomína, že v utorok sa v parlamente bude rozhodovať o odvolaní Igora Matoviča. "Kto zaň zahlasuje, bude mať dres opozičný, kto zaň nezahlasuje, bude mať dres koaličný," povedal Pellegrini a dodal, že žiadna tretia možnosť nie je. "Tento pán je najväčšie zlo slovenskej politiky," uviedol na margo Matoviča a povedal, že je psou povinnosťou každého vysloviť mu nedôveru. 

Odvolávanie Igora Matoviča aktuálne stojí a padá na hlasoch Tomáša Tarabu a Štefana a Filipa Kuffovcov, ktorí prišli do parlamentu na kandidátke ĽSNS a deklarovali, že ministra financií podržia. 

09:56

Po úvodných formalitách prišiel videozostrih, v ktorom zobrazujú Igora Matoviča či Eduarda Hegera, ich boj s pandémiou, zdražovaním, energetickou krízou či výpoveďami lekárov. Po ňom nasleduje prejav Petra Pellegriniho. 

09:51

"Na jar nás bude čakať veľký pracovno-programový snem," povedal Pellegrini s tým, že chce aby na ňom boli volení aj ďalší členovia predsedníctva. Dnes sa žiadne voľby konať nebudú. V strane sú stále voľné dve pozície podpredsedov a jedno kreslo medzi členmi predsedníctva, ozrejmil Pellegrini. 

09:44

Pellegrini na úvod spomína ako "na zelenej lúke" založili stranu a víta hostí. Prítomný je napríklad bývalý europoslanec a exčlen Smeru Boris Zala, šéf ZMOS Branislav Tréger, viceprezident živnostenského zväzu Ján Palenčár alebo predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár a ďalší. 

09:36

Peter Pellegrini pompézne vošiel do sály za zvukov piesne Get Lucky od Duft Punk a s delegátmi si podával ruky. Po jeho výstupe na pódium sa rozozvučala hymna a predseda privítal prítomných členov. "Existujeme len dva roky a prišlo vás dnes 722," povedal. 

09:32

Začal sa druhý pracovný snem strany Hlas-SD. Na Liptove sa zišla asi tisícka členov strany a hovoriť sa bude najmä o nadchádzajúcich komunálnych a župných voľbách. Na sneme sa nebudú konať voľby do orgánov strany. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
20. apríl 2024 01:33