StoryEditor

Voda s cukrom má rovnaký efekt ako energetické nápoje, tvrdia odborníci

14.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Reklamy, marketingové stratégie, ale aj sponzoring v nás roky budujú presvedčenie, že energetické nápoje by mali byť súčasťou športovej tašky každého atléta. Je však naozaj potrebné piť ich, aby sme si zabezpečili maximálny výkon?

Podľa štúdie výskumníkov vo Veľkej Británii sa zistilo, že nasypanie obyčajného cukru do vody je všetko, čo potrebujeme na potlačenie únavy pri vytrvalostných športoch, píše internetový portál sciencealert.com. Výskumníci z Univerzity v Bath testovali účinky oboch druhov nápojov, so sacharózovým základom a s glukózovým základom, pri vytrvalostnej cyklistike, aby porovnali zabraňovanie poklesu uhľohydrátov v hladine glykogénu v pečeni tela. „Zásoby uhľohydrátov v našej pečeni majú zásadný význam pri vytrvalostných cvičeniach, keďže nám pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi,“ vysvetľuje výskumník Javier Gonzalez.

Sacharóza aj glukóza sú uhľohydráty, ktoré poznáme pod pomenovaním - jednoduché cukry. Sú telom rýchlo absorbované a použité na výrobu energie. Avšak z molekulárnej perspektívy sú celkom odlišné. Glukóza je takisto monosacharid ako aj iný druh cukru – fruktóza. Keď skombinujeme glukózu a fruktózu, vznikne sacharóza, ktorá je definovaná ako disacharid. Zatiaľ čo veľa športových a energetických nápojov používa sacharózu, niektoré používajú čisto glukózu. Nášmu jazyku všetky chutia rovnako, ale keď sa rozkladajú v našom tele, rozdiel je pozorovateľný.

 

 

Molekulárna štruktúra týchto cukrov ovplyvňuje rýchlosť, ktorou ich môžeme absorbovať v čreve. Sacharóza sa absorbuje najrýchlejšie, čo znamená, že čisto glukózové športové nápoje môžu spôsobiť črevné nevoľnosti. Výskumníci preto odporúčajú jednoducho nasypať trocha cukru do vody, ako preferovanú metódu pri získavaní väčšieho množstva energie.

Všetky cukry pomáhajú obnovovať energiu, ale rýchlosť, ktorou ju obnovujú je kľúčová, hlavne keď sa chcete zamerať na výkon. „Zistili sme, že cvičenie sa zdalo byť jednoduchšie a črevá boli pokojnejšie pri cyklistoch, ktorí prijímali sacharózu oproti tým, čo prijímali glukózu,“ hovorí Javier Gonzalez. „To nás vedie k záveru, že keď je vašim cieľom maximalizovať schopnosť uhľohydrátov, sacharóza je pravdepodobne lepšia ako glukóza,“ pokračuje.

 

 

Takže aké je ideálne množstvo cukru vo vode pri cvičení? Podľa zistení, ktoré boli publikované na portáli American Journal of Physiology – Endocrinology & Metabolism, sa odporúča pri športoch ako vytrvalostná cyklistika (ktorá môže trvať približne 2,5 hodiny) skonzumovať okolo 90 gramov cukru za hodinu. Meranie a miešanie obyčajného cukru s vodou z kohútika sa vám možno nebude zdať také štýlové ako pitie energetického nápoju zo športovej fľaše so žiarivou značkou na obale, ale veda vám teda ponúka iné riešenie. Nezabudnite si však potom umyť zuby.

 


 

01 - Modified: 2007-12-06 19:30:00 - Feat.: 0 - Title: Chávezova exmanželka navrhuje skrátenie jeho mandátu
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 04 - Modified: 2024-04-05 13:54:29 - Feat.: - Title: V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz 05 - Modified: 2024-03-20 11:13:21 - Feat.: - Title: Jeden z piatich mladých Francúzov nevie rozoznať cuketu od uhorky. Otestujte sa v kvíze a dokážte, že na Slovensku to tak nie je
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 13:47