StoryEditor

Na Slovensko udrel silný vietor, energetici vyhlásili kalamitu

04.02.2020, 09:15
Autor:
redredTASRTASR
Takmer na celom území Slovenska sa môže vyskytnúť nárazový vietor, na severe dážď i možné lokálne povodne a vo vyšších polohách sneženie.

Slovensko trápi počasie 22:21 Nepriaznivá poveternostná situácia na väčšine územia Slovenska si počas utorka vyžiadala takmer tri stovky výjazdov hasičov. Celková bilancia sa v utorok od 8.00 h do 21.00 h vyšplhala na 279 výjazdov hasičov. Ich pomoc bola potrebná najmä pri popadaných stromoch, uvoľnených strešných krytinách a zatopených priestoroch. Najvážnejšia situácia bola podľa Farkasovej na západe krajiny. 21:08 Hasiči zasahovali pri padnutých stromoch Pri troch spadnutých stromoch, ktoré zvalil silný vietor, zasahovali od 16.40 h príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Rožňavskom okrese. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach.
„Ani v jednom prípade to však nijako zásadne neobmedzilo dopravu,“ konštatoval operačný dôstojník.
20:46 Komplikácie na cestách pokračujú Dopravná situácia na slovenských cestách je pre sneženie, snehové jazyky, vietor či zníženú viditeľnosť komplikovaná aj počas utorkového večera. Na viacerých miestach hlásia vodiči zdržanie. 20:45 Približne 5 700 zákazníkov bez elektrickej energie Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) eviduje v utorok večer približne ešte 5700 zákazníkov, ktorí sú bez elektrickej energie. Ide prevažne o lokality v Trenčíne a Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.
"Mimoriadne silný vietor, ktorý zasiahol západné Slovensko, spôsobil na viacerých miestach výpadky elektrickej energie. Najpostihnutejšie boli oblasti Bratislava, Trnava, Trenčín, Nové Zámky a Senica, v ktorých bol vyhlásený mimoriadny stav," komentovala.
Doplnila, že doposiaľ bola odstránená porucha na viac než 70.000 odberných miestach.
19:11 253 výjazdov hasičov 18:22 Najsilnejší vietor v nižších polohách zaznamenali meteorológovia počas utorka na meteorologickej stanici v Nitre. Z horských staníc zaregistrovali najsilnejší vietor na Chopku. Informovali o tom na sociálnej sieti.
"Podľa operatívnych údajov o 11.20 h dosiahol severozápadný vietor priemernú rýchlosť 80 kilometrov za hodinu (víchrica) a v rovnakom čase náraz vetra 105 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia.
17:45 "Obyvateľov by sme chceli poprosiť o trpezlivosť. A tiež o to, aby nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ nie sú svedkami nebezpečnej situácie, napríklad iskriaceho vedenia spadnutého na zem, požiaru na vedení a podobne. Uisťujeme ich, že všetky poruchy postupne vyriešime," zdôraznil Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. 17:45 Gejdoš upozornil, že v mnohých regiónoch pretrváva nepriaznivé počasie a cez noc môže dôjsť k ďalším výpadkom. "Najhoršie sú na tom okresy Žilina, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Celkovo je mimo prevádzky 50 trafostaníc. Vo viacerých prípadoch ešte len vyhľadávame poruchové miesta. Elektrikári zo SSD sú v plnom nasadení a výpadky riešia priebežne. Vzhľadom na veľmi nepriaznivú predpoveď počasia na noc a na zajtra je vysoko pravdepodobné, že poruchy budú naďalej pribúdať," uviedol Gejdoš.

17:15 Energetici ohlásili kalamitu na strednom Slovensku Extrémne počasie spôsobuje od utorkového dopoludnia na území Žilinského a Banskobystrického kraja rozsiahle výpadky elektrickej energie. Už počas niekoľkých hodín dosiahli stav kalamity. To znamená, že postihli viac ako 30.000 odberných miest. V mnohých regiónoch pretrváva nepriaznivé počasie, počas nasledujúcich hodín a cez noc tak môže dôjsť k ďalším výpadkom. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. 16:28 224 zásahov hasičov 16:26 Hasiči v Žilinskom kraji odstraňovali v utorok následky nepriaznivého počasia v šiestich prípadoch.  Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline informoval, že hasiči z Bytče odčerpávali vodu zo zatopenej pivnice rodinného domu v Štiavniku a hasiči z Rajca zasahovali pri odstraňovaní spadnutého stromu z cesty tretej triedy v katastri Čičmian. "Hasiči z Turzovky zasahovali pri odstraňovaní popadaných stromov v katastri Vyšného Kelčova. Martinskí hasiči zasahovali pri poškodení plechovej strechy na budove na Ulici A. Pietra a hasiči v Turčianskych Tepliciach zasahovali pri odstraňovaní spadnutého stromu z cesty I/65 v katastri Turčeka," uviedol Kypus. Hasiči z Liptovského Mikuláša odstraňovali spadnutý strom z cesty II/537 v katastri Pribyliny. "Okrem týchto zásahov odstraňujú následky nepriaznivého počasia na viacerých miestach miestne dobrovoľné hasičské zbory," dodal. 15:59 V Komárne vietor prevrátil nákladné auto 15:35 Najvyšší stupeň povodňovej výstrahy SHMÚ vydal tretí, teda najvyšší stupeň výstrahy pred povodňami v troch okresoch Slovenska. Konkrétne ide o Bánovce nad Bebravou, Prievidzu a Turčianske Teplice. Výstraha platí do dneška, 7. hodiny večer.

Zdroj: SHMÚ
15:18 Tisícky domácností sú bez elektriny Na západnom Slovensku je v dôsledku mimoriadne silného vetra aktuálne takmer 7000 zákazníkov bez elektrickej energie. Informuje o tom Západoslovenská distribučná na svojom webe. Najpostihnutejšie sú podľa nej oblasti Bratislava, Trnava a Senica, v ktorých bol vyhlásený mimoriadny stav.
"Naše pohotovostné zložky sú v teréne a pracujú na obnovení dodávky elektriny na úrovni vysokého napätia. Následne budú riešiť opravy sietí nízkeho napätia," uviedla Západoslovenská distribučná. Verí, že sa poruchy podarí odstrániť v čo najkratšom čase.
15:10 Zverejnili video z prevrátenia kamióna na Prístavnom moste 14:38 Rieka Turiec zatopila pre vytrvalý dážď cesty vo viacerých obciach v okrese Turčianske Teplice. V Dubovom hrozí vybreženie potoka. "Upozorňujeme vodičov na vyliaty tok rieky Turiec v Moškovci, Ivančinej Rakove a Socovciach v okrese Martin. Na Dubovom hrozí vyliatie potoka," uviedla polícia s tým, že cesty monitorujú policajné hliadky. Najpálčivejšia situácia je v Dubovom, kde obec situáciu monitoruje a pripravila spolu s miestnymi obecnými hasičmi vrecia na zabezpečenie protipovodňovej ochrany. 14:38 Vyliate rieky v Prievidzi V Prievidzi sa vylievajú až dve rieky. Handlovka spôsobila uzatvorenie cesty v časti Píly. Rieka Nitra zaplavila Mestský park, ktorý sa nachádza medzi Bojnicami a Prievidzou.
​Druhé video zachytáva situáciu na rieke Handlovka:
14:01 Komplikácie na cestách na záberoch od polície 13:54 Počet výjazdov hasičov stúpa 13:34 Rozšírili výstrahu pred povodňami Najvyšší stupeň hydrologickej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred povodňou z trvalého dažďa platí do 15.00 h v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Zvýšený stupeň výstrahy trvá v okresoch Turčianske Teplice a Partizánske.
Hydrologická výstraha sa okrem severozápadu SR rozšírila aj na časť Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Na možnú povodeň z trvalého dažďa upozorňuje SHMÚ na svojom webe aj v prípade východoslovenských okresov Michalovce a Bardejov.
13:23 V Prievidzi sa začala vylievať Handlovka 13:21 Prejazdnosť horských priechodov Horské priechody Šturec a Čertovica sprejazdnili pre všetky vozidlá. Informuje o tom Zelená vlna RTVS. Na viacerých horských priechodoch však pretrvávajú výrazné komplikácie.
Podľa Stellacentra je pre všetky vozidlá nad 3,5 tony uzavretý Dobšinský kopec, na Donovaloch majú zákaz kamióny, osobnú dopravu obmedzujú popadané stromy. Pre nákladnú dopravu je tiež neprejazdný horský priechod Vernár, kamióny neprejdú podľa Slovenskej správy ciest ani cez horský priechod Príslop.
13:04 Linky 96 a 98 už jazdia v obvyklom režime Linky bratislavskej MHD číslo 96 a 98 v smere do Petržalky už jazdia vo svojom obvyklom režime. Premávka týchto liniek bola odklonená cez most Apollo pre prevrátený kamión na Prístavnom moste.
Pre popadané stromy nejazdí v hlavnom meste linka 43, linka 99 zase nepremáva po Antolskej. DPB tiež upozorňuje, že niektoré zastávkové prístrešky nevydržali nápor vetra.
12:59 V Turzovke voda podmýva cestu
12:56 V obci Horovce sa vylial potok Potok zatopil najmä ešte neobývané novostavby. V obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa
12:52 Nitra zatvára parky a cintoríny Samosprávy v Nitrianskom kraji prijímajú bezpečnostné opatrenia v súvislosti so silným vetrom, ktorý môže podľa meteorológov trvať v regióne až do stredy (5. 2.) do 22. hodiny. „Nitra dnes dostala výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom. Vzhľadom na vývoj počasia sme prijali viaceré opatrenia. Až do odvolania zatvárame mestský park na Sihoti. Rovnaké opatrenie platí aj pre mestský cintorín,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.
Mestská samospráva v Topoľčanoch z dôvodu silného vetra zatvorila starý cintorín. „Mestský park odporúčame obísť, vstup je len na vlastné riziko,“ upozornilo vedenie mesta.
12:47 V Šali hrozí pád pútača pri Tescu
Zdroj: Facebook/ŠAĽA - TVOJE MESTO
12:42 Dopravný podnik zhrnul problémy v Bratislave 12:37 Horská záchranná služba vzhľadom na nepriaznivé počasie dôrazne neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne. V horských oblastiach Slovenska sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu. "Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre pohoria výstrahu tretieho stupňa pred silným vetrom. HZS upozorňuje všetkých návštevníkov, aby očakávané podmienky nepodceňovali a pri plánovaní túr sa radšej miestam s výskytom silného vetra vyhli," vyzývajú záchranári.  12:21 Obmedzené linky v Bratislave Pre popadané stromy nepremáva v hlavnom meste linka mestskej hromadnej dopravy (MHD) číslo 43, linka 99 nepremáva po Antolskej a linky 96 a 98 sú v smere do Petržalky odklonené cez most Apollo. 12:07 Vyše 70 výjazdov hasičov 11:28 V Karlovej Vsi deti a žiaci nesmú von 11:25 V obci Horovce v Púchovskom okrese sa vylial potok Suchlica. V obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Podľa starostu obce Milana Velasa zatiaľ nedokážu dostať vyliatu vodu pod kontrolu, potok sa vylial do terénov, kde nie je možné použiť protipovodňové vaky. „Vylial sa potok, ktorý je v správe povodia Váhu. Samozrejme, roky nebol čistený aj keď tam píšeme rok čo rok žiadosti o prečistenie. Odpoveď je vždy, že nemajú peniaze. Tak teraz, keď vzniknú veľké škody, už asi budú peniaze,“ skonštatoval starosta s tým, že voda zatápa aj výstavbu rodinných domov. 11:04 Prevrátený kamión Na Prístavnom moste v Bratislave sa prevrátil kamión. Na Facebooku o tom informuje polícia s tým, že úsek je čiastočne prejazdný a nikto neutrpel zranenia.  11:04 Počasie mimoriadne komplikuje premávku najmä na horských priechodoch. Viacero z nich je úplne neprejazdných, ďalšie len ťažko prejazdné. Úplne neprejazdné sú podľa polície a Slovenskej správy ciest horské priechody Šturec, Donovaly, Čertovica a Príslop. Zelená vlna RTVS informuje tiež o tom, že úplne uzavretý pre všetky vozidlá je aj Dobšinský kopec, rovnako tak horský priechod Kremnické Bane. "Na horskom priechode Vernár je niekoľko skrížených nákladných aj osobných áut, ďalšie nákladné neprejdú, osobné iba ťažko," informuje Zelená vlna na sociálnej sieti. Komplikácie sú aj mimo horských priechodov. "Za Hubovou smerom do Ružomberka spadol na cestu strom, prejdete striedavo v jednom pruhu, tvorí sa kolóna," oznámila Zelená vlna. Neupravenú cestu hlásia šoféri na úseku medzi Tvrdošínom a Oravským Podzámkom, nákladné autá sa šmýkajú aj medzi Polomkou a Heľpou. 10:51 Hasiči zasahujú na viacerých miestach 10:49 Sneh aj dážď V Žilinskom, Banskosbystrickom i v časti Trenčianskeho kraja trvá do utorkového poludnia výstraha pred dažďom, v okresoch Žilinského a Trenčianskeho kraja je vyhlásená aj hydrologická výstraha pred povodňami z trvalého dažďa - najviac ohrozený je okres Prievidza, pre ktorý vydal SHMÚ na utorkové predpoludnie hydrologickú výstrahu 2. stupňa. V severných okresoch v utorok nasneží, meteorológovia očakávajú počas dňa od 10 do 20 centimetrov čerstvého snehu, v Tatrách, na Horehroní, Orave i Kysuciach to môže byť až 30 cm. V rovnakých regiónoch, ale i Turci a Liptove a na hornom Spiši sa môžu od popoludnia tvoriť na cestách snehové jazyky a záveje. 10:48 Výstrahy najvyššieho stupňa pred vetrom Vietor najviac potrápi Slovákov na západe, v okresoch Malacky, Pezinok a Bratislava dokonca meteorológovia vyhlásili výstrahu najvyššieho stupňa. Nárazový vietor môže v Bratislavskom kraji dosiahnuť od 11.00 do 14.00 h rýchlosť 115 kilometrov za hodinu. Najvyššiu výstrahu vydal SHMÚ aj pred vetrom na horách pre oblasť Vysokých a Nízkych Tatier, na hrebeňoch môže byť rýchlosť vetra v nárazoch až 180 km/h. 10:42 Trvalý dážď dvíha hladiny riek a potokov Pretrvávajúci dážď dvíha hladiny riek a potokov v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. V Prievidzi zatopila Handlovka cesty pod mostami na sídlisku Píly. V okrese Bánovce nad Bebravou situáciu monitorujú. Primátorka Handlovej Silvia Grúberová zvolala užší krízový štáb. "Zamestnanci mesta priebežne vykonávajú obhliadku tokov. Hladina tokov Čizmár, Pstruhársky potok a Mlynský potok je zvýšená, a tam, kde je to možné, sa pracuje na odstraňovaní nečistôt a priebežne sa odstraňujú ďalšie prekážky," priblížila hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. Tok rieky Handlovky je podľa nej zatiaľ v primeranej výške a nehrozí jeho vybreženie.  10:40 Vallo: Sme pripravení "Sme v kontakte so SHMÚ, máme varovanie, chystáme sa na to. Sme na to pripravení. Správa komunikácií má v teréne ľudí. Máme desiatky ľudí, ktorí budú odstraňovať škody," vyhlásil primátor Bratislavy Matúš Vallo o problémoch so silným vetrom.  10:39 udrie silný vietor

01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-20 15:04:24 - Feat.: - Title: Meteorológovia vydali výstrahu pred nočným mrazom, ktorý môže poškodiť vegetáciu 03 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-16 20:27:30 - Feat.: - Title: V noci možno najmä na strednom a východnom Slovensku očakávať mráz 05 - Modified: 2024-04-16 06:15:47 - Feat.: - Title: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom, upozorňujú meteorológovia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:44