Pixabay
StoryEditor

Tieto civilizačné choroby súvisia s prácou. Možno ohrozujú aj vás

02.03.2017, 17:00
Autor:
sansan
Stres a vypätie v práci bývajú častým spúšťačom chorôb súčasnej doby. Ak sa to týka aj vás, skúste žiť inak.

Pracovný stres vám môže poškodiť nervy, udržať vás v noci hore, a prispieva k zdravotným problémom ako sú ochorenia srdca a depresie. "Chronické pracovné starosti môžu ohroziť vaše fyzické a emocionálne zdravie," hovorí prezident amerického inštitútu Paul J. Rosch pre portál Health.

Vorkoholizmus

Nórsky výskum z roku 2014 študoval túto závislosť s vedeckou prísnosťou, informuje stránka Inc. Zisťoval, ktorí ľudia majú skutočne nezdravé nutkanie na prepracovanosť, rovnako sa snažil určiť hranicu medzi skutočným vorkoholizmom a jednoduchou vášňou pre svoju profesiu.

Vedecký tím na vzorke viac ako tisícky Nórov vytvoril diagnostický test, ktorý môže určiť, kedy sa váš pracovný život stáva vážnym problémom. Konečným výsledkom je sedem tvrdení. Ak aspoň na štyri z nich odpoviete, že to robíte "často" alebo "vždy," výskumníci naznačujú, že by ste vašu pracovnú vyťaženosť mali prestať zľahčovať a vyhľadať pomoc. Prehnané pracovné tempo totiž vedie k depresii a syndrómu vyhorenia:

  1. Myslíte na to, ako aby ste si mohli uvoľniť ešte viac času na prácu.
  2. Strávite oveľa viac času v práci, než ako by ste mali.
  3. Pracujete, aby ste znížili pocit viny, úzkosti, bezmocnosti alebo depresie.
  4. Iní vám hovoria, aby ste menej pracovali, ale nechcete počúvať.
  5. Ste vystresovaní, ak nemôžete pracovať.
  6. Kvôli práci zanedbávate vaše záľuby, voľnočasové aktivity alebo cvičenie.
  7. Pracujete tak veľa, až to negatívne vplýva na vaše zdravie.

Syndróm vyhorenia

Jasné znamenie vyhorenia podľa časopisu Forbes je, keď sa celý čas cítite unavení. Vyčerpanie môže byť emocionálne, mentálne a fyzické. Je to pocit, že nemáte žiadnu energiu.

Keď stratíte nadšenie alebo už nemáte motiváciu pre svoju prácu, je tu veľká šanca, že zažívate vyhorenie. Taktiež sa vám môže ťažšie ráno vstávať z postele a ťažšie sa dostať do práce každý deň.

Táto choroba sa tiež prejavuje frustráciou, pesimizmom a ďalšími negatívnymi emóciami. Vyhorenie môže narušiť vašu pozornosť a sústredenie. Budete mať väčší problém s riešením problémov a rozhodovaním sa. Budete viac zábudliví a konfliktní.

Niektorí ľudia s týmto syndrómom zas začali viac piť, fajčiť, jesť veľa nezdravých jedál. Zároveň jedli a spali menej. Môžete sa cítiť aj menej šťastný a spokojný s vašou kariérou a súkromným životom. A samozrejme sa na to všetko nabalia vážne zdravotné problémy, ako sú zažívacie problémy, srdcové choroby, depresie a obezita.

Obezita

Dlhodobý stres môže vyvolať obezitu, varujú vedci z londýnskej univerzity. Osoby ohrozené niekoľkomesačným pracovným tlakom vážia podľa štúdie viac než ich uvoľnenejší kolegovia. Vysoké hladiny kortizolu, takzvaného stresového hormónu, nútia ľudí, aby jedli výrobky s vysokým obsahom tuku, cukru a kalórii, uvádza Daily Mail.   

Autorka štúdie Sarah Jackson povedala, že výsledky poskytujú dôkaz, že chronický stres je spojený s vyššou mierou obezity. Ľudia, ktorí mali vyššie hladiny kortizolu, mali tiež tendenciu mať väčší obvod pása. Prebytočný tuk je rizikovým faktorom pre srdcové choroby, cukrovku a predčasnú smrť.

Obezite môžete predísť zdravými stravovacími návykmi. Vyhýbajte sa rýchlemu občerstveniu, tukom a veľkému množstvu sacharidov. Nezabúdajte aj na pitný režim. Denne vypite 1,5 až 2,5 litra tekutín, vyhýbajte sa však sladeným vodám, džúsom či alkoholu.

Karpálny tunel

Tí, ktorí pri práci každodenne používajú počítač a myšku, to dobre poznajú. Syndróm karpálneho tunela sa prejavuje necitlivosťou, slabosťou a ďalšími problémami v ruke kvôli tlaku na nerv v zápästí, píše WebMD.

Syndróm karpálneho tunela môže vyvolať brnenie, mravčenie či bolesť prstov alebo ruky. Niektorí ľudia môžu mať bolesti v paži medzi ich rukami a lakťom.

Ak máte problémy s ostatnými prstami, ale váš malíček je v poriadku, môže to byť známkou toho, že trpíte týmto ochorením. Prvé príznaky sa môžu objaviť v noci. Úľava zvyčajne príde, ak zatrasiete rukou.

Ak sa už raz z tohto syndrómu dostanete a nechcete, aby sa vrátil, mali by ste dodržiavať pár užitočných rád. Udržiavajte si zdravú váhu. Nefajčite. Cvičte, aby ste zostali pevní a pružní. Môžete tiež venovať lepšiu starostlivosť vašim rukám a zápästiam. Snažte sa, aby bolo vaše zápästie v neutrálnej polohe. Použite celú svoju ruku, nedržte predmety len prstami. Uvoľnite ramená, keď máte ruky pozdĺž tela.

01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia 04 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 05 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 14:01