zdravotníctvo, cukrovka, doktorReuters
StoryEditor

Českí vedci našli látku s účinkami proti obezite a cukrovke druhého typu

05.09.2017, 14:50
Autor:
ČTKČTK
Vedcom z Ústavu organickej chémie a biochémie (ÚOCHB) Akadémie vied ČR sa podarilo objaviť látku, ktorá má pozitívne účinky pri liečbe obezity a cukrovky druhého typu.

Látka pôsobí na iné receptory než doterajšie obdobné prípravky, a preto by u niektorých pacientov mohla byť vhodnejšia.

Zatiaľ sa účinky potvrdili u myší. O ďalší vývoj látky vrátane klinických štúdií prejavila záujem farmaceutická firma Novo Nordisk, vedci s ňou podpísali zmluvu v polovici augusta. Martin Fusek z ÚOCHB  ČTK povedal, že v ideálnom prípade by sa mohol nový liek objaviť na trhu o osem rokov.

Látku objavil tím Lenky Maletínskej, ktorý sa zameral na syntézu a skúmanie takzvaných modifikovaných analógov prirodzených neuropeptídov. Ide o skupinu látok, ktoré majú vplyv na príjem potravy. Jednoducho povedané, včas človeku pri jedle povedia, že viac už by jesť nemusel. „Má to pozitívne efekty pri úprave stavu, ktorý nastáva pri cukrovke II. typu,“ vysvetlil Fusek.

Možné liečivo vedci z Centra vývoje originálnych liečiv ÚOCHB testovali na myšiach a potkanoch s vyvolanou obezitou. Preukázalo sa, že znižuje príjem potravy. „Odbúravajú sa predovšetkým tuky, nie svalová hmota,“ povedal vedec. Výsledkom je, že zviera chudne a upravuje sa mu metabolizmus cukru.

Liekov s podobnými efektami je viac, účinkujú ale trochu iným spôsobom. „Tie naše cielia na iné receptory, ktoré doposiaľ neboli využívané,“ uviedol Fusek a dodal, že pre niekterých ľudí s obezitou či cukrovkou druhého typu môže byť táto cesta vhodnejšia ako tie doterajšie.

Vývoj trval päť rokov

Fakt, že o výsledky prejavila záujem veľká farmaceutická firma, považujú vedci za úspech a dôkaz toho, že sú na správnej ceste. „Zahraničné firmy nesiahnu na niečo, čo nie je kvalitné,“ uviedol vedec. Na vývoji spolupracoval aj Fyziologický ústav Akadémie vied ČR a trval päť rokov. V prípade, že by sa účinky odskúšané na hlodavcoch potvrdili u ľudí, mohol by byť nový liek na trhu za ďalších osem rokov.

Nie je to prvý úspech odborníkov z rovnakého pracoviska. V minulosti sa im napríklad podarilo vyvinúť látku z oblasti antivirotík, o ktorú tiež prejavila záujem farmaceutická firma. Vyvíja sa už zhruba tri roky, práca na nej ale ešte nie ukončená.

01 - Modified: 2024-04-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Si tučná, schudni, povedal známy influencer. Na sociálnych sieťach je za svoje poznámky pod paľbou kritiky 02 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia 05 - Modified: 2024-04-22 12:09:28 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 21:38