Látka pôsobí na iné receptory než doterajšie obdobné prípravky, a preto by u niektorých pacientov mohla byť vhodnejšia.
Látku objavil tím Lenky Maletínskej, ktorý sa zameral na syntézu a skúmanie takzvaných modifikovaných analógov prirodzených neuropeptídov. Ide o skupinu látok, ktoré majú vplyv na príjem potravy. Jednoducho povedané, včas človeku pri jedle povedia, že viac už by jesť nemusel. „Má to pozitívne efekty pri úprave stavu, ktorý nastáva pri cukrovke II. typu,“ vysvetlil Fusek.
Liekov s podobnými efektami je viac, účinkujú ale trochu iným spôsobom. „Tie naše cielia na iné receptory, ktoré doposiaľ neboli využívané,“ uviedol Fusek a dodal, že pre niekterých ľudí s obezitou či cukrovkou druhého typu môže byť táto cesta vhodnejšia ako tie doterajšie.
Vývoj trval päť rokov
Fakt, že o výsledky prejavila záujem veľká farmaceutická firma, považujú vedci za úspech a dôkaz toho, že sú na správnej ceste. „Zahraničné firmy nesiahnu na niečo, čo nie je kvalitné,“ uviedol vedec. Na vývoji spolupracoval aj Fyziologický ústav Akadémie vied ČR a trval päť rokov. V prípade, že by sa účinky odskúšané na hlodavcoch potvrdili u ľudí, mohol by byť nový liek na trhu za ďalších osem rokov.
Nie je to prvý úspech odborníkov z rovnakého pracoviska. V minulosti sa im napríklad podarilo vyvinúť látku z oblasti antivirotík, o ktorú tiež prejavila záujem farmaceutická firma. Vyvíja sa už zhruba tri roky, práca na nej ale ešte nie ukončená.