StoryEditor

Klimatické zmeny znižujú kvalitu potravín

13.04.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Vedci dokázali, že narastajúci objem oxidu uhličitého v atmosfére, ničí výživovú hodnotu obilia.

Zmena klímy najnovšie zasahuje aj naše špajze či chladničky. Terénne štúdie pšenice ukazujú, že výživovú kvalitu potravinových plodín môže znižovať zvyšujúca sa hladina oxidu uhličitého v atmosfére. Tým, že zasiahne schopnosť rastlín spracovať dusičnany na bielkoviny. „Bolo predložených už niekoľko vysvetlení tohto poklesu, ale toto je prvá štúdia, ktorá preukázala, že zvýšený oxid uhličitý utlmuje premenu dusičnanov na bielkoviny v pestovaných plodinách, " hovorí vedúci výskumného tímu Arnold Bloom. To znamená, že ak zmena klímy zosilnie, je ohrozená nutričná hodnota obilia a tým aj výživa ľudstva. Výsledky štúdie zverejnili v časopise Nature Climate Change.

Spracovanie dusíka zohráva kľúčovú úlohu v raste a produktivite rastlín. V potravinárskych plodinách je obzvlášť dôležité, pretože rastliny používajú dusík na produkciu proteínov, ktoré sú životne dôležité pre ľudskú výživu. Napríklad pšenica poskytuje takmer jednu štvrtinu všetkých bielkovín globálnej ľudskej stravy. Mnoho predchádzajúcich laboratórnych štúdií preukázalo, že zvýšená hladina atmosférického oxidu uhličitého blokuje premenu  dusičnanov v listoch obilia a nestrukovinových rastlín, no až doteraz neexistovali dôkazy takpovediac priamo na poli.

Na sledovanie odozvy pšenice na rôzne úrovne atmosférického oxidu uhličitého, vedci skúmali vzorky pšenice, ktoré v rokoch 1996 a 1997 pestovali v poľnohospodárskom centre Maricopa neďaleko Phoenixu v Arizone. Nad skúšobné polia vháňali vzduch so zvýšenou koncentráciou CO2, ktorá sa očakávala v nasledujúcich desaťročiach.  Okrem toho pestovali tiež kontrolné lány na „nezamorenom“ území.  Rastlinný materiál z rôznych testovacích plôch pšenice okamžite schladili, vysušili a uložili vo vákuových nádobách, aby sa minimalizovali časové zmeny rôznych dusíkatých zlúčenín.

Po viac ako deaťročí bol výskumný tím pod vedením Blooma schopný uskutočniť sériu testov a chemiských analýz, ktoré v čase, keď obilie vyrástlo, neboli k dispozícii. Iné štúdie dokázali, že koncentrácia proteínu v pšenici, ryži a jačmeni, rovnako ako v zemiakových hľuzách, poklesla v priemere o osem percent po zvýšení hladiny CO2 v atmosfére.  Celkové množstvo bielkovín potrebných pre výživu ľudstva by mohlo klesnúť asi o tri percentá v priebehu najbližších desaťročí. 

Tento pokles by čiastočne mohlo kompenzovať zvýšené používanie dusíkatých hnojív, to by však okrem zvýšených nákladov znamenalo aj oveľa väčšie vyplavovanie dusíkatých zlúčenín do podzemných vôd a v koneščnom dôsledku aj zvýšenie emisií oxidu dusného, teda jedného zo skleníkových plynov.  

Zdroj: sciencedaily.com

01 - Modified: 2006-04-04 19:53:10 - Feat.: 0 - Title: Avíza 5. 4. 2006
01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell 03 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele 04 - Modified: 2024-03-25 14:01:35 - Feat.: - Title: Mínus 75 stupňov na póloch. Na planéte Duna by podľa vedcov ľudia asi prežili, v čom sa však autor „sekol“? 05 - Modified: 2024-02-01 06:34:50 - Feat.: - Title: Biden vymenoval za nového osobitného vyslanca pre klímu Johna Podestu
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. máj 2024 10:55