StoryEditor

Odvolávanie Matoviča

29.09.2022, 09:15
Odvolávanie Matoviča
16:45

Predseda parlamentu Boris Kollár prerušil schôdzu. Tá bude pokračovať v piatok o 9:00 hodine ráno. Hlasovanie o odvolávaní Igora Matoviča sa presunie na utorok 4. októbra.

16:39

Poslanec Kerekréti je pri vedomí, záchranka ho berie do nemocnice, OĽANO navrhne prerušenie schôdze do utorka. Poslanecké grémium je zvolané na 16.45 hod.

16:29

Poslanec OĽANO Ján Kerekréti odpadol priamo v pléne Národnej rady. Následne prerušili schôdzu a novinárov vykázali z balkóna. O 17.00 sa má hlasovať o vyslovení nedôvery Igorovi Matovičovi, či sa však bude konať, je otázne. Do parlamentu už dorazila záchranka.

15:42

Igor Matovič na sociálnej sieti napísal, že Sulík vytiahol tromf. Podľa jeho slov váhajúcim poslancom práve ponúka “deal”. "Keď podporia moje odvolanie, sľubuje, že SaS popraví za odmenu Romana Mikulca ruka v ruke s mafiou so SmeroHlasu. On stratil už všetku súdnosť. Rišo, pomstychtivosť je veľmi zlý radca. Brzdi," napísal Matovič.

15:13

Marián Viskupič počas záverečného slova apeloval na Jána Mičovského a hovoril, že zažil niekoľko koaličných rád, na ktorých sa ku nemu ako ministrovi pôdohospodárstva Igor Matovič zle správal. "Igor Matovič nepovedal jeden jediný dôvod, prečo by mal zostať ministrom financií," zhodnotil Viskupič niekoľkohodinové vystúpenia ministra financií. Na záver oznámil, že rokovať o vyslovení nedôvery sa bude o 17. hodine. 

14:46

Odvolanie Igora Matoviča je v záujme Slovenska. Bohužial tento človek je prilepený na stoličke. Je to hanba a zrada demokratických hôdnôt, na ktorých on získal svojich voličov, povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

14:44

Rozprava k odvolávaniu Matoviča sa skončila. Záverečné slovo má navrhovateľka Anna Zemanová.

14:37

Igor Matovič to dal dnes na Fidela Castra, rečnil vyše dve hodiny. Ja poznám Igora Matoviča 13 rokov. Nikdy by som nebol povedal, že on je schopný zostúpiť do takéhoto bahna. Bez štipky hanby vyťahovať urážky a osočovania. Ja som šťastný, že nemusím byť s takýmto človekom vo vláde," reagoval Richard Sulík na prejav Igora Matoviča.

14:33

Pokračuje schôdza na odvolanie Igora Matoviča. Na programe sú už len faktické poznámky k vystúpeniu samotného ministra financií, o slovo sa ešte môže prihlásiť predkladateľka Anna Zemanová. Tá pre HN potvrdila, že neplánuje rozsiahle vystúpenie. Opäť sa však za rečnícky pult môže postaviť aj Igor Matovič a rečniť neobmedzený čas. Rovnaké právo majú aj iní členovia vlády. Predseda OĽaNO sa momentálne v rokovacej sále nenachádza. 

14:25

Schôdza po prestávke pokračuje. Teraz poslanci vo faktických poznámkach reagujú na vystúpenie Igora Matoviča.

12:03

Šéf parlamentu Boris Kollár povedal, že schôdza bude pokračovať o 14.15 hod. Hodina otázok napokon nebude a hlasovanie má byť o 17.00 hod.

12:01

Parlament je od slova parler, čiže čo iné ako rozprávať by sme tu mali. Stále lepšie ako sa biť po baroch, ironicky komentoval Matovič fakt, že v pléne hovorí už vyše dve hodiny.

11:48

Teraz je sakra vážna doba pre Slovensko, aby si tu niekto ventiloval svoje problémy a nezvládnuté ego a chcel sa niekomu pomstiť, pokračoval v kritike Sulíka Igor Matovič.

11:32

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár, ktorý aktuálne vedie rokovanie potvrdil, že hlasovať sa teraz nebude a o odvolaní Igora Matoviča sa pravdepodobne rozhodne dnes o 17.00 hod. Ani to však nie je úplne isté. Minister financií stále reční a čas jeho vystúpenia nie je nijak ohraničený. O 12. hodine majú poslanci dvojhodinovú pauzu a o 14. začne Hodina otázok. 

11:31

"Hlasuj za moje odvolanie," povedal Igor Matovič Jurajovi Šeligovi. V rokovacej sále sa totiž pochytili kvôli prezidentke Zuzane Čaputovej. Matovič ju pravidelne kritizuje a aj včera povedal, že na Slovensku je stotisíc žien, ktoré by boli lepšie prezidentky ako ona. Šeliga označil jeho slová voči nej za trápne. 

10:32

Matovič pokračuje v ostrej kritike Sulíka. "My sme mali kolegov z SaS ako obrovskú olovenú guľu na nohe. Sulík každému len podrážal nohy," vyhlásil Matovič v parlamente. Matovič v pléne vyhlásil, že SaS treba utopiť. "Voliť stranu, ktorá by mala štvrtýkrát položiť vládu, by bolo zlé."

10:16

Spýtajte sa, s kým si smskuje, s kým sa tajne stretáva a s kým toto povaľovanie vlády organizuje. Lebo to je niečí záujem, obvinil Matovič Sulíka počas rozpravy.

09:54

V parlamente vystúpil na záver rokovania o odvolávaní samotný Igor Matovič. Spolu s ním sa do pléna vrátilo aj pár poslancov OĽaNO, ktorí včera po jeho príhovore zo sály odišli. Celkovo je prítomných len pár poslancov. Matovič vo svojom záverečnom slove hovorí o dávnych stretnutiach Richarda Sulíka s Marianom Kočnerom a opäť pripomína, že SaS nevetovala rodinný balíček. 

09:53

Keď ma odvoláte, tak Sulík tú ponuku na návrat dostane. Ja to nebudem vetovať, nebudem si kresliť červené čiary ako to robil on, povedal Matovič v pléne.

09:51

"Opýtajte sa, ako teraz prebiehajú vlády a koaličné rady, keď tam nie je ten človek, ktorý sa stále len vyhráža. "Bolo to strašné byť s takýmto človekom v koalícii," povedal Matovič v pléne o Sulíkovi.

09:45

Minister financií Igor Matovič pri svojej obhajobe v pléne kritizuje Richarda Sulíka. Podľa neho vynášal informácie odsúdenému mafiánovi.

09:26

Prihlásený je ešte jeden rečník ústne, hlasovať by sa tak o tomto návrhu mohlo už o 11.00 hod.

09:18

Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne, ale aj minister financií. Ústne sa prihlásili štyria poslanci, vystúpiť by mali ešte dvaja z nich.

09:15

Poslanci Národnej rady pokračujú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
20. apríl 2024 02:42