Pixabay
StoryEditor

Testosterón v ohrození. Prečo o neho mladí muži prichádzajú?

19.05.2018, 00:00
Na populáciu mladých mužov dolieha úbytok testosterónu. Nelámu síce skaly, nelovia mamuty a nebojujú na koňoch v plnej zbroji, napriek tomu tento hormón ich organizmus potrebuje viac ako len k veľkým svalom a kvalitnému sexu.

Prečo o neho prichádzajú? A možno jeho stratu zastaviť alebo jej nejako predchádzať, pýtajú sa české Lidovky.

Až o štvrtinu menej testosterónu majú podľa odhadov niektorí muži v porovnaní so svojimi rovesníkmi v 80. rokoch minulého storočia. A nejde len o starnúcich pánov, ktorí o tento hormón prichádzajú prirodzene s pribúdajúcimi rokmi. Problém sa týka aj mladej generácie, ktorá by mala byť v plnom zdraví a sile.

Dôvody, prečo to tak je, hľadajú vedci už skoro dve desaťročia. Teraz hovoria, že na vine je predovšetkým zmena životného štýlu smerom k horšiemu, najmä nadváha a obezita. Hlavným vinníkom úbytku testosterónu v mužskom tele je ale tiež mizerný jedálniček postavený na nadmernom prísune cukrov a tukov a nedostatok spánku.

Dve prvýkrát spomínané príčiny vo svojej knihe Odpojený muž: Ako technológie pripravujú mužov o mužstvo a čo s tým dáva do súvislosti so stratou "hormónu mužstva" známy americký psychológ Philip Zimbardo. "Nadváha spôsobuje pokles hladiny hormónov v tele, čo sa neblaho prejavuje na spoločenskej a sexuálnej aktivite. (...) Až 40 percent obéznych mužov má abnormálne nízku hladinu testosterónu. Kurióznom následkom kombinácie obezity a zníženia hladiny testosterónu je nezdravý vzostup ženského hormónu estrogénu. Jeho nadmerná prítomnosť môže viesť k erektilnej dysfunkcii a neplodnosti," uvádza Zimbardo a pokračuje: "Ak trávia chlapci a mladí muži večery v spoločnosti herných konzol namiesto priateľov a ukrajujú pre hranie čas určený na spánok, vystavujú sami seba rastúcemu riziku nadváhy."

Náladové citlivky
Priama súvislosť so životným štýlom mladých mužov je zrejmá. Pánske telo si samo v priebehu života testosterón vyrába, ale potrebuje pre to mať dobré podmienky, okrem iného aj kvalitný spánok. Ak muž príliš nespí, napríklad preto, že sedí do noci pri "strieľačke", flámuje alebo je napríklad zavalený prácou, jeho organizmus už hormón nezvláda produkovať v dostatočnom množstve.

Najviac sa totiž tvorí v noci a v skorých ranných hodinách vo fáze hlbšieho spánku. Preto jeho nedostatok ohrozuje okrem iného workoholikov a mužov v strese, ktorým mozog aj v noci pracuje na plné obrátky. Zlý vplyv má nielen spomínaná nadváha, alebo dokonca obezita, ale aj nedostatok pohybu. To všetko sa najprv prejavuje na nálade.

"Muži bývajú citlivejší, náladovejší a vzťahovační. Aj vtipná poznámka, ktorú by inak prešli s nadhľadom, sa ich môže viac dotknúť a mávajú skôr sklony k depresívnym náladám," približuje sexuológ Pavel Turčan, ktorý pôsobí v olomouckom Centre Mediol, ktoré sa zaoberá sexuológiou a andrológiou. Výsledkom môže byť napätie vo vzťahu a komunikačné problémy.

Mýtus o bradáčoch
"Predstava, že testosterón chýba mužom s chlapčenskými rysmi, čo si obliekajú úzke džínsy, a naopak mužom, ktorí majú pár kíl naviac a s pokojom zvládnu za večer desať pív, nikdy chýbať nemôže, je ale veľmi naivný," upozorňuje Marek Broul, urológ a sexuológ, ktorý pôsobí na Klinike urológie a robotickej chirurgie Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. Napriek tomu si niektorí obezitologovia všimli, že  chlapci s nadváhou v puberte majú zvláštne rysy - nevyzerajú ani mužsky, ani žensky, sú zaoblení a majú výrazné prsia.

Neskôr sa dá podľa vzhľadu súdiť ťažko, ako uvádza Pavol Turčan: "Rad mužov a bohužiaľ aj niektorí lekári veria tomu, že ak má muž na tele pomerne hustý porast ochlpenia a dobre mu rastú fúzy, má dostatok testosterónu." Toto tvrdenie platí podľa sexuológa len čiastočne. "Rast fúzov a telesného ochlpenia je ovplyvnený viacerými faktormi, ako je napríklad genetika, citlivosť cieľových tkanív na testosterón alebo množstva receptorov pre testosterón. Pomerne často sa stáva, že aj výdatne ochlpení bradáč môžu mať nízku hladinu testosterónu," dodáva.

Hormón však ovplyvňuje mužov takpovediac na všetkých frontoch. Podieľa sa nielen na psychickom, ale aj fyzickom zdraví, je nevyhnutný pre to, aby mužské telo pracovalo tak, ako má. Práve vďaka nemu býva zvyčajne robustnejšie a viac svalnaté ako ženské a samozrejme je dôležitý aj preto to, aby muž bol schopný sexu a mohol splodiť potomka. Klesajúca hladina testosterónu so sebou prináša nepríjemné príznaky, ako je zníženie libida, menej ranných erekcií, návaly potenia či poruchy spánku.

Medzi ďalšie prejavy jeho úbytku patrí tiež horšia výkonnosť, strata svalovej hmoty a častejšie priberanie, kedy sa tuk ukladá najmä v oblasti brucha. Práve táto forma nadváhy, alebo dokonca obezity je veľmi riziková, pretože prináša väčšiu pravdepodobnosť toho, že sa objaví ochorenie srdca a ciev aj diabetes druhého typu.

"Tieto prejavy si s nedostatkom testosterónu spája už len málokto. Keď sa ale podobné zmeny objavia u päťdesiatročnej ženy, okolie si začne jej správanie vysvetľovať tým, že je v prechode. Pritom u muža sú to jasné varovné signály upozorňujúce na to, že je čas navštíviť urológa alebo praktického lekára a nechať si vyšetriť hladinu testosterónu formou krvného testu," opisuje Libor Zámečník, urológ a andrológ, tiež primár urologické kliniky 1. LF UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Krehkí muži
Lenže zaklopať na dvere ordinácie znamená v prípade mužov dosť veľký problém. "Ich zdravie je svojím spôsobom krehkejšie, mnohí z nich si nechcú priznať, že je s nimi niečo v neporiadku," je presvedčený Marek Broul. "Často sa stáva, že pacienta donúti k návšteve urologickej ambulancie partnerka, ktorá sa obáva o jeho zdravie alebo ju trápi, že s ňou jej náprotivok odmieta sex. Mnohí muži sa totiž skôr zmieria s tým, že nefungujú, a svoj čas radšej začnú tráviť pri počítači alebo pri televízii, než aby prijali to, že ich nižší záujem o sex aj poruchy erekcie znamenajú problém, ktorý treba riešiť," dodáva.

Aj preto rad mužov, ktorým testosterón chýba, unikne pozornosti lekárov. Navyše nedostatok testosterónu nie je niečo, čo by samo o sebe prinášalo fyzickú bolesť alebo bolo na prvý pohľad viditeľné.

To, koľko testosterónu mužské telo produkuje, sa mení nielen v historickom kontexte, ale aj s pribúdajúcim vekom. Jeho množstvo výrazne rastie v období puberty a dosahuje vrchol okolo 25. roku veku. Prekvapivo už po tridsiatom roku začína jeho hladina klesať, a to približne o jedno percento ročne. Je to prirodzený proces, len u niektorých mužov probieha rýchlejšie ako u iných.

Všeobecne sa nedostatok testosterónu týka až pätiny päťdesiatnikov, hoci nie je celkom jasné, či ide o niečo, čo v minulosti nebolo a objavilo sa až v modernej dobe. Veľké lekárske štúdie, ktoré by sledovali hladinu testosterónu u mužov napríklad pred sedemdesiatimi alebo päťdesiatimi rokmi, chýbajú. Zostávajú len odhady a predpoklady, že spolu s tým, ako sa premenil ľudský život, sú iné aj zdravotné problémy, s ktorými sa stretávame.

Pre upresnenie: v časoch prvej republiky sa muži dožívali v priemere 57 rokov. V roku 2016 už to bolo 76 rokov. To, že sa nedostatok testosterónu stáva v medicíne častejšie spomínanou témou, teda môže mať ešte jednu príčinu. Zásadne sa totiž mení to, ako muži starnú. Okolo päťdesiatky nie sú "na prahu staroby", ale zvyčajne majú pred sebou ešte niekoľko plánov, vrátane toho, že niektorí (opäť) zakladajú rodinu.

"Starostlivosť o telo má v postmodernej dobe úplne iné rozmery a dotýka sa mužov v rôznych sociálnych vrstvách. So sebou to prináša okrem iného to, že o seba niektorí páni o niečo viac dbajú a tiež im viac záleží na vlastnom zdraví," opisuje Lucia Vidovićová, sociologička, ktorá sa na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne venuje problematike starnutia i tomu, ako sa na ne pozerá spoločnosť.

Zatiaľ čo predtým bolo starnutie a s ním spojené zmeny nevyhnutným faktom, dnes sa dá do určitej miery spomaliť.

Strata životnej role

"Predtým muži nemali toľko informácií a ani neboli k dispozícii medicínske technológie, ktoré by im umožnili niektoré z ich ťažkostí riešiť. Mnohí z nich ani neboli príliš zvyknutí sa o seba nejako zvlášť starať," zhŕňa. Aj ona sa tak bráni skratke, že za nevrlosť niektorých mužov a ich neochotu prijať vlastné starnutie môže len nedostatok testosterónu.

"Výskumy opisujú, že muži sú zvyknutí vo svojich životných rolách dominovať a sú častejšie viazaní na role, ktoré zastávajú na verejnosti, mnohokrát sú na nich aj závislí. Pokiaľ o tieto role náhle prídu, napríklad sa rozvedú, sú prepustení z práce alebo odídu do dôchodku, nemajú veľa možností, ako túto situáciu zvládnuť. Niektorí sú preto častejšie chorí, niekedy cholerickí a agresívni voči okoliu aj voči sebe," popisuje sociologička menej známe súvislosti.

Navonok taký muž bude protivnejší a súčasne môže mať sklon zanedbávať svoje zdravotné problémy a prehliadať ich príznaky. Samotný záujem o mužské hormóny nie je v medicíne ničím novým. Už v roku 1849 transplantoval nemecký fyziológ Arnold Adolph Berthold semenníky z kohútov do brucha kapúnoch a sledoval, ako sa u nich rozvíjali sekundárne pohlavné znaky a ako sa zvýšila agresivita.

Vo Francúzsku o 40 rokov neskôr prezentoval fyziológ Charles-Édouard Brown-Sequard vo vedeckej spoločnosti výsledky pokusov na sebe samom, pri ktorých si injekčne aplikoval tekutinu zo semenníkov morčiat a psov. Prvá liečba sa potom objavila počas 20. storočia. V 30. rokoch prvýkrát transplantovali zvieracie semenníky človeku, došlo k prvej extrakcii testosterónu zo zvieracích semenníkov a prvej syntéze.

V 50. rokoch ho vedci začali podávať injekčne, pričom objavovali ďalšie spôsoby užívania. V 70. rokoch skrze tablety, v 90. rokoch pomocou transnáplastí, ktoré sa lepia na kožu, a v roku 2000 prostredníctvom gélu.

Schudnúť a spať

Dnes si môžu muži, u ktorých lekárske vyšetrenie preukáže nedostatok testosterónu, vyberať. "Moderné liečebné postupy liečby sú založené na pravidelnom dodávaní chýbajúceho hormónu. To je možné pomocou tablety, injekčne alebo aplikáciou gélu na koži," zhŕňa liečebné možnosti andrológ Libor Zámečník.

Mužom sa vďaka tejto liečbe navracia sexuálna túžba, zlepšuje erekcie (teda ak tu nie je iná príčina ťažkostí) a súčasne klesá množstvo tuku a naopak narastá svalová hmota. "Z dlhodobého hľadiska sa preukázalo tiež zvýšenie pevnosti kostí a zníženie rizika vzniku, respektíve zlepšenie už existujúceho metabolického syndrómu. To je súbor niekoľkých ochorení a rizikových faktorov, ktoré spoločne vedú napríklad k vyššiemu riziku cievnej mozgovej príhody alebo ischemickej choroby srdca," vysvetľuje lekár. Kto si chce najprv skúsiť pomôcť sám, mal by dbať nasledujúce rady. Dôležité je spať najlepšie osem hodín denne, schudnúť, obmedziť alkohol a hýbať sa.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 03 - Modified: 2024-03-01 12:05:39 - Feat.: - Title: Čoraz viac mužov dostáva od žien zásnubné prstene. Trendu podľahli aj celebrity, klenotníctva zažívajú nový boom 04 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 05 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Vedci odhalili tajomstvo erekcie, pomôcť k nej môže aj najjedovatejší pavúk sveta
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 18:08