StoryEditor

Zem sa otepľuje. Pamiatky UNESCO raz zaplaví more

05.03.2014, 23:00
Autor:
stlstl
Ak bude pokračovať otepľovanie, vedci predpovedajú stovkám vzácnych stavieb zatopenie.

Až 720 pamiatok zapísaných do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO bude ohrozovať more, ak bude globálne otepľovanie pokračovať. Uvádza sa to v novej štúdii zverejnenej v časopise Environmental Research Letters. 

Socha Slobody, Independence Hall (budova vo Philadelphii, ktorá je aj na stodolárovej bankovke), londýnsky Tower či Opera v Sydney patria medzi lokality, ktoré by v prípade, že sa priemerné teploty zdvihnú o 3 ° C, dostali do priameho ohrozenia stúpajúcou morskou hladinou. Týkalo by sa to síce najbližších 2 000 rokov, ale podľa výskumníkov nárast o tri stupne nie je extrémnym scenárom. To znamená, že ak by otepľovanie prebiehalo rýchlejšie (čo sa pri súčasnom tempe sveta môže ľahko stať). Socha Slobody si môže „nohy“ v morskej vode máčať o poznanie skôr. 


 

Otepľovanie tiež bude mať vplyv centrá miest ako  Bruggy, Neapol, Riga, Petrohradu, samozrejme, na Benátky (ktoré sa s problémami potýkajú už dnes) či dokonca oblasť Westminsterského opátstva.
„Hladiny morí reagujú na globálne otepľovanie pomaly, ale isto,“ hovorí vedúci štúdie profesor Ben Marzeion z Univerzity v Innsbrucku. „Je to preto, lebo sú zapojené kľúčové procesy - otepľovanie oceánu, topenie kontinentálneho ľadu pokračuje aj dlho po tom, čo sa otepľovanie atmosféry zastaví.

Spoluautor štúdie profesor Anders Levermann potsdamského Inštitútu pre výskum vplyvov zmeny klímy hovorí:  „Po 2 000 rokoch by oceány dosiahli nový rovnovážny stav, ktorý môžeme vypočítať zo straty ľadu z Grónska a Antarktídy." Vedci zároveň vypočítali, aký by malo oteplenie o tri stupne dopad na zníženie dnes obývanej plochy. 

Zistilo sa, že sedem percent súčasnej svetovej populácie žije na území, ktoré by o 2 000 rokov malo zmiznúť pod hladinou mora. Zároveň rozdelenie postihnutého obyvateľstva by bolo nerovnomerné - viac ako 60 percent dotknutých by bolo v Číne, Indii, Bangladéši, Vietname a Indonézii.

Z výpočtov tiež vyplýva, že sedem krajín - vrátane Maldív, Bahám a Kajmanský ostrovov - stratí 50 percent svojej súčasnej rozlohy a ďalších 35 krajín stratí desať percent.

sciencedaily.com

01 - Modified: 2024-03-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Španielske mestečko kvôli veľkonočným oslavám prejde na letný čas o deň neskôr. Nezničíme si tradície, odkazujú svetu 02 - Modified: 2024-03-18 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Nový druh kreviet či organizmus, ktorý vyzerá ako karfiol. Expedícia na dne oceánu odhalila stovku neznámych tvorov 03 - Modified: 2024-03-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu 04 - Modified: 2024-03-12 11:00:00 - Feat.: - Title: Na tomto chlebe by si si určite nepochutil, vedcov však uchvátil. Tento bochník upiekli tisícky rokov pred Ježišom 05 - Modified: 2024-03-12 08:00:55 - Feat.: - Title: Obnova vedeckých zariadení na Ukrajine bude stáť vyše miliardy dolárov, tvrdí UNESCO
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:20