RTVS
StoryEditor

Najvyšší súd sa dočasne presťahuje do podnájmu v bratislavskej Petržalke

23.09.2021, 10:43
Autor:
TASRTASR
Dôvodom je komplexná rekonštrukcia jeho doterajšieho sídla.

Najvyšší súd sa do konca kalendárneho roka presťahuje z bratislavského Župného námestia do nájomných priestorov na Panónskej ceste v Petržalke.

Dôvodom je komplexná rekonštrukcia jeho doterajšieho sídla. Sťahovanie sa týka najmä trestnoprávneho a občianskoprávneho kolégia, ktoré sídlia na Župnom námestí. Verejné zasadnutia sa budú primárne realizovať v Justičnom paláci.

Vo štvrtok o tom novinárov informovala vedúca Kancelárie Najvyššieho súdu Zuzana Flaková.

"Celková situácia je neudržateľná, a preto sme museli pristúpiť ku kroku, ku ktorému sa malo pristúpiť už dávno," povedal predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta. Uviedol, že v niektorých miestnostiach spadol strop, sú rozbité toalety a problémy s vodou.

"Presťahuje sa prevažná väčšina výkonu súdnictva. Sudcovia, aparát, podateľňa, infocentrum a pojednávacie miestnosti," povedala Flaková.

Časť organizačných útvarov zostane v ďalších priestoroch. "Obchodnoprávne kolégium sídli na Námestí Slovenského národného povstania, ktoré tam zostáva," spresnila.

Náklady na prenájom iných priestorov v bratislavskom Starom Meste boli podľa jej slov príliš vysoké. "Boli v hre viaceré možnosti - Ružinov a Rača. Petržalka vyšla vzhľadom na spojenie a dostupnosť na Justičný palác najlepšie," vysvetlila. Nájomnú zmluvu s prenajímateľom budovy, ktorá sa nachádza neďaleko tamojšieho daňového úradu, podpísali v pondelok.

Ďalej zdôraznila, že sídlo na Župnom námestí je v absolútne havarijnom stave. "Rekonštrukciou dôjde k výraznej úspore nákladov, lebo budova je veľmi nákladovo neefektívna," doplnila.

Vysvetlila, že rekonštrukcia za riadneho chodu NS SR v budove na Župnom námestí nie je možná. "Čas rekonštrukcie sa bude odvíjať od pasportizácie, čiže zhodnotenia technického stavu budovy," doplnila s tým, že nepredpokladá návrat na Župné námestie skôr ako o štyri roky.

"Z predbežných odhadov, ktoré sme riešili, keď sme preberali budovu od ministerstva, sme rátali okolo 15 až 17 miliónov eur," podotkla s tým, že do úvahy prichádza aj zbúranie budovy. Sťahovanie sa dotkne aj Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý je o tom informovaný.

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:21